24 feb. 2015 | 11:28

Doi români sunt în finala Sony World Photography Awards, competiția celor mai buni fotografi din lume

ACTUALITATE
Doi români sunt în finala Sony World Photography Awards, competiția celor mai buni fotografi din lume

Printre finaliştii Sony World Photography Awards de anul acesta se numără şi doi fotografi români: Daniel Necula și Cosmin Bumbuț. 

Fotografiile realizate de cei doi finalişti români vor fi expuse în cadrul expoziţiei 2015 Sony World Photography Awards Exhibition, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai.

Cosmin Bumbuț a participat, la categoria Arhitectură din competiția pentru profesioniști, cu un proiect denumit „Intimate Room” (n.red.: Camera Intimă). Bumbuț a documentat în închisorile din România camera în care deținuții pot primi, la fiecare trei luni și timp de două ore, vizita persoanei cu care sunt căsătoriți sau sunt în concubinaj. Cei căsătoriți în timpul detenției beneficiază de acces timp de 48 de ore. Mai mult, în primul an de căsnicie au acces lunar la această cameră. Fotografiile sale au fost realizate în 35 de închisori.

Celălalt fotograf finalist la SWP este Daniel Necula, iar el s-a înscris cu fotografia „wrong way” în categoria Enhanced din competiția deschisă tuturor fotografilor. Categoria Enhanced presupune că fotografii pot încărca poze manipulate în Photoshop sau alte programe de editare foto. Fotografia lui Necula este una alb-negru care ilustrează o femeie pe o bicicletă, dar umbra acesteia merge în sens opus.

Fotografiile celor doi români le puteți vedea în galeria foto de mai jos. 

Ediţia de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenţi din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliştii au fost aleşi dintr-un număr record de 173.444 de înscrişi proveniţi din 171 de ţări, o creştere de 24% în comparaţie cu numărul de participanţi de anul trecut.

”Alegerea finaliştilor din numărul record de înscrieri a reprezentat o sarcină care i-a pus la încercare pe membrii juriului nostru de specialitate, dar suntem foarte mândri să vă prezentăm o selecţie care include unele dintre cele mai bune fotografii din lume”

Fotografii înscrişi în categoria Open au avut voie să concureze cu doar trei fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniştilor au putut concura cu un portofoliu. Membrii Professional ai SWP plătesc un abonament anual.

Premiile competiției constau în sume de bani şi în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria Open vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 câştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie în cadrul unei festivităţi de premiere la Londra.

În cadrul aceleiaşi ceremonii va fi decernat şi premiul L’Iris d’Or pentru Cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câştiga şi premiul cel mare de 25.000 de dolari. Alături de el vor fi anunţaţi şi câştigătorii categoriei destinate profesioniştilor, a categoriei pentru tineri şi studenţi, respectiv câştigătorul titlului de Fotograful anului din categoria Open, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.