08 nov. 2014 | 16:00

Panasonic Lumix GH4 – Un mirrorless care să dea 4K la toată lumea [REVIEW]

ACTUALITATE
Panasonic Lumix GH4 - Un mirrorless care să dea 4K la toată lumea [REVIEW]

În fotografie, au fost câteva etape mari: micșorarea aparatelor, cu primul aparat Leica, digitalizarea prin DSLR-uri și mai nou trecerea la mirrorless. Cel mai bine din categoria mirrorless s-a remarcat anul acesta Panasonic Lumix GH4.

Panasonic Lumix GH4 filmează 4K, mai face și poze și este mai portabil decât un DSLR. Compania a ajuns să fie recunoscută pentru aparatele care filmează bine încă de la modelul GH2. Acum, a trecut la 4K și oferă un aparat suficient de robust, cu o autonomie rezonabilă și cu funcționalități care îl pot scoate în fața multor DSLR-uri.

Preț: În kit cu obiectiv 14-140mm, Panasonic Lumix GH4 costă 9.700 de lei la F64.

Panasonic GH4--5

Introducere – Panasonic GH4

Panasonic GH4 este rezistent la apă, după design ai spune că este un DSLR mai mic, tip entry-level, și folosește senzor micro four thirds (micro 4/3). Acesta este cel mai popular printre mirrorless-uri, fiind un produs al parteneriatului dintre Olympus și Panasonic. Cele două au reușit să creeze dintr-o nișă o linie de obiective și aparate foarte bune, trecând aici Panasonic Lumix GH4, Olympus OM-D E-M1, Lumix LX100 sau Olympus PEN E-P5, în funcție de cerințele tale.

Revenind la Panasonic GH4, are un design similar celor de dinaintea sa, senzorul are 16 megapixeli și folosește un procesor Venus Engine. Rezoluția 4K sau Ultra HD are aproximativ 8 megapixeli. Panasonic GH4 este prima cameră mirrorless care să înregistreze la această rezoluţie, mai apoi a lansat Sony modelul Alpha A7s. Lista de dotări a GH4 mai cuprinde un ecran OLED de 3 inci cu rezoluţie de un milion de pixeli, sensibilitate ISO între 200 si 25.600, sistem de focalizare cu 49 de puncte (are șase moduri diferite și poți alege chiar și grupuri de puncte), conectivitate WiFi și NFC, microfon stereo şi ieşire video HDMI.

Panasonic GH4--4

Pentru o autofocalizare mai precisă, Panasonic a introdus modul DFD (Depth-of-Defocus) care funcţionează continuu şi îi permite camerei, cu ajutorul unor profiluri create de producător pentru diferitele sale obiective, să aprecieze dacă un subiect e focalizat sau nu înainte înainte de utilizarea detecţie de contrast, cunoscută drept mai lentă decât detecţia de fază. Astfel, timpul de focalizare e redus, dar deocamdată funcţia e disponibilă doar cu obiectivele Panasonic.

Panasonic GH4 are un corp din aliaj de magneziu și suficiente butoane pentru a-ți asigura un control manual rapid. Ecranul este rabatabil, astfel că poți experimenta cu ușurință diverse poziții de fotografiere sau filmare, iar vizorul electronic de 2,3 milioane de puncte este decent, deși dacă îl vei folosi mai mult se va simți și în autonomie. În condiții normale, reușești să tragi câteva sute de cadre pe o singură încărcare și folosind ecranul.

Ar fi o greșeală, o direcționare pripită a banilor, dacă îți cumperi Panasonic GH4 doar pentru fotografie. Sunt alte aparate, mirrorless și nu numai, care fac asta foarte bine. Linia Lumix GH s-a remarcat prin video și GH4 nu face excepție. Acesta filmează slow-motion, dar și la rezoluție maximă de 4.096×2.160 pixeli cu 24 fps și bitrate de 100Mbps, iar full HD la 1.920×1.080 pixeli la 200Mbps bitrate. Panasonic oferă un un breakout box, adică un dispozitiv care oferă intrări audio XLR şi video SDI, precum şi patru intrări HD-SDI şi una HDMI. Mai mult, Panasonic va putea produce şi semnal video 4K 10bit 4:2:2 prin portul micro HDMI încorporat, dacă nu ai noul accesoriu. De asemenea, în post-procesare ai o libertate destul de mare de lucru pe videoclipurile produse de Panasonic GH4.

Panasonic GH4--7

Puncte pro – Panasonic GH4

Este, poate, cel mai bun pachet pentru videografii entuziaști și profesioniști care nu vor să investească foarte mult în echipamente. Într-un corp mic, rezistent, Panasonic a reușit să introducă un senzor foarte bun și funcționalități pe măsura cerințelor celor interesați de partea video.

Sistemul de focalizare este unul dintre cele mai bune întâlnite pe aparatele mirrorless, descurcându-se excelent pe timp de noapte sau când ai nevoie să urmărești un subiect în mișcare. De asemenea, se descurcă foarte bine la fotografierea în rafală, dar aici trebuie precizat că în categoria camerelor mirrorless și la nivelul său de preț.

Designul și construcția sunt foarte bune, Panasonic GH4 oferind atât control la funcțiile pe care dorești să le controlezi, cât și acces rapid. Corpul mai redus decât al unui DSLR dedicat videografiei face ca butoanele să fie destul de apropiate și ușor de acționat. Ecranul rabatabil ar fi un plus, dar deja există de la modelele precendete. Rezoluția este cea îmbunătățită și saltul este destul de mare.

Panasonic GH4-

Puncte contra – Panasonic GH4

Senzorul este micro 4/3, astfel că valorile ISO de peste 800 sunt și nu sunt de preferat. Încă de la 1.600 se observă o ușoară alterare a culorilor. Peste ISO-3.200 deja este evidentă diferența. Senzorul este mic, captând mai puțină lumină decât un full-frame, spre exemplu.

Existența unui singur slot pentru card nu ar fi un minus în mod normal, dar e vorba aici de un aparat care filmează 4K la un bitrate mare. Încarci rapid multe carduri de 32 sau 64GB, iar soluția cea mai bună ar fi fost existența celui de-al doilea.

Panasonic are o problemă pe GH4 cu balansul de alb. Pe lângă faptul că există o diferență între imaginile de pe LCD și cele finale, dar asta poate fi pusă pe seama calibrării, există o inconsistență de la cadru la cadru. Desigur, corectezi asta făcând setările pentru balansul de alb și ieșind din auto, dar din start trebuie să ții cont de asta.

Concluzie

În prezent, Panasonic Lumix GH4 este cel mai bun mirrorless (ba chiar cel mai bun, dacă ești limitat de preț) pentru videoclipuri și secundar se descurcă foarte bine pentru fotografie. Atuurile sale sunt filmarea 4K intern (Sony A7s face asta extern, intern e doar full HD), portabilitatea și personalizarea și calitatea videoclipurilor și înainte și după procesare. Este plăcut să fotografiezi cu Panasonic GH4, focalizează repede și poți lucra foarte bine cu fișierele RAW, dar potențialul real e în video.

Mostre foto

Mostre foto din Panasonic GH4 FOTO Razvan Baltaretu (1)

Mostre foto din Panasonic GH4 FOTO Razvan Baltaretu (2)

Mostre foto din Panasonic GH4 FOTO Razvan Baltaretu (3)

Mostre foto din Panasonic GH4 FOTO Razvan Baltaretu (4)

Mostre foto din Panasonic GH4 FOTO Razvan Baltaretu (5)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele