Comic Con – În lumea serialelor, cosplay și a benzilor desenate am vrut să înțeleg această cultură

de: Răzvan Băltărețu
13 05. 2015

Am fost la East European Comic Con 2015 în weekend, doar că n-am scris încă de atunci. Când te întâlnești cu o civilizație care nu e ca tine, fie o distrugi, fie încerci s-o înțelegi. Eu n-aveam de ce să încerc distrugerea, așa că am încercat să înțeleg lumea Comic Con și de ce sunt mii de oameni în București și în România care vizitează așa ceva.

După Comic Con 2015 am lăsat informațiile să se sedimenteze și să văd ce aleg apoi. Am sortat pozele, am strâns și de trei gif-uri și am adăugat un videoclip de la concursul de cosplay.

Nu sunt unul dintre acei oameni care să stea la coadă la poze cu celebrități, au fost la Comic Con șase actori destul de cunoscuți, ci mai degrabă îmi place să observ ce fac oamenii. Comic Con, cum este cazul și DreamHack, are un public al său pe care l-ai putea caracteriza în orice fel, dar este un public conectat la tendințe occidentale care abia în ultimii ani au ajuns prin astfel de evenimente aici.

N-am lipsit nici de la East European Comic Con. Am fost în vizită și ne-am întors cu acest reportaj „împănat“ cu poze și gif-uri. Ia-l de parcurge-l: http://bit.ly/1FkUHmc

Posted by playtech.ro on Wednesday, May 13, 2015

Gamingul la Comic Con 2015 se ia în serios

Și când zic că se ia în serios, nu-i nicio glumă. O bună bucată din pavilionul C5 din Romexpo a fost transformată în zonă de gaming electronic, pe lângă cel clasic pe tablă. Aici, BenQ a lansat și un monitor, sub numele XL2730Z, dedicat celor pretențioși. Dispune de tehnologie FreeSync, are rezoluție 2K pe o diagonală de 27 de inci și o rată de refresh de 144Hz cu timpul de răspuns mic, o milisecundă.

Monitorul putea fi văzut și testat la standul BenQ, dar au fost distribuite și altor standuri. În momentul lansării, compania a spus că va fi la un preț de 2.700 de lei, dar ulterior prețul va urca la 3.500. Cum ar veni, primul venit, primul servit. Cei interesați de gaming au avut ce găsi, vedea și juca la Comic Con, chiar dacă evenimentul e recunoscut pentru alt tip de divertisment.

Competiția de Counter Strike a fost însă interesantă și de urmărit ca un film bun din seria „Delta Force“. Am ratat însă ocazia de a da câteva headshot-uri în jocul pe care l-am descoperit cu ani buni înainte în Internet Cafe.

Au fost și câteva mese cu boardgames, unele pe care nu le-am înțeles niciodată, dar nici n-am încercat. Îmi plac cele digitale pe care le poți relua mai ușor și nu-ți deranjează nimeni piesele, dacă se lovește de tine. Am încercat însă Monopoly, iar dacă ce au avut oamenii de la Comic Con 2015 acolo este la fel de interesant, atunci le înțeleg entuziasmul și concentrarea în mutarea unor turnulețe pe tablă.

Cosplay și vedete de Hollywood la Comic Con 2015

În timpul concursului de cosplay a urcat pe scenă un actor care putea fi foarte bine Connect-R și, rușine mie, nu am știut cine este. Asta pentru că nu știu niciun personaj din Game of Thrones, alte seriale la modă sau filme de tipul Lord of the Rings pentru că sunt acel tip de om care poate dezvolta autism sever față de unele producții cinematografice. Am aflat mai apoi cine este actorul și de ce sala era atât de entuziasmată de apariția lui.

La această ediție de Comic Con au fost actori precum Manu Bennett (despre care am crezut că este Connect-R), Robert Knepper (T-bag din „Prison Break“), John Noble (Walter Bishop din „Fringe“, Denethor din „Stăpânul Inelelor“), Kristian Nairn (Hodor din „Game of Thrones“), Osric Chau (Kevin Tran din „Supernatural“) și Dan Starkey (Strax din „Dr. Who“). A fost și Michael Stevens, creatorul celebrului canal de YouTube Vsauce.

Din România au fost prezenți cei de la Sector7, 10 Lucruri, CreativeMonkeyz, actori din serialul „Umbre“ și artiști de benzi desenate despre care îmi pare rău că nu le știu numele și nu-i pot trece din propria minte pe această listă a vedetelor. Benzile desenate românești au crescut foarte mult în ultimii cinci ani, prin inițiative de tipul „Pisica Pătrată“, „Harap Alb continuă“ sau „Fredo and Pidjin“.

La Comic Con 2015, cei talentați într-ale desenului au fost așezați, deloc greșit, pe Aleea Artiștilor, acolo unde puteai încerca și tu să desenezi și să vezi dacă ai ceva talent. Eu am plecat cum am venit, și fără talent, și cu apreciere mare față de cei care fac așa ceva.

Dacă ai trecut pe la Comic Con și ai văzut (și dorit) unele produse, probabil că ai observat că sunt destul de scumpe. Bine, moderat de scumpe. Un pic din educația unui astfel de eveniment și unor astfel de activități se fundamentează pe înțelegerea cu maturitate a pieței. Este o chestiune serioasă că prin banii tăi finanțezi oameni care fac lucruri pe care le apreciezi. Nu poți să fii fan, dar să-i critici pentru că vor să facă bani, să trăiască decent și să aibă relaxarea psihică care le permite să se ocupe de creațiile lor.

Revin nițel la cosplay. Dacă vrei evenimente la care oamenii vin îmbrăcați în tot felul de personaje, atunci Comic Con este o alegere mult mai bună decât DreamHack. De la cum au pus în scenă prezentările la costume și joc pe scenă, oamenii au fost mai determinați. Desigur că n-au fost toți perfecți, slabi, corect îmbrăcați sau la fel de carismatici, dar vin să se distreze, iar dacă asta le iese și îți iese și tie, cel care te uiți din sală, atunci merită.

Una dintre atracțiile Comic Con, pe lângă vedete, cosplay și gaming, este tronul din Game of Thrones. Este din plastic, dă bine în poze și se face coadă în fața lui. Nu mi-am făcut poze, din principiu dezaprob cozile, dar oamenii au stat și s-au dat regi ai tronului pe Facebook. Pentru mulți, este cea mai apropiată interacțiune cu decorul celebrului serial.

Nu se poate să închei acest capitol al Comic Con și să nu menționez două persoane interesante care au fost prezente. Sunt puțin cunoscute în România, dar dacă ai avut copilărie cu desene pe Fox Kids le știi vocile. Este vorba de actorii Alin Panc și George Lungoci, care au devenit vocile românești pentru Louie, respectiv Andy Anderson din serialul animat „Viața cu Louie“.

„E strigător la cer!“ să nu-i știi și mai ales, „pentru numele lui Dumnezeu“, n-ai cum să nu fi auzit de Louie, puștiul supraponderal și timid, amuzant și isteț, care a dat unele dintre cele mai bune replici ale generației ’90-ilor. „Avem o colaborare excelentă. El mă târâște și eu mă las târât“.

La Comic Con 2015 ne-am dus cu mic, cu muștar

Și că tot am zis mai sus de colaborare, n-am vrut să par un dubios care face poze oamenilor, așa că am decis să merg la Comic Con 2015 împreună cu Andrada. Ne-am plimbat, ne-am interesat de oameni și prețuri, de produse și creații, și am încheiat ziua la terasa în aer liber din stânga pavilionului central.

Acolo, am confruntat cele două culturi. Am cumpărat câte un meniu de mici la 10 lei și ne-am uitat la oamenii costumați de cosplay, la elevii, adolescenții și adulții care se duceau la gaming și la cei care încheiau ziua la Comic Con 2015. De o parte și de alta, fiecare cultură a avut oamenii săi, mai devotați și experimentați, sau mai novici.

Anul acesta, au fost 30.000 de vizitatori și a fost a treia ediție. La anul, cine știe? o fi mai bine, o fi mai rău, cert este că în România se solidifică această cultură atât de populară în SUA, dacă tot ne uităm la americani pentru „ore exacte“.