Unul dintre sateliții lui Saturn, mai similar Pământului decât se credea până acum

de: Octavian Palade
25 06. 2015

Titan, cel mai mare dintre sateliţii planetei Saturn, seamănă cu Terra mult mai mult decât se credea în trecut, potrivit Mediafax. 

Cercetătorii au descoperit în trecut că Titan este singurul corp ceresc din Sistemul Solar, în afară de Terra, pe care se produc ploi şi există râuri şi mări. Ca şi Pământul, Titan este mai mare decât planeta Mercur şi are o suprafaţă telurică.

Oamenii de ştiinţă au descoperit recent încă un fenomen pe care Titan şi Terra îl au în comun: vânturile polare. În plus, vânturile polare de pe Titan extrag cu regularitate din atmosfera acestui corp ceresc anumite cantităţi de gaze pe care le elimină în spaţiu.

Savanţii britanici au descoperit acele „scăpări” de gaze din atmosfera lui Titan după ce au analizat datele transmise de instrumentul CAPS (Plasma Spectrometer) aflat la bordul sondei spaţiale Cassini care orbitează în jurul planetei Saturn.

„Atmosfera lui Titan este alcătuită în principal din azot şi metan, cu o presiune cu 50% mai ridicată decât presiunea de la suprafaţa Terrei”, a explicat Andrew Coates, profesor în cadrul University College din Londra.

Dacă deja începeți să vă gândiți cum ar fi viața pe Titan, există o veste proastă. În ciuda asemănărilor dintre Titan şi Terra, satelitul planetei Saturn nu poate însă să întreţină formele de viaţă terestre, afirmă profesorul Coates. ”Titan este acum mult prea rece pentru a întreţine viaţa – acest lucru se va întâmpla poate peste câteva miliarde de ani, atunci când Soarele va deveni o gigantă roşie şi va încălzi extremităţile Sistemului Solar.”