20 feb. 2015 | 11:36

Descoperirea care va schimba medicina: Cercetătorii au reușit să prevină infecția cu virusul HIV

ACTUALITATE
Descoperirea care va schimba medicina: Cercetătorii au reușit să prevină infecția cu virusul HIV

După o perioadă lungă de studii, cercetătorii au reușit să descopere o metodă eficientă de a preveni infecțiile cu virusul HIV.

Un prim pas extrem de important pare a fi fost făcut în lupta împotriva virusului HIV. Cercetătorii au descoperit de curând o metodă prin care au reușit să oprească virusul HIV de la a infecta celule sănătoase. Au mai fost făcute încercări până acum, fiecare dintre acestea soldându-se cu un eșec, însă de data aceasta, conform celor de la Time, situația ar putea fi diferită.

Acum, s-a folosit o terapie cu gene care se atașează de suprafața virusului. Aceasta acționează în așa fel încât reușește să oprească virusul de la a infecta celulele sănătoase. Studiile au fost efectuate pe mai multe tipuri de HIV, iar genele au dat rezultate bune de fiecare dată. Mai exact, rata de succes a fost de 100% atât în cazul celulelor umane, cât și al celor animale folosite, asta însemnând că virusul a fost neutralizat de fiecare dată.

ecd4 virus HIV

Strategia a fost elaborată pe baza analizei a modului în care funcționează HIV. El caută proteine, receptori sau limfocite care conțin glicoproteina CD4, acestea acționând drept lacăt. Cheia acestuia va fi o secvență de 3 proteine din apsida virusului. Odată ce a găsit ținta, el își schimbă forma pentru a reuși să se strecoare mai bine în interiorul celulelor sănătoase. Odată intrat în celulă, virusul preia controlul și începe să creeze copii ale sale.

Gena folosită în cadrul studiului se numește eCD4-Ig și se atașează de cheia virusului, aceasta din urmă devenind complet inutilă. În urma acestui proces, procesul de transformare al virusul are loc înainte ca acesta să găsească o celulă compatibilă și capacitatea lui de a infecta dispare. eCD4-Ig a reușit să protejeze timp de un an maimuțe expuse constant virusului, în timp ce altele netratate au murit în urma infecțiilor.

Deoarece studiile au fost efectuate pe maimuțe, nu se știe exact efectul tratamentului asupra oamenilor. Cercetătorii au folosit virusul gripal pentru a introduce eCD4-Ig în organismul animalelor, însă nu se știe dacă în cazul oamenilor s-ar putea proceda la fel. Până acum, a fost propusă administrarea de eCD4-Ig odată la câteva ore prin intermediul unei injecții. Studiile vor continua, iar rezultate satisfăcătoare ar putea însemna că infecția cu virusul HIV la oameni va putea fi contracarată cu succes pe viitor.