Filmele SF care îți vor tăia respirația în 2015: De la Star Wars la Terminator

de: Andrada Bonea
19 04. 2015

Anul 2014 a fost excelent în ceea ce privește filmele. Am avut parte de Interstellar, pe care îndrăznesc să îl numesc capodoperă SF, de The Theory of Everything, o biografie a lui Stephen Hawking concentrată asupra laturii umane și mai puțin asupra geniului, The Imitation Game și alte câteva care nu au nicio legătură cu știința sau tehnologia, dar care m-au impresionat suficient încât să îmi doresc să le revăd.

Să vedem, totuși, dacă anul 2015 va fi la fel de prolific în ceea ce privește filmele SF.

Singurul film SF pe care am apucat să îl văd până în momentul de față este Jupiter Ascending. Nu m-am lăsat descurajată de nota mică de pe IMDB (5,9), deși poate ar fi trebuit să îi iau în serios pe oamenii care au consumat energie să vadă filmul și să îi dea un rating. Nu e un film rău, să spunem doar că ar fi mai reușit dacă ar fi tăiate jumătate din secvențe, dacă s-ar schimba actorii (din partea mea, ar trebui păstrați doar Eddie Redmayne și Douglas Booth) și dacă s-ar umbla pe alocuri la poveste, căci nici măcar ea nu are nota aceea de originalitate indispensabilă oricărui film care se dorește a fi bun.

Nu sunt absurdă, sunt conștientă că după atâtea decenii de cinematografie e imposibil să creezi ceva 100% autentic, dar repet, câteva elemente distinctive și o abordare diferită sunt suficiente pentru puțină magie. Mila Kunis e frumoasă, Channing Tatum la fel, dar chimia dintre ei e inexistentă. Recunosc, nici eu nu am avut ochelarii la mine, dar chiar dacă i-aș fi avut, ceva îmi spune că nu m-ar fi ajutat să o văd mai bine. Nu vreau să fiu spoiler, așa că o să mă opresc aici. Dacă ești cu adevărat fan al filmelor SF, nu strică să îl vezi, mai ales că nu mai trebuie să te deplasezi la cinema.

Începând cu dragul nostru 1 mai muncitoresc, ne vom putea bucura iar de Thor (și de fizicul lui), de șarmul lui Tony Stark și de unul dintre cele mai iubite personaje negative din istoria cinematografiei, Loki. Din nou, În noul film al seriei, numit Avengers: Age of Ultron, un robot cu inteligenţă artificială creat de Tony Stark nu stă cuminte în banca lui și ajunge să declare război rasei umane. Are 9,3 pe IMBD, așadar cred că putem să ne entuziasmăm.

Probabil că unul dintre cele mai aşteptate filme SF din 2015 va fi cea de-a şaptea parte din celebra serie Star Wars, Episode VII – The Force Awakens. Pentru moment, producătorii nu au oferit prea mult informaţii. Ştim că acţiunea are loc la 30 de ani după evenimentele din Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi şi că va fi vorba despre un conflict politic cu trădări pentru putere în galaxie. Data lansării este 18 decembrie, deci mai avem de așteptat.

Fascinația pentru dinozauri nu o să ne dea pace prea curând. Nici nouă, muritorilor de rând, nici producătorilor de filme. La 22 de ani de la lansarea celebrului Jurassic Park, la 12 iunie 2015 este așteptat Jurassic World. Nu avem prea multe detalii, dar rămâne de văzut dacă dinozaurii au ceva nou pentru noi. Un lucru e cert: efectele speciale vor fi extraordinare. În legătură cu povestea propriu-zisă nu ne putem pronunța, deocamdată.

Un alt film SF din 2015 cu actori frumoși, dar cu o calitate în legătură cu care nu ne putem pronunța, este Mad Max: Fury Road. Din puținele detalii de pe IMDB, ne așteptăm la un scenariu apocaliptic, condimentat cu o poveste de dragoste plină de patetism și elevație între Furiosa și Max Rockatansky. Mie una îmi plac cuplurile de oameni superbi, așa că măcar aspectul ăsta al filmului îmi va plăcea. Rămâne de văzut restul.

Avem deja 30 de ani de la primul Terminator, filmul care l-a transformat pe James Cameron în…Ei, bine, James Cameron. În decembrie 1981, Cameron se afla la Roma, unde participa la premiera lui Piranha II: The Spawning, filmul din regia căruia fusese concediat cu un an în urmă. Imobilizat la pat din cauza unei boli, regizorul are un coşmar în care un bust metalic se târăşte de la locul unei explozii. Într-o perioadă în care marile succese de casă erau obţinute de filme horror realizate cu buget minuscul (unul dintre idolii lui Cameron, conform declaraţiilor acestuia, era John Carpenter, care făcuse Halloween cu 300.000 de dolari şi încasase un total de 70 de milioane), coşmarul ar fi putut fi uşor de transformat de Cameron într-un horror, dar la întoarcerea în SUA regizorul decide să meargă pe calea SF-ului. Și bine a făcut.

La 1 iulie va fi lansat Terminator Genisys, tot cu Arnold Schwarzenegger, care se pare că refuză să îmbătrânească.  John Connor, liderul rezistenței oamenilor, îl trimite pe sergentul Kyle Reese înapoi în 1984 ca să o protejeze pe Sarah Connor și să se asigure că omenirea va avea un viitor pașnic. Bineînțeleg, ceva neașteptat se întâmplă și dă toate aceste planuri nobile peste cap.