La Sony World Photography Awards, Cosmin Bumbuț e câștigător cu „Intimate room“

de: Răzvan Băltărețu
24 04. 2015

Sony World Photography Awards, poate cea mai cunoscută competiție dedicată fotografiei, și-a desemnat câștigătorii, iar unul dintre ei este Cosmin Bumbuț, premiat pentru proiectul „Camera intimă“. Fotograful anului a fost desemnat John Moore, care a documentat epidemia de Ebola din Africa.

Elliott Erwitt este unul dintre cei mai buni și cunoscuți fotografi ai lumii, iar în ediția din acest an a SWPA el a primit premiul Outstanding Contribution to Photography. Unul dintre lucrurile pentru care fotografiile lui Erwitt ies în evidență, pe lângă umor, este modul în care reușește să arate prezența omului și când niciun om nu este în cadru. Este celebră în acest sens fotografia cu reclama Pepsi și o cruce pe care stă un Iisus de lemn.

În același an în care Elliott Erwitt primește acest premiu pentru întreaga carieră, Cosmin Bumbuț este premiat la categoria Arhitectură și cei doi au în comun mai mult decât s-ar vedea la prima vedere. Bumbuț a început în 2008 să documenteze camerele pe care deținuții și deținutele le pot cere pentru întâlniri private cu soția, soțul sau concubina, concubinul. Ultimele fotografii le-a realizat în 2014.

FOTO Elliott Erwitt. Fotograful a primit premiul Outstanding Contribution to Photography din partea Sony World Photography Awards.

„Ideea mi-a venit în 2008, la jumătate de an după ce s-a înființat una (n.red. – o cameră privată) la Aiud. Acolo, am făcut niște fotografii cu deținuți înainte și după vizitele la camera intimă. Asta era ideea inițială și m-am gândit cum ar fi să fotografiez în mai multe camere deținuți înainte și după. Problema a fost că după ce m-am uitat la fotografii, oamenii aceia îți atrăgeau privirea.

Nu te mai uitai la cameră, iar eu voiam ca în centrul atenției să fie lipsa intimității într-o cameră. Așa că am renunțat la oameni“, povestea Cosmin Bumbuț pentru VICE. Acest proiect i-a adus un premiu și laude din partea organizatorilor.

Camerele private au fost înființate în sistemul de detenție din România după intrarea în UE, în 2007. Deținuții care sunt căsătoriți sau au o relație de concubinaj, au dreptul la vizite private din parte partenerilor. Asta se reduce la două ore în „camera intimă“ la fiecare trei luni, iar pentru cei care se căsătoresc în penitenciar au dreptul la 48 de ore în cameră prima dată și vizite în fiecare lună, timp de un an.

Totuși, chiar dacă o au pentru 48 de ore, asta nu înseamnă că o vor și folosi atât, după cum menționa Cosmin Bumbuț un caz de la Vaslui. „Eu am sunat să văd când e disponibilă să-i fac poze și mi-au spus să nu vin la nouă dimineața, când aș fi ajuns eu, că e ocupată de o vizită de 48 de ore și se termină abia la 13. Eu am ajuns la zece, că eram deja pe drum, am parcat și am sunat să văd ce pot face până atunci. Atunci, ofițerul respectiv mi-a zis că se eliberase camera, că s-a plictisit femeia și a plecat. Mi s-a părut ciudat, să ai 48 de ore și ultimele ore să nu mai stai că te plictisești“, a afirmat acesta pentru VICE.

Încă dinainte de a fi premiat la Londra, proiectul lui Cosmin Bumbuț a primit laude și din partea fotografilor români. Andrei Pungovschi, fost fotoreporter la Mediafax și actualmente editor la „DOR“, a apreciat modul în care camerele acestea „vorbesc“ despre oameni, fără oameni în ele. „La cursurile de fotojurnalism ale Universității din Missouri (n.red. – pe care le-a absolvit în 2007), era o temă numită: Oameni fără oameni pentru care trebuia să facem fotografii relevante și grăitoare despre oameni, dar fără ca ei să fie în cadru. Acest proiect al lui Cosmin Bumbuț, despre vizitele conjugale în penitenciare, este un exemplu al naibii de bun“, scria Andrei Pungovschi pe Facebook.

Back in Missouri’s J-school, a long time ago, there was a specific assignment called People Without People, where we…

Posted by Andrei Pungovschi on Thursday, March 5, 2015

România mai are un câștigător la Sony World Photography Awards, la categoria National Award. Este vorba de Auraș Mihaiu, care a câștigat cu fotografia „Alesul oilor“. În aceasta, Mihaiu a surprins viața la o stână, când proprietarii își caută animalele pentru a le pregăti de iernat. După coborârea de la munte, stăpanul de stână înapoiază fiecărui proprietar efectivele și definitivează înțelegerea. Finalist la SWPA 2015 a fost și Daniel Necula, cu o fotografie prelucrată în Photoshop.

Fotograful anului la SWPA și câștigătorii celorlalte categorii

Dintre profesioniști, fotograful american John Moore a primit premiul „L’Iris d’Or“, adică fotograful anului, și un premiu de 25.000 de dolari. El s-a înscris în competiție cu un proiect fotojurnalistic în care a documentat epidemia de Ebola din Africa. Monrovia, din Liberia, a devenit la mijlocul lui 2014 epicentrul epidemiei de Ebola, cea mai gravă din istorie, și este unul dintre evenimentele care au marcat omenirea. Moore a mai primit premiul Robert Capa Gold Medal și a fost numit fotograful anului de către Pictures of the Year International și National Press Photographers Association, iar munca sa a fost de patru ori premiată de către World Press Photo.

Armin Appel, din Germania, a câștigat competiția Open și un premiu de 5.000 de dolari cu o imagine a terenului unei școli, denumită „Curtea școlii“. Yong Lin Tan, din Malaezia, este câștigătorul competiție Youth cu imaginea „Back Alley“. Aproape de casa mătușii sale, el a realizat fotografia care i-a adus premiul. Competiția Youth este deschisă doar fotografilor sub 19 ani.

În final, fotografa Svetlana Blagodareva de la Universitatea Politehnica din Sankt Petersburg, a câștigat titlul de Studentul fotograf al anului și un premiu de 35.000 de dolari în echipamente foto Sony pentru universitatea ei. Ea a concurat cu alți nouă studenți din lume.

Toate fotografiile câștigătoate și finaliste vor fi expuse la Somerset House, după cum vezi în galeria foto de mai sus, până pe 10 mai. Anul acesta, la Sony World Photography Awards s-au înscris oameni din 171 de țări și au fost 173.444 de imagini de judecat de către juriu. La categoria Open au fost peste 80.000 de fotografii, iar la Youth circa 6.600.