De la Nexus One, la Nexus 6: istoria telefoanelor Google

de: Bogdan Cristea
16 09. 2015

De cinci ani, telefoanele Nexus i-au ajutat pe cei de la Google să-și popularizeze sistemul de operare și să ofere o experiență mai bună pe Android.

În luna decembrie a anului 2009, Google a dorit să înregistreze numele ”Nexus One” în vederea lansării celui mai important dispozitiv al său pe piață. Contrar așteptărilor, aplicația gigantului din Mountain View a fost respinsă din cauza faptului că numele era deja folosit de o altă companie. Google nu a renunțat și, în ciuda tuturor riscurilor, a folosit numele oricum. Google, însă, nu a avut parte niciodată de un proces din această cauză, motiv pentru care am putea crede că a apelat la diverse metode pentru a nu se ajunge în instanță.

Prezentat oficial în 2010, Nexus One nu a marcat debutul celor de la Google pe piața dispozitivelor mobile. Onoarea i-a revenit modelului HTC Dream, cunoscut și sub numele de T-Mobile G1. Acesta a dat startul unei serii de telefoane care va ajunge extrem de populară datorită experienței Android autentice oferite și actualizărilor. În timp, familia Nexus a ajuns să includă și numeroase tablete, produse de cei de la Google în colaborare cu unele dintre cele mai importante companii, însă în acest articol vom pune accent doar pe telefoanele care au marcat istoria companiei.

Primul telefon Google Nexus One

Primul telefon Nexus, a fost lansat rezultatul unei colaborări cu HTC și, după cum spuneam mai devreme, în condițiile în care Google risca să fie dată în judecată de o altă companie pentru încălcarea drepturilor. Din punct de vedere al specificațiilor, telefonul era printre cele mai bune din 2010, beneficiind, printre altele, de un procesor Qualcomm Scorpion de 1GHZ, 512MB RAM și o baterie de 1.400mAh.

HTC a implementat câteva elemente de design extrem de interesante, cel mai cunoscut fiind probabil bila situată în partea de jos, aceasta permițându-le utilizatorilor să navigheze mult mai ușor, fără a fi nevoie să atingă ecranul. În ceea ce privește sistemul de operare, Nexus One beneficia de Android 2.1 Eclair și a fost primul telefon care primit Android 2.2 Froyo.

Nexus S, primul produs de Samsung

Pentru următorul telefon Nexus, Google a apelat la coreenii de la Samsung. După cum probabil știți, odată cu acesta au fost introduse și două schimbări importante. Spre deosebire de modelul precedent, care putea fi achiziționat doar de pe site-ul Google, Nexus S a fost comercializat cu ajutorul unui număr de parteneri, printre care se numărau câteva dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Statele Unite. Din punct de vedere al design-ului, cel mai important element a fost ecranul de 4 inci cu o curbură fină, care suporta o rezoluție de 800 x 480 de pixeli.

Nexus S a fost primul telefon Android dotat cu un chip NFC, însă din punct de vedere al specificațiilor, sunt puține alte lucruri interesante care merită amintite. Telefonul era dotat cu un procesor de 1GHz, 512MB RAM însă nu beneficia de conectivitate 4G, acesta numărându-se printre motivele pentru care în primele luni nu au fost înregistrate vânzări foarte mari.

Galaxy Nexus a avut cea mai slabă autonomie

Probabil primul lucru pe care oricine și-l amintește în legătură cu Galaxy Nexus este autonomie extrem de proastă a bateriei. După cum scriau toate publicațiile la acea vreme, era imposibil să utilizezi telefonul o zi întreagă fără a fi nevoie de o reîncărcare. Acest lucru, însă, nu i-a oprit pe cei de la Google să susțină în continuare telefonul, furnizând actualizări importante de software în următorii ani.

Galaxy Nexus a fost lansat în aceeași perioadă cu Ice Cream Sandwich, o nouă versiune a sistemului de operare produs de Google. Telefonul a marcat debutul procesoarelor dual-core în seria Nexus, odată cu implementarea unui model cu o frecvență de 1,2GHz, produs de Texas Instruments. Ecranul de 4,65 inci suporta o rezoluție HD, iar camera foto principală avea 5 megapixeli.

Nexus 4, o nouă schimbare

Pentru a doua oară, Google schimba partenerul din cadrul proiectului Nexus. Unii au fost surprinși de faptul că s-a mers pe mâna celor de la LG, însă coreenii au furnizat un telefon relativ bun. Lista de specificații includea un procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro de 1,5GHz, 2GB RAM, și o cameră foto principală de 8 megapixeli. Ecranul de 4,7 inci beneficia de o rezoluție HD.

Designul a avut parte atât de laude, cât și de critici. Unii au fost satisfăcuți de acoperirea spatelui cu Gorilla Glass, în timp ce alții s-au plâns de faptul că acest lucru favorizează apariția crăpăturilor. Prețul a fost unul dintre principalele motive pentru care telefonul a avut parte de vânzări foarte bune la început, acest fiind redus cu 100 de dolari după un an de zile.

Nexus 5 avea cel mai bun raport calitate/preț

Pentru Nexus 5, Google a continuat colaborarea cu LG. Nu exista niciun motiv pentru care aceștia ar fi trebuit schimbați, fiind repetată strategia aplicată în cazul modelului Nexus 4: un telefon cu specificații de top și cu un preț mai bun decât al marilor flaghip-rui. La scurt timp după lansare, Nexus 5 a devenit standardul la care se raporta orice companie care dorea să introducă un telefon cu un raport calitate/preț foarte bun. LG Nexus 5 poate fi cumpărat de AICI

Lista de specificații includea un ecran de 4,95 inci cu o rezoluție Full HD, 2GB RAM și un procesor quad-core de 2,26GHz. O mare parte din succesul de care s-a bucurat Nexus 5 se datora upgrad-urilor efectuate. Mai exact, cei de la LG au rezolvat aproape toate problemele întâlnite la Nexus 4: hardware-ul a fost îmbunătățit, ecranul a fost mărit și 4G-ul nu a mai fost ocolit.

Nexus 6, primul phablet Google

Pentru Nexus 6, Google a colaborat cu Motorola. După cum scrie în review-ul din urmă cu câteva luni, Motorola Nexus 6 are un ecran de 6 inci și este la limita dintre un phablet și o tabletă de 7 inci. Are poate cele mai bune dotări pe care ți le-ai dori, cu un procesor Qualcomm Snapdragon 805 cu patru nuclee la 2,7GHz, o memorie RAM de 3GB și spațiu de stocare de 32 sau 64GB. Nu ai slot de card microSD, iar slotul pentru SIM (nano) este în partea de sus și accesibil doar cu o cheie ca la iPhone, Huawei sau HTC. Motorola Nexus 6 poate fi cumpărat de AICI

Bateria de pe Nexus 6 este de 3.220 mAh cu o autonomie peste medie, dar nicidecum cea mai bună. Rezoluția Quad HD de 2.560×1.440 pixeli își spune cuvântul asupra consumului, mai ales că este și AMOLED (tehnologie care consumă mai mult când afișază imagini cu nuanțe de alb). După două dispozitive de preț mic, Google a decis să revină în lumea în care își valorifică telefonul „concept“ la fel de mult ca rivalii.

Viitorul Nexus

Google va anunța, anul acesta, două noi telefoane Nexus. Unul dintre ele este produs de Huawei, iar celălalt de LG. Ei bine, s-ar părea că noua versiune de Nexus 5 nu va fi chiar cel mai rapid smartphone de pe piață. Zvonuri despre noile telefoane Nexus auzim aproape în fiecare săptămână, iar una dintre cele mai noi vești face referire la procesor.

Snapdragon 808, procesorul care va fi implementat, este stabil, suficient de rapid cât să facă față cu brio sarcinilor de zi cu zi, iar cu două nuclee Cortex A-57 și patru Cortex A-53, reușește să gestioneze bine consumul de energie cât și performanța. Alte specificații posibile includ un display de 5,2 inch și rezoluție full HD, 3GB memorie RAM, baterie de 2.700mAh și camere de 12,3, respectiv 5MP.

De asemenea, Nexus 5 va beneficia de un senzor pentru detectarea amprentelor pe spate și de o cameră mai mare. Aceasta din urmă este și motivul pentru care terminalul prezintă o protuberanță pe spate. Deşi nici LG şi nici Google nu au confirmat că lucrează la acest urmaș la popularului Nexus 5, sunt şanse foarte mari ca noul Nexus să ajungă în lumina reflectoarelor în cadrul unei conferințe ce ar urma să aibă loc pe 29 septembrie.