Smart TV, avantaje și dezavantaje: De ce să vrei (și să nu vrei) un televizor „deștept“?

de: Răzvan Băltărețu
20 02. 2015

Ca orice produs, și un smart TV are avantaje și dezavantaje. Îl poți conecta la Internet, ai aplicații pentru el, dar poți să fii și ascultat ori ți se poate servi publicitate fără voia ta.

Înainte să cumperi un așa produs, trebuie să vezi dacă un smart TV are avantaje și dezavantaje pentru tine. Până la urmă un produs electronic este bun și merită banii pe cât de util este pentru utilizator. Înainte de a împărți un smart TV pe avantaje și dezavantaje, să vedem ce este acesta.

Citeste si: Cum alegi un televizor perfect pentru nevoile tale

Un smart TV este un televizor conectat la Internet și capabil să ruleze software terț. Cele clasice, fie că e vorba de plasmă, fie că sunt LCD-uri și LED-uri, indiferent de rezoluție, sunt blocate pe firmware din fabrică. Samsung și LG sunt cei mai cunoscuți producători de televizoare smart, dotându-le cu rezoluții full HD sau 4K, cu sunet bun sau cu design îndrăzneț (ecrane curbate sau ultrasubțiri).

Mai sunt însă pe listă și Philips, Sharp, Sony, Toshiba sau Panasonic. Esențial la partea „smart“ e fix ecosistemul de aplicații, dar dincolo de concept aici apar și dezavantajele pentru smart TV.

Un smart TV cu avantaje

Un smart TV are, printre primele avantaje, conectivitate la Internet. Și nu doar atât, ci are browser integrat pe care îl poți folosi pentru a-ți vizita site-urile preferate. Există tastaturi wireless pe care le poți conecta la smart TV și îți poți face treaba de browsing și verificare de mail direct în sufragerie.

Dacă tot ai un smart TV conectat la Internet, atunci îți trebuie și aplicații. Din fericire, există așa ceva. Ai Facebook, Twitter, YouTube, cele dedicate serviciilor de music streaming (Zonga în România, Spotify în SUA și Europa) și cele pentru video streaming (SeeNow în România, Netflix și altele în SUA). De asemenea, sunt smart TV-uri cu camere video pentru videoconferințe.

Pe un smart TV poți citi și știrile tale preferate de la Playtech

Ca ecosistem, LG stă cel mai bine, de la funcționarea interfeței la suport din partea companiei, dar nu este încă o luptă câștigată clar de cineva.

În completarea ideii de mai sus, pe smart TV ai și jocuri. Dacă te-ai plictisit de tot ce e la TV, dacă pe Facebook nu vrei să stai și pe YouTube nu găsești nimic, pornești un Angry Birds și deja ziua a devenit mai bună. De asemenea, pe lângă emisiunile și serialele la care te uiți poți obține informații de pe Internet în legătură cu acestea.

Un smart TV și dezavantaje serioase

Dincolo de conexiunea la Internet, ai un ecosistem cu tot felul de aplicații. Totuși, acestea nu sunt nici prea bune, nici prea noi. Dezvoltatorii nu sunt cuceriți încă de aceste televizoare și nu investesc prea mult în crearea unor aplicații la fel de bune ca pe smartphone. Te descurci cu ele, dar nu te aștepta la aceeași experiența de utilizare ca pe alte dispozitive mai populare.

[related]

Am spus de browser, dar de multe ori este o experiență îngrozitoare să îl folosești. Navigarea este rareori fluidă, iar multe standarde web nu sunt interpretate corect de aceste produse folosite în smart TV. Mai mult, interfața de folosire a unui smart TV are bug-uri, dar aici cel mai bine stă LG care și-a bazat sistemul de operare pe web OS. Se fac pași în direcția optimizării, dar cum cererea nu este prea mare, nici schimbările nu vin peste noapte.

Dacă ești un om suficient de paranoic încât să crezi că ești spionat prin dispozitivele electronice, atunci Samsung tocmai ți-a dat suficiente motive să te temi. Televizoarele lor au camere video și au microfoane pentru a interacționa verbal cu ele – deși vor fi astfel de dotări, dacă nu sunt deja instalate, și pe alte televizoare, iar informațiile sunt trimise către serverele lor sau alte unor terți. În momentul în care un televizor e în sufrageria ta, are acces la suficiente informații, de la rețeaua WiFi la ceea ce vorbești și ce faci în fața camerei video, cât să te gândești de două ori înainte de a alege așa ceva.

În final, sunt oameni care și-au cumpărat televizoare smart, iar apoi au fost abandonați de companii. N-au mai primit actualizări software, iar noile aplicații n-au putut fi folosite. Soluția Samsung a fost un kit hardware, dar nu oferit fără cost suplimentar. În fapt, televizoarele smart sunt niște telefoane mai mari, dar pe care nu-ți permiți să le schimbi la fiecare doi ani.

Smart TV cu avantaje și dezavantaje. Merită să cumperi așa ceva?

După ce am menționat cele mai importante avantaje și dezavantaje pentru un smart TV, trebuie să știi că „inteligența“ lui nu-i aduce o calitate mai bună a imaginii sau sunetului. Îl face doar mai util, dacă folosești servicii web și dacă vrei aplicații. Dacă nu, vei fi foarte bine cu un televizor clasic.