28 mai 2015 | 06:00

Cum faci backup gratuit în cloud tuturor fotografiilor tale

TUTORIALE
Cum faci backup gratuit în cloud tuturor fotografiilor tale

Indiferent dacă smartphone-ul este singura cameră foto sau ai un DSLR, trebuie să ştii cum faci backup gratuit tuturor fotografiilor tale în cloud.

Amintirile sunt cele mai importante. De nimic nu ţi se rupe sufletul mai tare decât de fotografiile pe care le-ai făcut în concediu anul trecut într-o ţară în care poate nu vei mai ajunge prea curând. E fabulos de trist să faci o nuntă sau un botez în 2015 şi să nu mai ai fotografiile. Cu toate acestea, e un scenariu foarte posibil, dacă nu îmbrăţişezi cu două mâini ideea de backup. Hard disk-urile se pot defecta, un stick îl poţi pierde, iar, în circumstanţele potrivite, un laptop poate fi furat. Nici nu vreau să mă gândesc la un telefon pe care îl scapi în apă sau îi dai de pământ din greşeală.

Am insistat până în acest moment în numeroase articole pe adopţia unei soluţii de stocare în cloud. Multe dintre ele oferă şi planuri gratuite, iar servicii precum sau iCloud sunt integrate la nivelul sistemului de operare dacă folosiţi Android sau iOS. atât pe Windows Phone, cât şi pe Windows sau alte platforme mobile.

Problema cu toate acestea, dacă o putem numi astfel, este preţul. Deşi acesta e în continuă scădere şi în timp se poate amortiza fără nici un fel de dubiu, în momentul în care trebuie să cheltui o sumă de bani pentru un serviciu opţional, tinzi să crezi că se poate şi fără.

Flickr Browser Cum faci backup gratuit la toate fotografiile tale

Cum faci backup gratuit tuturor fotografiilor pe Flickr

După ce am analizat foarte atent oferta din piaţă, mai ales când vine vorba de backup pentru fotografii, am găsit o soluţie gratuită care funcţionează foarte bine. Flickr este cross-platform. Face parte din portofoliul de servicii al Yahoo, o companie de încredere. Este incredibil de uşor de folosit, iar în ultima perioadă a beneficiat de nişte upgrade-uri importante. Pe lângă aplicaţiile de iOS şi Android care au introdus funcţia de upload automat al fluxului foto de pe mobil, există în sfârşit şi un client desktop. Cel mai important aspect în momentul în care decideţi să adoptaţi o soluţie de stocare în cloud ţine de spaţiul de stocare.

În cazul Flickr, aveţi 1TB de spaţiu complet gratuit utilizabil exclusiv pentru fotografii. În funcţie de rezoluţia imaginilor, această cantitate ar trebui să vă fie suficientă pentru stocarea a aproximativ 500.000 de fotografii, dacă nu mai multe. Dacă aveţi mai multe imagini decât atât, atunci ar fi bine să apelaţi la un alt serviciu de stocare contra cost. O alternativă mai neortodoxă ar fi să vă faceţi un al doilea cont pe Flickr, dar asta e altă poveste.

Apropo, Flickr nu vă redimensionează fotografiile, ele sunt urcate în cloud la rezoluţia la care au fost realizate şi pot fi în orice moment descărcate din cloud în formatul original. În teorie, prin prisma faptului că serviciul este gratuit, ar trebui să toleraţi câteva reclame atât pe web, cât şi pe mobil. Din experienţa mea de câţiva ani însă, nu am sesizat până în acest moment nici o reclamă. În orice caz, preţul practicat de Flickr pentru a scăpa de reclame este de 50 de dolari pe an. Nu există posibilitatea de a plăti o taxa anuală pentru a câştiga spaţiu suplimentar de stocare.

Flickr Client Windows Cum faci backup gratuit la toate fotografiile tale

Cum începi să faci backup gratuit tuturor fotografiilor

Dacă aveţi un cont de email pe Yahoo, automat aveţi şi un cont pe Flickr. Dacă nu aveţi, vă puteţi crea unul gratuit pe www.flickr.com. Acesta este primul pas. Al doilea implică instalarea aplicaţiilor client aferente serviciului pe Windows, Android sau iOS. În teorie există şi o aplicaţie de Windows Phone, dar aceasta este accesibilă doar din Statele Unite şi nu a mai fost actualizată de foarte mult timp.

În schimb, dacă nu sunteţi neapărat interesaţi de partea de upload ci doar de vizualizare a colecţiei voastre foto, Flickr.com arată foarte bine şi de pe mobil, indiferent dacă folosiţi un BlackBerry, un smartphone cu WP8, Firefox OS, Tizen, etc. Revenind la oile noastre, aplicaţia de Android poate fi descărcată gratuit din Google Play, versiunea pentru iPad-uri şi iPhone-uri se găseşte în Apple App Store, iar clientul pentru PC-uri cu Windows este accesibil cu un click pe acest link.

În cazul în care aveţi o reticenţă în a instala diverse aplicaţii pe gadgeturile voastre, merită să aveţi în vedere că este foarte uşor să vă urcaţi imagini în cloud şi din browser, deşi nu este cea mai fiabilă soluţie când vorbim de mii de fotografii.

flickr windows app Cum faci backup gratuit la toate fotografiile tale

Cum faci backup gratuit în mod automat

Dacă nu cumva vă puneţi această activitate în calendar, este imposibil să ţineţi minte să vă faceţi backup în mod regulat la fotografii. Soluţia este reprezentată de automatizarea procesului. Astfel, dacă aveţi parte de un dezastru tehnologic, până şi pozele realizate în urmă cu jumătate de oră există salvate în cloud şi pot fi descărcate oricând. Cei de la Flickr vă pun la dispoziţie această funcţie de backup în toate aplicaţiile lor.

Clientul de destkop, după ce l-aţi instalat, printr-un asistent de configurare format din câţiva paşi, vă lasă să alegeţi directorul sau directoarele pe care le doriţi salvate în cloud. Dacă nu vă încântă opţiunile implicite puse la dispoziţie de program, printr-un click pe plusul din colţul din stânga jos, puteţi adăuga propriile directoare. După cum se poate vedea în captura de mai sus, eu am optat pentru o locaţie cu aproximativ 23.000 de imagini.

În ceea ce priveşte backup-ul regulat, secretul este să nu închideţi aplicaţia din Systray şi aceasta va căuta în permanenţă să vă oglindească online conţinutul vostru offline. Fiecare director se va reflecta în propriul album accesibil de pe Flickr.com şi, până la noi ordine, toate albumele voastre urcate de pe desktop sau mobil sunt private. Flickruploadr porneşte odată cu sistemul de operare.

Flickr iPhone Cum faci backup gratuit la toate fotografiile tale

În situaţia în care veţi folosi Flickr pe mobil, indiferent dacă l-aţi instalat pe iPhone, iPad sau Android, interfaţa şi funcţionalitatea oferită este foarte similară. După ce v-aţi autentificat in-app, veţi putea să navigaţi printre imaginile voastre într-un mod foarte plăcut. Pentru backup gratuit la toate fotografiile, trebuie să faceţi un tap pe roata dinţată din colţul din dreapta sus. Accesând secţiunea Auto-uploadr, puteţi activa sau dezactiva upload-ul automat al întregii voastre colecţii de fotografii de pe mobil.

Dacă nu aveţi o problemă cu traficul de date oferit de operatorul vostru de telefonie, puteţi opta şi pentru backup-ul fotografiilor folosind datele celulare – Use cellular data. După acest pas, pregătiţi-vă să aşteptaţi o perioadă destul de lungă dacă aveţi, ca în cazul meu, 4000 de fotografii.

Partea bună este că backup-urile ulterioare vor dura mult mai puţin. Pentru a vedea în permanenţă care este statusul upload-ului, faceţi un tap pe cele două semicercuri din colţul din stânga sus. Tot de acolo, puteţi ajunge rapid la Auto Uploadr settings. Singura diferenţă estetică între varianta de iOS a aplicaţiei Flickr şi cea de Android este că simbolul din colţul din dreapta sus pentru modificarea setărilor s-a modificat din roată dinţată în trei puncte verticale.

Flickr Android Cum faci backup gratuit la toate fotografiile tale

Cum faci backup la orice altceva

Flickr este doar pentru poze. Nu oferă nici o altă funcţie, iar în majoritatea cazurilor ar putea să fie suficient. Pentru orice altceva există , Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, Bitcasa, Mega şi multe alte soluţii. Pe toate acestea le-am detaliat în trecut, iar voluntar sau involuntar s-ar putea să le fi folosit şi vor. Nimeni nu vă permite însă să stocaţi gratuit un 1TB de fişiere ca în cazul Flickr, iar din acest motiv, cei de la Yahoo! merită o bilă albă.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele