Elon Musk ia apărarea pilotului automat de pe mașinile Tesla
Elon Musk, CEO-ul de la Tesla, vine în apărarea mașinilor sale „aproape autonome” și ne explică de ce crede el că revoluționează industria.
Săptămâna trecută, Modelul S al celor de la Tesla a primit o actualizare de sistem care, din păcate, nu-i conferă abilitatea de a se conduce singură. Sistemul 7.0 introduce Pilotul Automat, care poate menține autoturismul pe banda pe care se află și care controlează viteza plus distanța față de mașinile din jur.
În urma lansării, Elon Musk a ținut o conferință de presă prin care a ținut să explice funcționalitățile pilotului automat. Întrebat prin ce diferă sistemul Tesla față de celelalte deja utilizate de alte branduri auto, precum Mercedes sau Audi, Musk a răspuns mândru: „În timp ce o mașină Tesla învață ceva, întreaga flotă învață împreună cu aceasta”.
Este adevărat, acest lucru este destul de impresionant, Fred Lambert de la Electrek, referindu-se la posesorii Modelului S, care beneficiază de Pilot Automat, drept „antrenori experți”. Aceștia colectează și transmit tone de date importante către serverele Tesla. Musk susține că sistemul ar trebui să se îmbunătățească cu fiecare săptămână care trece, deoarece algoritmul pentru șofat se actualizează constant. Se pare că posesorii modelului S ar putea transmite în jur de un milion de kilometri de noi date în fiecare zi.
Totuși, Musk nu are treptate când spune că sistemul său revoluționează industria auto. Mașinile Tesla nu sunt singurele care pot împărtăși cu întreaga flotă datele adunate. Atât Google, cât și Audi folosesc sisteme similare pentru mașinile lor autonome, date fiind colectate la fiecare kilometru parcurs, învățând noi lucruri atât despre drum, cât și despre comportamentul șoferilor în anumite situații cheie. Informațiile sunt apoi transmise către întreaga flotă.
De asemenea, cei de la Mercedes dezvoltă o tehnologie similară pentru seria lor de mașini, unde acestea vor învăța obiceiurile șoferilor, în completarea informațiilor adunate de senzorii cu care vor fi echipate autoturismele.
Cu toate astea, nu înseamnă că reușita celor de la Tesla nu este remarcabilă. Deși nu au revoluționat mare lucru, este destul de impresionant că au introdus funcționalitatea printr-o simplă actualizare de software. Deși mașinile Tesla nu sunt complet autonome, Musk susține că este „o experiență destul de profundă”.