Cum va putea fi realizat pe viitor un transplant de cap

de: Bogdan Cristea
26 02. 2015

Un transplant de cap, lucrul considerat imposibil până acum, ar putea fi realizat pe viitor grație unei noi tehnici propuse de un chirurg.

În ciuda a ceea ce cred mulți oameni, transplantul de cap nu este o posibilitate care a început să fie explorată de curând. Experimente în această privință au fost realizate chiar și în anii ’50, atunci când un chirurg rus a reușit să atașeze un al doilea cap pe corpul unui câine. De asemenea, în anii ’70, un chirurg american a reușit să transplanteze capul unei maimuțe pe corpul alteia.

De fiecare dată, problema a fost aceeași: cercetătorii nu au reușit să atașeze măduva spinării din corp de cea din cap. Medicina nu progresase încă atât de mult încât să fie posibilă atașarea diverșilor nervi între ei. Astfel, maimuța cu cap transplantat a avut nevoie de aparate speciale pentru a fi ținută în viață, fiind incapabilă de a respira singură. Aceasta a murit după doar nouă zile din cauza faptului că organismul său a respins noul cap.

Acum, însă, un chirurg credea că procedeul de transplant al unui cap este capabil de a depăși această barieră. Conform CNET, operația ar decurge în felul următor: în primul rând, capul și corpul ar urma să fie răcite pentru a încetini procesul de moarte a celulelor. Apoi ar urma procesul de tăiere: mai întâi vor fi tăiate capul care trebuie transplantat și cel care trebuie înlăturat, iar vasele de sânge importante vor fi conectate cu ajutorul tuburilor. Apoi vor fi secționate coloanele vertebrale și atașate.

Pentru a ușura procesul, se va folosi polietilenglicol în această zonă și în injecțiile care vor fi administrate mai târziu. Mușchii și pielea vor fi legate, iar pacientul va sta în comă pentru câteva săptămâni, timp în care măduva spinării va fi stimulată cu ajutorul unor electrozi pentru a întări legăturile dintre nervi. În cazul în care corpul respinge capul, se vor administra medicamente imunosupresoare. În cazul în care polietilenglicolul nu funcționează, s-ar putea apela la celule stem sau membrană stomacală.

Chiar și dacă problemele nervilor sunt rezolvate, rămân altele nerezolvate. Ne referim, desigur, la cele de ordin etic, ele fiind atât de multe și atât de complexe încât este greu de crezut că un asemenea procedeu va fi autorizat în curând. Puteți citi mai multe despre acest experiment propus aici.