23 sept. 2015 | 17:06

Oamenii vor ajunge pe Marte mai curând decât am fi crezut

ȘTIINȚĂ
Oamenii vor ajunge pe Marte mai curând decât am fi crezut

NASA a declarat că pregătirile pentru misiunea pe Planeta Roșie merg conform planului, iar primii oameni se pare că vor ajunge pe Marte în 2030.

„Suntem mai aproape de a trimite oameni pe Marte decât în orice alt moment din istoria NASA. Avem mult de muncă pentru a trimite oamenii pe Planeta Roșie, dar o vom scoate la capăt”, a declarat administratorul NASA Charles Bolden, pentru Space.com.

Procesul de pregătire constă în completarea dezvoltării rachetelor spațiale care vor duce oameni pe și înapoi de pe Marte. În plus, următorul rover, a cărui lansare este planificată pentru 2020, va fi „personajul” principal în cadrul experimentului Mars Oxygen IRSU. Moxie, căci acesta este numele rover-ului, va prelua dioxid de carbon din stratul subțire de atmosferă de pe Marte și va produce oxigen. Dacă totul va merge conform planului, oamenii vor avea parte de oxigen pentru a respira, iar rachetele se vor putea folosi de acel oxigen pentru a putea propulsa rachetele pentru drumul de întoarcere acasă.

„Este pentru prima dată când vom crea oxigen pe o altă planetă. Este o premieră absolută. Experimentele sunt reale, sunt aici”, a declarat Dava Newman de la NASA.

Singurul obstacol în calea excursiei către Marte ar fi lipsa fondurilor. Așadar, singura șansă pentru ca misiunea să aibă loc în 2030, ar trebui ca NASA să facă rost de o bugetare serioasă din partea congresului Statelor Unite. Acest lucru îi face să fie mai puțin încrezători, iar Andy Weir, creatorul „The Martian” a declarat că nu crede că cei din congres vor finanța suficient misiunea NASA, așa că cel mai probabil primii oameni care vor pune piciorul pe Marte vor face asta în 2050.