Alternative la YouTube care ar putea să îți placă

de: Andrada Bonea
30 06. 2015

Chiar dacă, până nu demult, asociam ideea de video online cu YouTube, lucrurile încep să se schimbe. Acum, există o serie de alternative la YouTube care își fac treaba la fel de bine (sau nu).

[related]

Fenomenul global YouTube s-a născut acum 10 ani, când un tânăr de 25 de ani a încărcat primul video publicat vreodată pe un site de sharing.Tânărul, pe nume Jawed Karim, a fondat YouTube împreună cu Chad Hurley și Steve Chen pe 14 februarie 2005. Nu este singura realizare a antreprenorului, întrucât lui i se datorează și sistemul anti-fraudă al PayPal. Pasionat de tehnologie, Karim avea în minte conceptul unui site de video sharing, iar materializarea lui i-a adus milioane de dolari în cont.

De la un clip de 18 secunde în prima zi, acum sunt încărcate pe Youtube, în medie, 300 de ore de filmare în fiecare minut, iar lunar utilizatorii urmăresc şase miliarde de ore de înregistrări. Fondatorii au vândut platforma gigantului Google în 2006 şi au încasat aproximativ 65 de milioane de dolari fiecare. Youtube este locul de unde pornesc aşa numitele clipuri virale pe Internet. Desigur, celelalte alternative la YouTube nu au un număr atât de mare de vizualizări și nici la fel de multe clipuri, dar acest lucru e cauzat și de timpul scurt de existență.

Chiar dacă pare surprinzător, Facebook ar putea deveni una dintre alternativele la YouTube. Potrivit unui studiu recent și unei analize de piață, clipurile publicate direct pe Facebook vor strânge două treimi din numărul de vizualizări generate de videourile de pe Youtube în 2015, adică două miliarde pe Facebook versus trei miliarde pe Youtube.

[readmore]

Între rețeaua socială și unii creatori de conținut există deja parteneriate puternice (NFL și Fox Sports, de exemplu), iar din 10.0000 de oameni chestionați, peste 15% urmăriseră clipuri pe Facebook în ultima lună. Vestea și mai proastă pentru Youtube este că dintre cei care s-au uitat la video pe Facebook, 16% nu au urmărit nimic pe Youtube.

Pe scurt, potrivit Venture Beat, Facebook încă mai are ”de mâncat” până prinde Youtube din urmă în ceea ce privește volumul de clipuri, dar utilizatorii rețelei sunt din ce în ce mai interesați de astfel de conținut și direcția este de creștere.

Un alt avantaj al Facebook este că toți utilizatorii sunt logați pe site, fiind mult mai ușor de cules date valoroase pentru publicitari. Aceste date pot îmbunătăți calitatea anunțurilor, iar asta se transformă în venituri mai mari pentru ambele părți.

Una dintre cele mai bune alternative la YouTube este Vimeo. Designul este mai plăcut, ușurința de utilizare este aceeași, iar avantajele sunt, de asemenea, comparabile. Acum doi ani, cei de la Mashable au alcătuit o listă de cinci motive pentru care Vimeo este mai bun decât YouTube, fără a contesta calitatea acestuia din urmă.

Cel mai notabil ar fi faptul că Vimeo, spre deosebire de audiența masivă a YouTube, este o platformă ceva mai nișată, unde poți găsi videouri mult mai interesante. Este o rețea destinată în speciali pasionaților de filme și de scurt metraje, unde pot vedea lucrări care să îi inspire sau să le publice pe cele proprii, așteptându-se la critică constructivă.

În legătură cu Dailymotion, putem fi sinceri. E una dintre alternativele la YouTube, dar e departe de a fi o platformă mai bună. Varietatea videoclipurilor există, la fel și ușurința de utilizare, dar design-ul lasă de dorit, layout-ul arătând primitiv. Este mai puțin strict decât YouTube, dar acest lucru e deopotrivă un avantaj și un dezavantaj. Conținutul nu este la fel de calitativ și atent selecționat.

Deși Flickr este popular pentru imagini, permite utilizatorilor să încarce și videouri. Tot ce ai de făcut este să îți faci cont și să începi să le distribui, chiar și la calitate HD. În plus, un cont gratuit vine cu 1TB memorie, iar un cont pro îți oferă spațiu nelimitat, fără reclame sau alte adaosuri.

[related]

Trilulilu este alternativa românească la YouTube și primul site românesc de sharing video, imagini și audio. Este la fel de ușor de utilizat precum YouTube, dar mai are câteva aspecte de îmbunătățit.Cu ocazia aniversării de anul acesta, dezvoltatorii au creat un grafic despre întreaga experiență Trilulilu, care poate fi văzut mai jos: