Alegerile din SUA, văzute din spațiu: cum votează astronauții

de: George Stanciu
09 11. 2016

Alegerile din SUA sunt cel mai fierbinte subiect al zilei, și până și astronauții trebuie să voteze în aceste alegeri. Acum aflăm și cum se întâmplă asta.

Shane Kimbrough este singurul astronaut NASA care se află în spațiu, în prezent, dar asta nu înseamnă că el nu are un cuvânt de spus în ceea ce privește alegerile din America: Kimbrough, comandatul misiunii curente de la bordul Stației Spațiale Internaționale, a avut posibilitatea de a vota din spațiu datorită procedurilor inițiate de către statul Texas, în 1997.

Procesul de votare pentru astronauții care vor să își exprime opinia cu privire la alegerile din SUA începe cu un an înainte de lansarea acestora în spațiu. La acel moment, astronauții pot alege pentru ce alegeri (locale, statale sau federale) vor să ia parte, atunci când se află pe orbită. Apoi, cu șase luni înainte de alegeri, astronauții primesc un formular standard, cel de înregistrare a votantului, dar și de cerere pentru un buletin de vot special, pentru persoanele care nu se află în propria jurisdicție atunci când votează. arată space.com.

Când astronauții primesc formularul pentru votul în afara jurisdicției, adresa pe care aceștia ”primesc” acest buletin de vot este ”orbita joasă a Pământului”. Centrul de control de Johnson Space Center transmite o variantă digitală a acestui buletin de vot pentru cei din afara jurisdicției proprii către membrii Stației Spațiale Internaționale. Aceștia votează și apoi trimit înapoi buletinele de vot. Acestea merg direct de la centrul de control la autoritățile electorale.

Astronauții NASA au început să voteze din spațiu încă din 1997, cu trei ani înainte ca oamenii să locuiască pe Stația Spațială Internațională. Alegerile din SUA au fost marcate de David Wolf, primul american ce a votat din spațiu, aflat la bordul stației spațiale rusești, Mir. În 2004, Leroy Chiao a devenit primul astronaut care a votat pentru președinte.