29 apr. 2016 | 11:03

Astronomii au creat o stea artificială, care îi va ajuta să exploreze Universul

ACTUALITATE
Astronomii au creat o stea artificială, care îi va ajuta să exploreze Universul

Pentru a vedea stelele și planetele aflate la distanțe mari de noi, astronomii trebuie să își calibreze echipamentele, astfel încât să compenseze pentru atmosfera „încețoșată” a Pământului.

Desigur, e mai ușor de zis decât de făcut. Pentru a reuși această performanță, experții trebuie să creeze stele artificiale, folosind lasere foarte, foarte mari. Cercetătorii de la European Southern Observatory din Chile au creat cea mai puternică construcție de acest fel, un sistem pe care l-au numit Four Laser Guide Star Facility (4LGSF).

Noul sistem e în teste din septembrie și funcționează prin împușcarea unor raze de 22 de wați și 30 de centimetri în atmosferă, pentru a marca cerul. Practic, sistemul poate crea stele-ghizi artificiale, făcând atomii de sodiu să strălucească suficient încât să arate precum stelele reale. Aceste stele artificiale permit sistemelor optice să compenseze neclaritatea din atmosfera terestră, astfel încât telescopul să poată obține imagini bune, potrivit Science Alert. De pe Pământ, s-ar vedea așa:

Sistem laser - stea artificiala (2)

Primul sistem de acest tip a fost propus în anii ’50, dar cercetătorii nu aveau tehnologiile necesare pentru a-l transforma în realitate înainte de 1990, când mijloacele computerizate au avansat dramatic. Aceste sisteme nu fac decât să folosească steaua-ghid pentru a vedea cum cade lumina în atmosferă, astfel încât oglinzile telescoapelor să o poată îndrepta pentru a obține claritatea dorită. Din interior, sistemul arată cât se poate de futurist.

Sistem laser - stea artificiala (1)

Atmosfera e complexă și mereu în schimbare, așa că un supercomputer e exact ce trebuie pentru a monitoriza toate modificările, explica Heather Goss în 2013. Să sperăm că un sistem atât de puternic pe bază de laser va permite cercetătorilor să obțină imagini și mai bune ale obiectelor aflate la distanță în spațiu. Încă o zi, încă puțin Univers explorat.