Speranță pentru oamenii paralizați: Brațul robotic pe care îl controlează cu mintea [VIDEO]
Stephen Hawking spunea că roboții ar putea deveni înfricoșători pe viitor. Nu contestăm această teorie, dar momentan nu le putem nega utilitatea prin acest braț robotic care poate fi controlat cu mintea.
Erik Sorto, un bărbat paralizat, a reușit să bea o bere fără ajutor după 13 ani, grație unui braț robotic controlat doar cu ajutorul minții. Nu este primul robot care funcționează astfel. Un proiect fondat de DARPA a permis unei femei să mănânce ciocolată, în timp ce un robot dezvoltat de Braingate2 a permis alteia să bea cafea singură. Totuși, acesta funcționează diferit față de celelalte. A fost creat de o echipă de cercetători de la mai multe instituții conduse de Caltech. Aceștia au implantat cipurile neurale necesare pentru a controla brațul în cortexul parietal posterior (PPC).
Alți roboți controlați cu ajutorul minții au ca țintă regiunea care controlează musculatura, dar PPC este responsabil mai degrabă pentru intenția de a ne mișca. Acest lucru permite robotului creat de Caltech să execute mișcări mai naturale și fluide, spre deosebire de cele rigide ale altor tehnologii similare. Pentru a controla brațul, Sorto trebuie să se gândească la ce intenționează să facă, nu să își imagineze detaliile acțiunii.
De exemplu, pentru a strânge mâna cuiva, trebuie să se gândească pur și simplu la asta, în timp ce alte tehnologii similare necesită imaginarea fiecărui pas în parte: ridică mâna, prinde-o pe cea a persoanei de lângă tine, strânge degetele, ridică, coboară, scrie Engadget.
Desigur, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Uneori, pentru a realiza acțiuni ușoare, Sorto trebuie să gândească altele mai complexe. De exemplu, pentru a-și duce berea la gură, trebuie să se imagineze rotind brațele ca o morișcă. De asemenea, pentru a implanta o acțiune, astfel încât aceasta să devină naturală, trebuie să repete în mod constant. Pentru a reuși să joace piatră, foarfece, hârtie, a trebuit să repete de aproximativ 6.700 de ori. Această tehnologie are un potențial uriaș de a ajuta pacienții paralizați să recapete o parte din independență.