Hackerii din Coreea de Nord erau supravegheați de SUA, dar atacul asupra Sony tot s-a întâmplat

de: Răzvan Băltărețu
19 01. 2015

Spre finalul anului 2014, Coreea de Nord a devenit inamicul public al studiourilor Sony Pictures Entertainment pe motiv că le-ar fi atacat serverele. Totuși, lucrurile sunt puțin mai complexe și abia prin noile documente furnizate de Edward Snowden avem o imagine mai amplă asupra situației.

Încă din noiembrie 2010, NSA avea acces la sistemul informatic din Coreea de Nord. Știm deja că această agenție se crede mai presus decât oricare altă entitate similară și crede că poate controla totul. Astfel, în Coreea de Nord a amplasat programe malware pentru a urmări activitatea internă a multor computere şi reţele folosite de hackerii nord-coreeni. Forța cibernetică a Coreei de Nord ar fi comasată în Biroul General de Recunoaştere şi Biroul 121, o unitate secretă de hackeri.

Când serverele Sony au fost atacate, NSA știa deja ce se întâmplă. După eveniment, i-au prezentat dovezile președintelui Barack Obama și acesta a acuzat publicat guvernul lui Kim Jong Un că a ordonat atacul împotriva Sony. Odată cu acest moment, a fost pentru prima dată când SUA au acuzat oficial alt stat că orchestrează atacuri cibernetice împotriva sa, conform Mediafax.

S-a presupus că filmul „The Interview“ este motivul pentru care Coreea de Nord a atacat serverele Sony. Difuzarea acestuia nu a fost însă oprită.

 

În ciuda rolului de victimă, SUA știau deja ce pregătesc alte state și știau ce are de gând Coreea de Nord. Agențiile de informații nord-americane au implantat „balize“ care pot cartografia o reţea informatică, alături de programe de supraveghere şi ocazional programe malware în sistemele informatice ale adversarilor străini. Administraţia cheltuieşte miliarde de dolari pe tehnologie, care a fost crucială pentru atacurile american şi israelian asupra programului nuclear iranian (n.r. – virusul Stuxnet), şi documentele dezvăluite de Edward Snowden demonstrează că acestea au fost mobilizate şi împotriva Chinei.

În cazul atacului pus pe seama Coreei de Nord, despre care doar NSA are informații și care au fost comunicate mai departe de FBI, dar nu la timp pentru Sony, se pare că pregătirea hackerilor s-ar fi derulat pe parcursul a două luni. „Au fost incredibil de atenţi şi răbdători“, a declarat o persoană apropiată de anchetă. Se pare însă că deși se așteptau la un atac, americanii nu au prevăzut în întregime ce presupune acesta. Filmul „The Interview“ a fost până la urmă difuzat, dar pagubele produse de divulgarea datelor confindețiale ale Sony au fost deja înregistrate încă din 24 noiembrie.