Robotul trimis în spațiu să afle cum a apărut viața pe Pământ a transmis primul mesaj

de: Răzvan Băltărețu
15 06. 2015

Robotul Philae, trimis în misiune pe o cometă, a transmis primele semnale spre Pământ, după ce a fost crezut pierdut în spațiu.

Pe 12 noiembrie 2014, robotul Philae a aterizat pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko, realizând astfel o premieră în istoria spaţială, după cum a anunţat atunci ESA (Agenția Spațială Europeană). Acest robot a fost la bordul sondei spaţiale Rosetta timp de zece ani, iar acum e la peste 510 milioane de kilometri distanță de Pământ, scrie HotNews.

ESA a anunţat că Philae a reuşit să contacteze Pământul, prin intermediul sondei spaţiale Rosetta, pentru 85 de secunde. Acesta este primul contact realizat de Philae de când a intrat în hibernare, în luna noiembrie. Lipsa comunicării între Pământ și Philae a survenit în urma aterizării, când robotul ajuns într-o zonă în care razele solare nu erau suficient de puternice cât să-i încarce bateriile.

Misiunea Rosetta, lansată în 2004, este o încercare a ESA de a afla mai multe date despre originile Sistemului Solar, iar robotul Philae are ca misiune colectarea unor molecule organice care ar fi putut să joace un rol determinant în apariţia vieţii pe Terra. Cometele sunt cele mai primitive corpuri cereşti din Sistemul Solar. Sonda Rosetta a trimis deja primele imagini realizate vreodată ale suprafeţei unei comete.

Philae a putut să radiografieze interiorul cometei, să cerceteze câmpul magnetic, să fotografieze solul și să realizeze o analiză a moleculelor complexe de la suprafaţă. Potrivit specialiştilor de la Centre National d’Etudes Spatiales (CNES), agenţia spaţială franceză, misiunea sa este realizată în proporţie de 80%. În cazul restabilirii contactului, dacă totul funcţionează aşa cum a fost programat, Philae ar trebui să moară „de cald” în 2015, atunci când cometa se va apropia de Soare.

„Cometele sunt «capsule-martor» ale nașterii sistemului solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Deschiderea acestor capsule, analizând gazul, praful și, în special, gheața care le formează înseamnă obținerea unor indicii formidabile despre originea sistemului nostru solar și poate chiar a vieții”, a explicat Mark McCaughrean, unul dintre responsabilii cu explorarea spațială de la ESA.

Citește și despre piramidele din Giza care pot fi văzute de pe Stația Spațială Internațională