Poate fi mâncarea mai gustoasă în spațiu decât pe Pământ?

de: Ștefan Neculai
25 09. 2015

NASA lucrează zi și noapte pentru a transforma în realitate visul nostru de a trăi în spațiu, dar cum mâncarea este un element atât de important în viețile noastre, trebuie să ne asigurăm că ne vom putea bucura de aceasta și pe alte planete. Oare mâncarea va avea același gust? Pot exista locuri în univers unde ar putea avea chiar arome mai plăcute?

Pentru început, condițiile de luminozitate, compoziția solului, forța gravitațională și presiunea atmosferică vor afecta alimentele de pe alte planete. Cel puțin așa spune Anna-Lisa Paul, de la Universitatea din Florida, care studiază viața plantelor în condiții extreme.

Cercetătoarea susține că varietatea de nuanțe ale mediului ar afecta cu siguranță creșterea plantelor pe teritoriul extraterestru. De exemplu, culoarea soarelui de pe o altă planetă ar putea schimba gustul unei plante. Undele de lumină roșie, albastră și verde sunt cruciale pentru fotosinteză, iar balansul acelor unde și intensitatea lor pot afecta compoziția chimicalelor care conferă gustul și culoarea, pe lângă alte lucruri.

Agricultura pe Marte

Razele provenite de la un Soare străin nu reprezintă un interes, deocamdată, având în vedere că nu ne dorim să colonizăm alte sisteme solare, dar organizații precum Mars One deja plănuiesc să trimită oameni pe Marte, iar mâncarea este un subiect important. Gustul fructelor și legumelor cultivate pe Planeta Roșie vor depinde de compoziția solului de acolo.

Chiar și pe Pământ, gustul plantelor nu este același peste tot. Vinul, de exemplu, are un gust diferit în funcție de solul în care a fost plantată via și de mineralele din acesta. În plus, plantele cultivate în sol nisipos au arome diferite față de cele plantate în sol argilos. Când Ana-Lisa a încercat să cultive plante într-un sol similar cu cel de pe Marte, aceasta a descoperit că unele chimicale din frunze s-au schimbat, iar asta poate afecta aroma. Unele plante au dezvoltat o cantitate mai mare de antociani, pigmentul care face ca varza roșie să fie roșie, iar afinele să fie mov. Acest pigment este foarte bogat în antioxidanți benefici pentru organismul nostru.

Este un lucru bun că afinele de pe Marte vor fi gustoase și sănătoase, având în vedere că nu ne vom permite luxul să facem figuri la mâncare, cel puțin nu pentru început. Producția unei cantități suficiente de mâncare va fi o sarcină dificilă care va consuma o groază de timp, așadar, oamenii de știință se vor concentra pe ce va trebui să mâncăm pentru a supraviețui și mai puțin pe mâncare de lux. Aceștia ne asigură că lucrurile se vor schimba în timp, și că vor veni vremuri în care ne vom putea bucura de înghețată și chiar și bere pe Marte.

Cartofii prăjiți de pe Jupiter

Gravitația afectează și ea procesul de creștere al unei plante. Oamenii de știință confirmă că plantele cultivate pe alte planete vor arăta diferit față de rudele lor pământene, putând fi fusiforme sau alte culori decât cele cu care suntem obținuți. Probabil vom mânca roșii albastre, cine știe? Cu toate astea, gravitația nu are un impact crucial în dezvoltarea plantelor. Anna-Lisa ne asigură că plantele pot crește nestingherite și fără gravitație, atâta timp cât vor primi oxigen și apă.

Totuși, gravitația are un rol în modul în care mâncarea este gătită. Anul trecut, un grup de oameni de știință din Grecia au încercat să prepare cartofi prăjiți într-o centrifugă. Aparatul poate exercita forțe mult mai mari decât gravitația de pe Pământ, fapt ce le-a permis cercetătorilor să simuleze cum se vor găti cartofii în condițiile gravitaționale ale unei planete extraterestre. Se pare că forța gravitațională perfectă pentru o porție delicioasă de cartofi prăjiți este de trei ori mai mare decât cea resimțită pe Terra. În alte cuvinte, cartofii prăjiți pe care o să-i preparăm pe Jupiter, unde gravitația îndeplinește condițiile necesare, vor fi cei mai buni cartofi din întregul sistem solar.

Cea mai bună șampanie din Univers

Cultivarea și prepararea plantelor în afara Pământului ar avea un impact important asupra gustului, dar aroma depinde și de presiunea atmosferică de pe acea planetă. În special, o băutură acidulată precum șampania poate avea un gust diferit în condiții atmosferice diferite. Dacă o planetă nu ar avea atmosferă, șampania ar fierbe instant, iar tot dioxidul de carbon ar dispărea.

Dacă presiunea ar fi scăzută, bulele ar apărea mult mai rapid decât pe Pământ, dar viteza ridicată ar reduce din eficiența acestora de a căra moleculele de aromă din băutură spre aer. Aerosolii influențează mult gustul, iar dacă sunt eliminați, șampania nu ar mai avea gust. Dacă presiunea atmosferică ar fi mai ridicată decât pe Pământ, bulele s-ar forma extrem de încet, iar multe molecule ar avea timpul necesar pentru a se atașa de bule. Acest lucru ar face ca băutura să aibă un gust mai bogat, asta dacă avem răbdare. Iar, în ultimul rând, dacă presiunea atmosferică de pe o planetă ar fi mai ridicată decât presiunea din sticla de șampanie, deschiderea acesteia nu va avea efectul de explozie, iar astfel nu se vor produce bule. Astfel, nu s-ar mai produce mirosul puternic de șampanie iar gustul ar fi alterat. Cele mai bune condiții pentru consumul de șampanie sunt pe Pământ, iar asta înseamnă că bem cea mai bună șampanie din univers.

Ciocolata spațială

Ciocolata provine din arborii de cacao. Așadar, ce condiții planetare pot afecta creșterea acestei plante, și, astfel, gustul ciocolatei? Oamenii de știință explică cum există trei factori principali: genetica, mediul în care este cultivată planta (solul, topografia, climatul), și problemele extra-terestre.

La fel ca și vinul, ciocolata are arome diferite în funcție de locul în care este cultivată planta de cacao. Factori precum gravitația, anotimpurile, ciclul noapte-zi sunt aspecte importante în dezvoltarea plantei. Având în vedere că boabele de cacao nu cad din copac, pe alte planete, din cauza gravitației, ar putea să se desprindă și astfel să nu-și completeze ciclul necesar pentru coacere. De asemenea, o zi mai lungă decât cele obișnuite pe Pământ ar putea face ca boabele să fie mai mari, cu o pulpă mai bogată, iar procesul de fermentare ar fi mai simplu. Astfel, ciocolata ar avea un gust mai bun.

Pentru a ne bucura de cea mai bună ciocolată din univers, trebuie doar să îndeplinim câteva condiții. Trebuie să alegem cel mai bun soi de cacao pentru a-l duce în spațiu. Criollo este preferatul oamenilor de știință, pentru că are o aromă delicată care rezistă mai mult și nu dezvoltă un gust amar. Alte condiții includ gravitație similară cu cea de pe Pământ, ploi blânde, mai ales dimineața, variații mici de temperatură între anotimpuri și zile lungi urmate de nopți scurte.

Până la urmă, gustul este relativ. Aceeași ciocolată poate avea un gust diferit chiar și pentru aceeași persoană, în funcție de mediul înconjurător. Dacă pe noua planetă unde sperăm să trăim într-o bună zi ar fi un gaz ciudat care ar bloca receptorii din nas, asta ar avea un mare impact asupra modului în care percepem gustul. Gândiți-va la diferența dintre gustul unei bucăți de ciocolată pe care o mâncați într-o cameră parfumată cu vanilie și unei alte bucăți degustate într-o cameră în care miroase puternic a piersică. Gusturile nu ar fi deloc asemănătoare.