Apocalipsa adusă de roboți e o prostie, susține creatorul Linux

de: Răzvan Băltărețu
08 07. 2015

În timp ce Stephen Hawking, cel mai mare fizician al momentului, și Elon Musk, cel mai ambițios antreprenor, sunt întrucâtva panicați de inteligența artificială, „tatăl” Linux susține că ne facem griji degeaba de o eventuală apocalipsă provocată de roboți.

În urmă cu aproape 20 de ani, Windows și-a găsit un rival în Linux. Linus Torvalds a creat atunci un sistem de operare destul de iubit de oameni, deși niciodată nu a explodat în popularitate până la Android. A dat însă naștere la zeci de versiuni, fie modificate de entuziaști, fie de companii precum Canonical care întreține Ubuntu. Acum, când este mai bătrân și mai bogat decât era când s-a lansat „Terminator”, Torvalds râde de apocalipsa roboților.

„Cu toții vom avea inteligență artificială, dar vor fi de tipul unor rețele neuronale (n.r.: – ca cele folosite de Google și de Apple pentru Siri). Aceste mașinării vor avea nevoie de pregătire, nu vor fi de încredere cum este un computer. Nu este ca în urmă cu ceva timp, când oamenii credeau că înțelege ce decizii compun o inteligență artificială”, a afirmat acesta, cu referire la progresul făcut în acest domeniu. El a mai spus că astfel de rețele vor fi limitate în funcționalitate și în dimensiuni, nu chiar Skynet din „Terminator”.

„Mă aștept doar să avem mai multe sisteme de tipul acesta decât inteligență artificială cu scop precis, una similară omului. Vor fi lucruri precum recunoașterea verbală sau a tiparelor din viața cuiva. Pur și simplu nu văd că am ajunge în situația în care mașina de spălat vase va începe să comenteze cu tine opera lui Sartre”, a completat Torvalds. Creatorul Linux n-a ratat ocazia să evalueze și conceptul singularității.

Singularitatea presupune că roboții vor începe să se dezvolte atât de bine și atât de repede, încât vor ajunge în punctul unei creșteri fără sfâșit, producând orice. Această creștere exponențială este de speriat luată ad litteram, dar este încă o teorie și se bazează pe capacitatea roboților de a învăța continuu. „Da, este ficțiune și nicidecum una foarte bună. Creștere exponențială fără sfârșit? Ce tip de droguri iau oamenii care cred asta? Să fim serioși”, a spus Linus Torvalds, citat de Gizmodo. Asta e, oameni buni, „tatăl” Linux spune să luăm o pauză de la apocalipsă și să așteptăm noul Terminator fără teamă.