Huawei P8 – Un Android pentru iubitorii de iPhone [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
20 05. 2015

Designerii Huawei apreciază anumite telefoane și nu se sfiesc să le copieze atunci când e cazul. Huawei P8 ar putea fi confundat cu iPhone sau cu Sony Xperia, dar are și trăsăturile sale care îl diferențiază.

Celor de la Huawei le place metalul și din fericire pentru modelul P8 l-au folosit în cea mai mare parte a carcasei. Spre deosebire de vechiul model, cu spate din sticlă, acesta măcar are o aderență ceva mai bună și va fi ceva mai rezistent la căderi.

Ca orice smartphone care continuă o gamă de produse și acesta e mai bun decât precedentul la anumite capitole. De la procesor la cameră foto, știe trucuri noi și poate fi un concurent pentru celelalte telefoane de pe piață. Totuși, și anul acesta Huawei are un telefon cu două fețe: poate fi un rival pentru celelalte, dar nu încearcă să fie peste ele. Poate pentru a ține prețul mai jos, dar este un scenariu care se repetă pentru al doilea an la rând și pentru al treilea model consecutiv.

Huawei P8 este cel mai bun telefon al companiei. Este construit din aluminiu și devine acest iPhone pentru iubitorii de Android. Spunem totul pe site: http://playtech.ro/2015/huawei-p8-review/

Posted by playtech.ro on Wednesday, May 20, 2015

Introducere – Huawei P8

Dacă îți pasă de cum arată un telefon, atunci acesta arată bine. Nu are liniile curbate ale iPhone, care să-l „îmbrace” în adjective, dar are acel aspect business pe care mulți utilizatori spun că l-ar dori. Este construit din metal, în cea mai mare parte, și cu o atenție suficient de mare la detalii cât să nu-l confunzi cu orice smartphone ieșit din China.

Sub această construcție din sticlă și aluminiu ai un smartphone pe care îl „simți” un Ascend P7 actualizat. Are un ecran de 5,2 inci full HD IPS, folosește 3GB de memorie RAM și 16 sau 64GB spațiu de stocare (în funcție de versiune, căci și procesorul diferă), telefonul suportă dual SIM folosind slotul cardului microSD și camera foto este de 13 megapixeli, optimizată pentru fotografii în situații de luminozitate scăzută.

La evenimentul de lansare, Huawei P8 a fost lăudat cu un sistem de stabilizare a imaginii de două ori mai bun decât cel de pe iPhone. Este mai bun, nu știu dacă neapărat de două ori mai bun, dar este mai eficient. După ce Ascend P6 a impresionat prin subțirime și design, P7 prin construcție, preț și opțiunile camerei foto, acum P8 este un rezumat bun al parcursului Huawei în ultimii ani. Face poze bune, arată bine, performanța este lăudabilă, dar autonomia este încă mediocră și încă nu sunt convins de procesoarele Huawei.

Cum am zis, performanța nu este neapărat mai scăzută, dar telefonul se încinge destul de mult când îl folosești în aplicații mai solicitante. Poate este de vină și carcasa din metal, dar anul acesta Huawei s-a chinuit să treacă la octa-core cu două procesoare quad-core la 2GHz, respectiv 1,5GHz.

Anul acesta, în Huawei P8 ai o baterie de 2.680 mAh, dar procesorul este mai solicitant decât cel de anul trecut și ecranul este mai mare. Da, telefonul este mai subțire decât cel de anul trecut, dar cumva l-aș fi vrut mai gros tocmai ca să încapă o baterie mai mare. Autonomia este ușor de îmbunătățit, pe lângă modul de economisire radicală a bateriei. De asemenea, n-ar strica să treacă Huawei P9 la încărcare rapidă, cum au majoritatea telefoanelor de top de anul acesta.

Cât de bună este camera foto de pe Huawei P8

Huawei P8 are o cameră principală de 13 megapixeli și una secundară de 8MP pentru selfie-uri de-alea bune de dat pe Facebook și prin alte medii digitale. Cea principală este importantă, mai ales pentru acea stabilizare. Da, funcționează foarte bine, vei scoate poze tare interesante noaptea, dar îți va trebui un trepied. Oricât de bine ar stabiliza, când scazi timpul spre o secundă de expunere, mișcarea se va vedea și în imaginea finală.

Dacă vrei să experimentezi cu așa ceva, recomand un trepied și trecerea prin toate modurile de exploatare a surselor de lumină noaptea, de la „desenare” cu lumină până la fotografierea stelelor. După câteva sesiuni de exersare, fotografiile îți vor ieși decent. Mai mult, senzorul foto de pe Huawei P8 are un pixel alb în plus. Asta îți va asigura o mai bună iluminare a cadrelor și un balans de alb mai aproape de realitate.

Deși din punct de vedere hardware Huawei pare să fi înțeles cum funcționează fotografia, când vine vorba de software mai omite lucruri. Spre exemplu, există un mod automat de HDR pentru a recupera cât mai multe detalii când există diferențe de iluminare ale scenei. Asta însă duce la fotografii puțin neclare (din cauza lipirii fotografiilor realizate la niveluri de expunere diferite) sau la imagini în care culorile dintr-o anumită regiuni nu sunt cele naturale.

Dacă te-ai aștepta ca fiecare telefonul să vină cu capacitatea de a filma 4K, Huawei P8 bate puțin pasul pe loc. Nu aș găsi această lipsă drept un minus, dat fiind că prea puțini oameni exploatează la maximum rezoluția 4K. Aici însă depinde de fiecare utilizator și de ce face fiecare cu el.

Puncte pro – Huawei P8

Este unul dintre cele mai atrăgătoare și „serioase” telefoane pe care să le vezi din China anul acesta. Este acest „iPhone al Estului”, cu un corp din metal, cu atenție la detalii (dar nu mai mare decât cea a Apple) și cu un sistem de operare care îți oferă opțiuni utile și nu ajungi să urăști interfața implementată de Huawei. Asta nu înseamnă însă că vei folosi toate aplicațiile chinezilor.

Aplicația camerei foto și optimizarea acesteia pentru fotografiile realizate noaptea sunt două plusuri semnificative. Sunt populare și fascinante fotografiile în care cineva „desenează” cu lumină sau în care sunt imortalizate urmele lăsate în aer de luminile mașinilor. Huawei este prima companie care să dedice atât de multă atenție acestui gen de fotografie.

Raportul preț – calitate este, pentru al doilea an la rând, unul foarte bun. Singura companie care să fie aproape de strategia Huawei este LG, doar că G4 este un telefon mai mare și s-ar putea să nu fie potrivit tuturor utilizatorilor.

Puncte contra – Huawei P8

Autonomia este o problemă și lipsa ei este cauzată, în mare parte, din cauza subțirimii telefonului. Din fericire, Huawei n-a pus un ecran 2K pe acest model.

Huawei P8 nu are fast charge și această funcționalitate este prioritară pe orice telefon va fi lansat în viitor și are pretenția să fie flagship. Este la fel de utilă ca un ecran foarte bun și este mai utilă decât filmarea 4K (spre exemplu).

P8 încă are prea multe aplicații preinstalate pe care nu le poți elimina și asta n-ar fi o problemă pe versiunea de 64GB, dar pe cea de 16GB este una majoră. Oricât spațiu ai avea pe card, aplicațiile de Android încă nu sunt „croite” pentru a funcționa de pe card.

Concluzie pentru Huawei P8

Huawei P8 este un telefon mai bun decât cel de anul trecut, dar încă nu este complet. Procesorul este mai bun, dar încă are lipsuri. Cea mai bună alegere este versiunea cu 3GB de memorie RAM și cu cel mai bun procesor și nici n-ar trebui să te gândești la telefonul mai ieftin și mai slab. Pentru încă un an, Huawei livrează un telefon cu preț, performanțe și design foarte bune. Sunt însă acele lipsuri fără justificare și sunt de introdus în viitorul telefon.