Cum sărbătorește Google 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial
În această săptămână, omenirea sărbătorește cele șapte decenii de când cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat. Cu această ocazie, Google a pregătit o colecție specială.
Al Doilea Război Mondial a început în septembrie 1939 și s-a încheiat prin înfrângerea Germaniei în mai 1945. Anul acesta, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare conflict militar prin care a trecut planeta, iar Google Cultural Institute a alcătuit o arhivă interesantă de parcurs online.
Google Cultural Institute, împreună cu 27 de muzee și insituții de cultură din întreaga lume, inclusiv România, marchează aniversarea celor 7 decenii de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial prin publicarea online a unor colecții rare, de mare importanță istorică. Aceste instituții sunt custozi ai memoriei culturale, păstrând și amintindu-ne momente și artefacte din trecut.
În Romania, Fundația Academia Civică marchează acest moment prin publicarea pe Google Cultural Institute a expoziției „Memoria ca formă de justiție”. Această expoziție este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, un simbol al rezistenței anti-comuniste și al suferinței postrăzboi. Colecția online cuprinde aproape 100 de exponate și fotografii din Memorialul Sighet și spațiile expoziționale ale acestuia.
Alături de România, istorici din Olanda până în Filipine readuc în memorie momente care ne arată cum războiul și-a pus amprenta asupra vieții noastre. „Nationaal Comité 4 en 5 mei” din Olanda a selectat și publicat online o expoziție de peste 100 de obiecte din Al Doilea Război Mondial. Printre ele, un radio folosit pentru spionaj, camuflat într-o servietă, pe care membrii rezistenței olandeze îl foloseau pentru a comunica cu Marea Britanie în timpul războiului.
Arhivele Naționale din Statele Unite au publicat online expoziția „World War II Looted Art: Turning History into Justice”, care cuprinde fotografii rare ale din colecția organizației „Monuments Men” și capodoperele pe care le-au salvat în timpul războiului.
Colecțiile dedicate celui de-al doilea Război Mondial cuprind numeroase alte imagini și momente unice, inclusiv afișe germane de propagandă, fotografii din timpul reconstrucției Manilei de după luptele din regiunea Pacificului sau ale revoltei din Varșovia, realizate de cinci fotojurnaliști pregătiți în secret de Rezistența Poloneză.