Camera ieftină care ne arată ceea ce noi nu putem vedea
În mod normal, ochiul uman vede mai bine decât o cameră foto. Tocmai de aceea, tentativele noastre de a fotografia luna plină cu telefonul eșuează.
Totuși, imaginile hiperspectrale ar putea rezolva această problemă, întrucât pot capta părți din spectrul electromagnetic, care nu sunt accesibile și pentru oameni. Din păcate, sunt exagerat de scumpe, așa că ai șanse mai mari să găsești una pe un satelit militar decât pe Olx.
Din fericire, o echipă formată din cercetători de la Universitatea din Washington și Microsoft Research crede că a creat o cameră hiperspectrală, care poate deveni un accesoriu de smartphone. Aceasta costă doar 50 de dolari și nu e utilă doar pentru a-ți ridica Instagramul la alt nivel, ci și pentru a-ți da seama dacă ți s-au stricat fructele sau pentru a depista depozitele de minerale din corp.
Versiunea Washinton și Microsoft se numește Hypercam și va capta o serie de 17 imagini, în puncte diferite ale spectrului. Apoi, similar unei imagini HDR, software-ul le va combina, astfel încât vor deveni vizibile elemente care în mod normal nu ar fi fost astfel. Cercetătorii au folosit-o și pentru a scana fructe de avocado, și au stabilit cu o acuratețe de 94% dacă erau suficient de coapte pentru a fi mâncate, potrivit Engadget.
De asemenea, Hypercam e suficient de precisă încât să îți arate ceea ce ai sub piele, ceea ce ar face-o utilă identificării biometrice. Dacă producătorii de telefoane intră din ce în ce mai mult în sfera scanării amprentei și irisului, Hypercam ar putea rezolva asta cu o simplă fotografie a mâinii persoanei.
În orice caz, dispozitivul nu se descurcă atât de bine în lumină puternică și încă nu poate fi făcut suficient de mic pentru a încăpea într-un smartphone. Totuși, nu ar fi rău să poți, la un moment dat, să îți folosești telefonul pentru a verifica dacă mâncarea e bună de mâncat sau nu.