Românul care a ajuns în finala Sony World Photography cu o fotografie editată în Photoshop

de: Răzvan Băltărețu
05 03. 2015

În finala uneia dintre cele mai cunoscute competiții dedicate fotografiei, doi români sunt prezenți. Unul dintre ei a ajuns acolo cu un proiect în cadrul căruia a fotografiat camerele intime din penitenciarele din România. Cel de-al doilea a ajuns prin fotografia înscrisă la categoria „Enhanced“ pe care a manipulat-o în Photoshop. „Playtech“ a discutat cu Daniel Necula, care a impresionat juriul Sony World Photography cu fotografia „Wrong Way“.

Daniel Necula a început să fotografieze pe când locuia în Italia, în urmă cu cinci ani, și acolo s-a înscris pe site-ul unei asociații culturale. Aceasta organiza concursuri trimestriale cu temă dată, iar lui i-a plăcut că primea feedback pe ceea ce făcea. „Mi-a plăcut că erau comentarii constructive, primeai sfaturi în legătură cu ce merge și ce nu. Așa am învățat termeni din fotografie, precum ISO, expunere, viteză de declanșare etc. Curiozitatea m-a împins să caut pe Internet despre fiecare în parte“, spune Necula.

Fotografia este la categoria Enhanced, care, în regulamentul Sony World Photography Awards, presupune că ai „ajustat“ cumva realitatea din poză. Daniel Necula a realizat într-o zi sute de poze de la etajul șase al unei clădiri. Dintre acestea, a prelucrat câteva și una dintre acestea a fost cea care i-a adus calificarea în finala competiției. În ea, o fată merge pe bicicletă, iar soarele dimineții întinde umbra pe asfalt. Necula a luat acea umbră și a întors-o la 180 de grade.

„Când m-am uitat peste poze și am ajuns la fotografia asta mi s-a părut banală. N-am vrut să repet alte poze și atunci m-am gândit să-i dau un pic de originalitate, așa că am întors umbra biciclistei“, explică acesta. Procesarea în Photoshop, precum și tehnica fotografică, a învățat-o tot pas cu pas de pe Internet, urmând diverse tutoriale.

Poate ai auzit citatul: „Cea mai bună cameră e cea pe care o ai cu tine“, iar în cazul lui Necula a fost adeverit. Până să treacă la un DSLR Canon, a folosit o cameră compactă de la aceeași companie, modelul PowerShot SX130 IS. „Consider că o fotografie o face fotograful și nu aparatul de fotografiat. Atât timp cât ești pasionat și pui suflet în ceea ce faci, o fotografie îți va ieși bine și cu un telefon mobil. Totuș, asta nu exclude faptul că un aparat performant nu are avantajele lui“, mai spune Daniel Necula.

El nu este fotograf profesionist, nu câștigă bani din fotografie, ci este arhivar în Piatra Neamț. Deocamdată, nici nu urmărește să scoată bani din fotografie, vrea să rămână o pasiune pe care s-o facă din plăcere. „Dacă vrei bani din pasiune, devine stres, că trebuie să-ți scoți pâinea zilnică, și atunci se degradează plăcerea“, afirmă Necula.

Este a treia participare pentru el în competiția Sony, iar la ediția precedentă a avut o panoramă în care și-a pus mari speranțe că va fi printre finaliste. N-a fost. Acum, nu a avut mari speranțe pentru poza „Wrong Way“, dar s-a dovedit un succes. Cât despre astfel de concursuri el spune că va continua să se înscrie, deoarece apreciază întrecerea cu alți fotografi, dar și critica pe care o folosi pentru a-și îmbunătăți munca pe viitor.

Are și un vis pentru parcursul său fotografic. Vrea o fotografie cu orașul Piatra Neamț publicată într-o revistă de specialitate. Iar în ceea ce privește stilul și ceea ce îl atrage la un cadru, spune că apreciază mult clipele efemere. „Dacă vrei să fotografizi un munte, el este acolo și azi, și mâine, iar dacă ai greșit poza, poți reveni. Când însă vezi o situație inedită, ai 5-10 secunde să faci fotografia și chiar dacă nu ai setat bine parametrii, e o scenă pe care altcineva în urma ta nu o mai poate vedea. Este un unicat, iar eu încerc să surprind ceva ce nu mai poate surprinde altcineva“, încheie Daniel Necula. O colecție mai mare cu fotografiile lui este accesibilă pe Flickr.