Începutul secolului 20, în poze color: Cum arăta lumea pe care ai văzut-o doar în alb și negru

de: Bogdan Cristea
31 03. 2015

În anul 1928, un reporter al publicației National Geographic a realizat o serie de poze color care ne prezintă Anglia acelor vremuri.

Abia trecuseră zece ani de la încheierea celui mai devastator conflict militar din istoria omenirii. Primul război mondial, deși nu avusese loc pe teritoriului Regatului Unit, aproape a ruinat imperiul din punct de vedere economic. Peste 800.000 de oameni muriseră pe câmpurile de bătălie din nord-estul Franței, iar în anul 1928, Anglia, parte a Regatului Unit, încă era în convalescență.

În acel an, americanii de la National Geographic l-au trimis în Europa pe Clifton R. Adams pentru a poza viața cotidiană din Anglia, fermele care încă se mai găseau într-un număr foarte mare, orașele și satele cele mai frumoase. După cum scrie Mashable, Adams a ales să realizez toate aceste fotografii folosind procesul denumit ”Autochrome Lumiere”, acesta purtând numele fraților care l-au inventat. Foarte interesant este că acesta a fost patentat pentru prima oară în anul 1903, comercializat în anul 1907 și folosit la scară largă abia după anul 1930.

Sistemul acesta de fotografie color era unul transparent. În acest fel, erau folosit nu mai puțin de trei plăci fotografice alb/negru cu substanțe cromatice sensibile numai la culorile roșu, verde și albastru. Conform Wikipedia, cele trei fotografii transparente rezultante se suprapuneau, dând o fotografie color transparentă. Pozele prezintă numeroase aspecte interesante ale societății englezești, 1928 fiind, printre altele, anul în care și femeile cu o vârstă mai mică de 30 de ani au primit drept de vot. Mai jos, aveți o galerie care include majoritatea acelor fotografii.