Cum ți-ai putea păstra datele digitale în deplină siguranță, pentru totdeauna

de: Andrada Bonea
13 07. 2015

Sunt încărcate zilnic două miliarde de poze și 300 de ore de video pe YouTube. Majoritatea oamenilor creează fișiere digitale inclusiv la locul de muncă. Ce se întâmplă cu toate aceste date? Mai ales, ce se va întâmpla după ce nu le vom mai putea accesa?

În lumea fizică, nu există o distincție între depozitare și conservare. Ai putea avea o cutie plină cu fotografii vechi de familie. Cu condiția să le fi depozitat într-un loc sigur și conservat, te vei putea bucura de ele și peste ani. Nu poate fi spus același lucru și despre datele digitale. „Conservarea se referă la accesul pe termen lung”, a explicat Micah Altman, director de cercetări și om de știință al MIT.

Și fișierele digitale au o anumită durată de viață

Una dintre principalele amenințări este reprezentată de un așa-zis eșec media. DVD-ul se strică, nu va mai putea fi citit, și alte evenimente nefericite și neprevăzute din aceeași gamă. De asemenea, ai putea avea un fișier Microsoft Word, scris acum 15 ani, care pare perfect în regulă, dar atunci când îl deschizi s-ar putea să nu poți înțelege ce scrie în el, pentru că formatul nu mai e suportat. Ne imaginăm că documentele digitale vor supraviețui pentru eternitate, pentru că nu se degradează. Totuși, aplicațiile și programele care le suportă evoluează în mod constant, potrivit Yahoo! Tech.

De asemenea, Altman consideră că o altă mare problemă este reprezentată de faptul că produsele media destinate clienților, cum ar fi drive-urile computerelor, nu sunt construite pentru a fi utilizate pe termen lung, ci pentru trei, patru sau poate cinci ani. Toți cei care au avut probleme cu hardul știu despre ce e vorba.

Este, totuși, posibil să cumperi discuri optice care pot supraviețui și 100 de ani. De asemenea, există și opțiunea M-Disc, care se pare că poate dura până la 1.000 de ani, dar sunt destul de scumpe și nu garantează că vor putea fi utilizate și pe viitor, depinzând de playerele care vor fi disponibile atunci.

Serviciile cloud, cea mai bună soluție

„Un backup, un flashdrive sau orice altceva din gama asta ar fi în regulă, dar va trebui să faci actualizările lunar”, a sugerat Altman. Ar fi o idee și mai bună să folosești un sistem prin cloud, care încarcă fișierele în servere externe. Unul cu adevărat bun va replica datele de multe ori și copiile vor fi verificate regulat. Altman recomandă Backblaze și CrashPlan, dar totuși menționează că nici serviciile cloud nu sunt complet sigure. „Pot fi sparte sau pot trimite accidental un mesaj cu cardul tău de credit expirat unui mail greșit, iar contul ți-ar putea fi închis”. Poți reduce aceste riscuri prin utilizarea a două servicii de cloud, pentru că șansa aceleiași probleme simultan pentru două companii este destul de redusă.

De asemenea, Altman sugerează că ar fi o idee bună să criptezi datele înainte de le depozita undeva. Este, probabil, cea mai sigură metodă, dar evident, va trebui să fii atent să nu pierzi cheia de criptare, pentru că astfel pierzi și datele. O altă problemă ar fi accesul. Dacă ai un accident, o boală, sau un astfel de eveniment tragic neprevăzut, cum ar trebui să procedeze familia ta? Altman propune soluția de încredința și altcuiva parola, pentru situații critice. Evident, contează și formatul. Altman propune formatele JPEG, TIF și PDF-A, pentru că nu necesită plug-inuri adiționale pentru citire.

Așadar, nu există o soluție clară pentru păstrarea fișierelor digitale pentru eternitate, dar sfaturile lui Altman ar trebui să funcționeze. De ținut minte ar fi utilitatea serviciilor cloud, precum și ideea de a folosi două astfel de servicii simultan.