Securitatea viitorului: oamenii și roboții vor lucra împreună

de: Andrada Bonea
30 06. 2015

Înainte, securitatea era ceva mai problematică, fiind multe puncte vulnerabile pe care cei rău intenționați le puteau ataca. Odată cu avansarea tehnologiei, serviciile s-au perfecționat și, deși încă există lacune, dispozitivele moderne sunt mult mai sigure. Dar nu tot timpul.

Se estimează că Internetul Tuturor Lucrurilor va număra, în aproximativ cinci ani, mai mult de 40 de miliarde de dispozitive conectate între ele. Prin urmare, atacurile de securitate ar putea fi, în 2020, de 10 ori mai dese decât în 2010. Companiile lucrează la soluții de securitate avansate, care pot detecta și opri atacurile în stadii cât mai incipiente cu putință. Totuși, odată cu aceste metode, se înmulțesc și cele de hacking, notează Venture Beat.

Facebook, de exemplu, este cu câțiva pași în față, prin lansarea ThreatExchange, o platformă creată pentru împărtășirea informațiilor despre amenințările de securitate. Printre parteneri se numără Bitly, Dropbox, Pinterest, Tumblr, Yahoo! și Twitter. Matt Hammell, manager al acestei infrastructuri din cadrul Facebook, explică motivația acestor măsuri. „Scopul este ca toate organizațiile să poată folosi ThreatExchange pentru a împărtăși informațiile despre eventualele amenințări mult mai ușor, să învețe unele de la altele și să își facă sistemele mai sigure. Asta e frumusețea lucrului împreună pentru securitate. Când o companie devine mai puternică, se întâmplă același lucru și cu celelalte”, a spus acesta.

Roboții vor fi dedicați sarcinilor plictisitoare

Deseori ne gândim că viitorul va fi marcat de lupta între oameni și mașinării, dar în ceea ce privește securitatea, avem nevoie de o relație de simbioză. Astfel, oamenii ar trebui să învețe roboții să îndeplinească sarcini de bază, pentru a se putea concentra pe cele dificile.

Un exemplu este algoritmul PageRank al Google, care arată rezultatele căutărilor bazându-se pe ceea ce utilizatorul accesează cel mai des, apoi folosește datele pentru a informa în legătură cu ce vede persoana următoare. Platformele de securitate ar trebui să implementeze același sistem de învățare, pentru ca oamenii să poată învăța mașinile ce anume să caute atunci când detectează pericole și anomalii.

Structura aceasta ar putea asigura o nouă armă pentru apărarea securității în online. Bazându-se pe inteligențe artificiale, profesioniștii în securitate vor putea obține informațiile înainte să aibă loc un atac. Chiar dacă nu ne place să o recunoaștem, un om nu va fi niciodată la fel de rapid precum un computer. Iar în securitate, viteza de reacție este vitală.

Este destul de clar că securitatea devine proactivă și reprezintă una dintre cele mai mari creșteri în știința computerizată. Securitatea întreprinderilor, care valorează aproape 77 de miliarde de dolari acum, ar putea crește la 86 de miliarde până în 2016. Deocamdată, doar 10% din bugete se alocă detectării problemelor în timp real, dar se estimează că se va ajunge la 60%.

Așadar, de dragul propriei siguranțe în online, poate că nu ar fi rău să privim roboții și inteligențele artificiale cu ceva mai multă încredere. Poate că am fost avertizați chiar de Stephen Hawking și Elon Musk că aceștia ar putea ajunge să ne controleze, dar dacă reușim să îi manevrăm așa cum se cuvine, Internetul ar putea fi un loc mai sigur.