22 aug. 2016 | 16:39

NASA vrea să vândă Staţia Spaţială Internaţională

ȘTIINȚĂ
NASA vrea să vândă Staţia Spaţială Internaţională

Într-o conferinţă de presă recentă, Bill Hill, reprezentant al NASA şi administrator-asociat pentru realizarea de noi sisteme de explorare, a spus că NASA caută să vândă Staţia Spaţială Internaţională unei companii private în următorul deceniu.

În cadrul unei emisiuni găzduite de NASA, Hill ne-a informat despre planurile pe termen lung ale NASA, mai exact despre o importantă colaborare cu companiile comerciale spaţiale, precum SpaceX.

“NASA încearcă să-şi dezvolte un sistem economic în orbita inferioară a Pământului”, spune Hill. Tot el spune că, în cele din urmă, “obiectivul cel mai important al NASA este să dea staţia spaţială unei entităţi comerciale sau unor altfel de capacităţi comerciale, astfel încât cercetarea să continue şi în orbita inferioară a Pământului. Presupunem că asta se va întâmpla pe la mijlocul anului 2020.”

Din moment ce construcţia staţiei spaţiale a început în anul 2000, Staţia Spaţială Internaţională orbitează în jurul Pământului de aproape 16 ani. Creată inițial pentru a putea trece, în condiţiile tehnice optime, prin anul 2015, primul furnizor al staţiei studiază dacă va fi posibil ca staţia să funcţioneze până dincolo de anul 2028.

Un alt plan este acela dintotdeauna dezbătut şi susţinut sau contestat: ajungerea pe Planeta Roşie, Marte.

Afirmaţiile acestea au venit chiar înainte ca astronauţii de pe staţia spaţială să instaleze un nou adaptor staţiei. Aceste planuri ale lui Hill au coincis, cronologic, cu planurile administrative ale fostului preşedinte Obama care cereau întreruperea legăturilor dintre SUA (existente de mulţi ani) şi staţia spaţială.

Prin ridicarea de industrii spaţiale private şi eliminarea de contracte guvernamentale cu staţia, partenerii comerciali vor fi esenţiali în menţinerea optimă a staţiei. Însă, din cauza preţului staţiei spaţiale, nu este limpede cum aceste aranjamente contractuale vor arăta sau dacă vor fi companii spaţiale interesate. Pentru că NASA se concentrează pe ajungerea pe Marte, soarta Staţiei Spaţiale Internaţionale pare să depindă de rolul său din cadrul unor viitoare misiuni interplanetare, potrivit The Verge.

Autor: Adrian Naftan