15 iun. 2015 | 13:47

Cum va fi lumea în 2100 conform NASA

ȘTIINȚĂ
Cum va fi lumea în 2100 conform NASA

Încă o dovadă a faptului că nu ne vom confrunta prea curând cu un sfârșit tragic al lumii îl constituie predicțiile NASA, care se extind până în 2100.

Totuși, acestea nu sunt cele mai optimiste. Dincolo de ipoteza roboților care ne vor controla, ar trebui să ne facem, mai degrabă, griji pentru o serie de probleme concrete. Una dintre ele ar fi încălzirea globală, care se va accentua alarmant. Cu ajutorul datelor NEX, oamenii de știință au timp să pregătească planeta pentru temperaturile viitoare.

„NASA are scopul de a crea produse care să ne ajute să ne asigurăm planeta. Cu aceste noi date, oamenii de pe tot globul au un instrument valoros pentru adaptarea pe o planetă care se încălzește în mod constant”, a explicat Ellen Stofan, om de știință al NASA.

[related]

Potrivit agenției spațiale, datele integrează măsurători exacte de pe tot globul, cumulate cu simulari de climă create de Fifth Coupled Model Intercomparison Project. Aceste simulări au folosit cele mai bune modele ale sistemului de climă valabile pentru a stabili condițiile meteorologice în două scenarii posibile.

Unul dintre ele este banal și se bazează pe trendurile actuale, iar cel extrem implică o emisie semnificativ mai mare de gaze, scrie Gizmodo.

nasa

Proiectările NASA oferă o viziune detaliată asupra temperaturilor viitorului și modelelor de precipitații, acoperind o perioadă cuprinsă între 1950 și 2100. Setul de date asigură estimări zilnice ale temperaturilor maxime și minime, inclusiv a precipitațiilor, de pe tot globul. Aceste date pot fi descărcate de aici.