12 mart. 2015 | 20:00

Viața extraterestră ar putea exista pe un satelit al lui Saturn, datorită apei subterane

ACTUALITATE
Viața extraterestră ar putea exista pe un satelit al lui Saturn, datorită apei subterane

Enceladus este al șaselea satelit ca mărime al planetei Saturn și, totodată, unul dintre posibilele locuri din sistemul solar în care viața extraterestră poate exista, alături de satelitul Europa al lui Jupiter.

Motivul acestor supoziții îl reprezintă faptul că satelitul conține cele trei elemente necesare vieții: energie, molecule de carbon și apă. Pe lângă aburii de apă, în martie 2008, sonda Cassini a mai detectat azot, dioxid de carbon, metan, acetilenă și cianură în diverse proporții, precum și urme de etan, propan, benzen, formaldehidă. Acestea sunt considerate elemente vitale pentru viața de pe Pământ, în proporții corecte, iar cercetătorii le folosesc drept etalon pentru cercetarea planetelor care pot susține viață.

Cu ajutorul informațiilor colectate de ani buni de Cassini, savanții au detectat particule de nisip în orbită, bogate în siliciu și care măsoară între 4 și 16 nanometri în diametru. Prezența siliciului indică activitate hidrotermală sub suprafață. Apa de sub suprafață ar trebui să aibă minimum 90 de grade Celsius pentru a avea siliciu în compoziție, scrie The Guardian.

Pe 3 aprilie 2014, NASA și ESA au anunțat că măsurătorile efectuate de Cassini indică prezența unui vast ocean sub suprafața satelitului. Conform datelor, oceanul ar putea avea o adâncime de 10 km și s-ar afla sub o crustă de gheață cu o grosime între 30 și 40 km.

Autor: Andrada Bonea