Acest documentar îți arată care sunt cele mai mari probleme ale părinților moderni

de: Andrada Bonea
12 04. 2016

Cei de la Pixar și Lucasfilm au colaborat pentru a aduce pe micile și marile ecrane un film diferit de cele cu care ne-au obișnuit până acum.

De data aceasta, nu e vorba nici de o animație care te va face să plângi precum Inside Out, nici de vreun SF similar Star Wars, ci tratează o problemă reală, care nu primește importanța cuvenită. Pentru educația unui copil, dincolo de școală și activități extracurriculare, este esențială atenția primită de la părinți. Iar în secolul vitezei, când toți avem joburi solicitante, e ușor să trecem cu vederea acest aspect vital, mai ales când copilul e deja adolescent și căpătăm impresia că are nevoie de atenție mai puțină.

Filmul se numește Screenagers, și, după cum o sugerează și titlul, este concentrat asupra faptului că adolescenții petrec timp excesiv cu ochii în ecranele smartphone-urilor și nu numai. Putem vedea un copil dependent de jocurile video și o fată care a publicat o poză în sutien, ambii adolescenți. De asemenea, filmul își propune să ofere soluții pentru părinții care nu mai știu cum să administreze problemele de acest tip cu copiii lor. A fost realizat prin colaborarea dintre Lisa Tabb, producător al ABC news și Delaney Ruston, medic. Va fi prezentat în New York săptămâna aceasta. Până atunci, puteți vedea trailerul de mai sus. Cele două speră ca documentarul să promoveze mesajul legat de importanța protejării sănătății psihice a copiilor.

Dependența de smartphone e o problemă reală, și afectează oamenii de toate vârstele. Un studiu realizat de Elite Daily ne arată câte zile dintre cele 365 (366 anul acesta) le petrecem stând pe telefon, fie că vorbim despre cititul emailurilor, like-uitul de poze pe rețelele sociale sau ”click-uitul” în jocuri.

La restaurant, în tren, autobuz, la coadă într-un magazin, telefonul mobil este un aliat pentru petrecerea timpului sau pentru alungarea singurătății (60 de minute pe parcursul zilei). Și înainte de culcare există oameni care se mai contectează o dată la lume cu smartphone-ul pentru a vorbi cu prietenii sau a verifica rețelele de socializare, acest lucru nefiindu-le străin nici chiar copiilor sub 12 ani (15 minute). Site-ul menționat a mai calculat și timpul necesar pentru un selfie perfect: de nouă ori pe săptămână câte șapte minute. Tinerii își fac de obicei nouă selfie-uri într-o săptămână, potrivit Agerpres. În fine, adăugând timpul petrecut pe rețelele sociale, cel pierdut în căutarea unui selfie perfect și cel în care ne jucăm, timpul petrecut zilnic pe smartphone ar fi de 119 minute, adică 28 de zile pe an.