Tot ce trebuie să ştiţi despre backup la iPhone şi iPad

de: Alexandru Puiu
30 05. 2014

Contrar popularităţii foarte mari a iDevice-urilor, există foarte multe necunoscute când vine vorba de

Orice se poate strica, indiferent dacă vorbim de un notebook, o tabletă, un telefon sau de orice alt gadget care, printre altele, . În plus, orice poate fi furat, dat de pământ sau scăpat în apă. Scenariile negative sunt nelimitate. Partea bună este că aproape orice se poate repara. Din păcate, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru informaţiile pe care le-aţi avut pe ale voastre dispozitive inteligente.

Soluţia stă în copii de siguranţă sau backup-uri realizate într-un mod regulat, preferabil automat. Este adevărat că pentru unii contactele sunt mai importante decât pozele sau invers, ideal ar fi însă să nu le pierdeţi pe nici unele. Având în vedere că acest subiect este totuşi incredibil de vast, de această dată ne adresăm posesorilor de iDevice-uri. Să faci un backup la iPhone sau la iPad, la prima vedere, pare un subiect foarte simplu. Realitatea nu este chiar aşa. Deoarece unele metode sunt mai eficiente decât altele, le voi detalia pe rând pe toate şi voi insista pe informaţiile care nu sunt salvate în fiecare caz.

Backup la iPhone şi iPad prin iTunes

Aplicaţia iTunes trebuie să existe pe sistemele tuturor posesorilor de gadgeturi create de Apple, indiferent dacă este vorba de iPod, iPad sau iPhone. Pe Mac vine preinstalată, în timp ce utilizatorii de PC-uri trebuie să o descarce gratuit de la adresa www.itunes.com. Instalarea este foarte simplă şi nu implică nici un fel de toolbar-uri pe care trebuie să le debifaţi.

În momentul în care conectacţi un iPhone sau iPad la computer, va apărea automat în iTunes. Pe prima pagină, puteţi face click pe butonul Backup Now. Înainte de începerea procesului efectiv de copiere a conţinutului de pe iDevice, sunteţi întrebaţi dacă vreţi să vă fie transferate şi aplicaţiile pe care le aveţi instalate pe telefon sau tabletă. Dacă aţi răspuns „da” la acea întrebare, vă vor fi sincronizate automat înapoi pe aparat după încheierea procesului de restaurare.

Această opţiune vă este utilă în cazul în care vreţi să vă reinstalaţi sistemul de operare pe smartphone şi nu mai aveţi chef să vă instalaţi manual fiecare program în parte din AppStore.

Durata backup-ului este evidenţiată printr-o bară de progres în partea de sus a ferestrei de iTunes. Pentru a verifica dacă procesul s-a încheiat cu succes, din meniul Edit, faceţi un click pe Preferences (Preferinţe). În noua fereastră care apare, pe pagina marcată Devices, puteţi vedea toate copiile de siguranţă pe care le-aţi realizat vreodată, împreună cu numele dispozitivului la care aţi făcut backup, data şi ora exactă la care a avut loc.

Ca un mic detaliu, merită să aveţi în vedere că puteţi face 10 copii de siguranţă ale aceluiaşi dispozitiv şi toate vor apărea în respectiva listă. Backup-urile sunt realizate incremental, deci nu ocupă la fel de mult spaţiu ca prima oară, ulterior fiind salvate doar modificările.

Într-un backup prin iTunes sunt salvate contactele, mesajele, lista apelurilor recente, notiţele, documentele din diverse aplicaţii, rezultatele din jocuri şi fotografiile realizate cu telefonul sau cele care au fost salvate de pe internet şi din email-uri. Nu sunt salvate aplicaţiile efective, filmele pe care le-aţi achiziţionat prin iTunes, muzica de orice fel şi fotografiile pe care le-aţi sincronizat anterior de pe PC. De asemenea, nu sunt salvate emailuri. În schimb, sunt salvate conturile de email, cu menţiunea că trebuie să reintroduceţi manual parolele aferente respectivelor conturi după restaurare.

Dacă lucraţi cu date sensibile la care vreţi să nu aibă nimeni altcineva acces, merită să aveţi în vedere că backup-urile realizate prin iTunes pot fi protejate printr-o parolă, iar . Pentru a activa această funcţie, bifaţi din iTunes opţiunea Encrypt Local Backup şi introduceţi parola pe care o doriţi.

Pentru a restaura un backup pe smartphone sau tabletă, faceţi click pe Restore Backup, moment în care vă va fi afişată o listă cu totate copiile de siguranţă pe care le aveţi salvate pe computer. O puteţi alege pe oricare dintre ele. Dacă, preventiv, vreţi să vă copiaţi backup-urile de pe PC pe un hard disk extern, le puteţi găsi în c:\Users\”numele utilizatorului”\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\. Această locaţie nu poate modificată.

Dacă faceţi multe fotografii şi filme cu telefonul, nu uitaţi că un iDevice este recunoscut ca aparat foto când este conectat la un PC, indiferent dacă aveţi sau nu instalat iTunes pe respectivul PC. În acel context, iPhone-ul sau iPad-ul este vizibil în My Computer ca un stick USB de pe care puteţi copia conţinutul capturat. Nu puteţi, în schimb, să copiaţi ceva pe smartphone prin această metodă.

Backup la iPhone şi iPad prin iCloud

Deja de câţiva ani, Apple a lansat serviciul iCloud. Pe lângă funcţii foarte utile, precum Find My iPhone – de găsire a unui iDevice pierdut, acest sistem de cloud computing al gigantului din Cupertino vă permite şi să vă faceţi backup automat la o mare parte din conţinutul pe care îl aveţi pe smartphone sau tabletă.

Din păcate, există destul de multe limitări, cea mai mare dintre ele ţinând de spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie. Implicit, aveţi 5GB pentru fiecare ID Apple. Dacă aveţi un iPhone şi un iPad şi folosiţi acelaţi cont de iCloud sunteţi nevoiţi să vă încadraţi cu copiile de siguranţă în acei 5GB. Alternativa este să plătiţi 16 euro pe an pentru 15GB, 32 euro pe an pentru 25GB sau 80 de euro pe an pentru 55GB.

Un backup pe iCloud este realizat automat atunci când telefonul vostru este pus la încărcat şi sunteţi conectat la o reţea wireless. Puteţi activa sau dezactiva realizarea automată de copii de siguranţă din Configurări – iCloud – Stocare şi Backup – Backup iCloud.

Implicit, într-un backup iCloud sunt stocate toate contactele, notiţele, apelurile recente, fotografiile şi clipurile realizate cu telefonul şi toate documentele generate de diversele aplicaţii pe care le aveţi instalate. Dacă pentru voi unele fişiere dintr-o aplicaţie sunt mai importante decât altele, puteţi alege pe care le vreţi în iCloud. Este suficient să accesaţi meniul Configurări – iCloud – Stocare şi Backup – Gestionare stocare şi să faceţi un tap pe numele iDevice-ului vostru. După câteva secunde în care vă sunt scanate toate aplicaţiile instalate, puteţi alege ca discuţiile pe WhatsApp să fie păstrate în iCloud, dar nu şi cărţile din iBooks pentru că le aveţi probabil pe PC.

Tot în iCloud există un PhotoStream sau Flux foto în care sunt salvate ultimele 1000 de fotografii pe care le-aţi realizat cu orice iPad, iPhone sau iPod Touch pe care folosiţi acelaşi cont. Respectivul flux de imagini are totuşi un statut efemer, deoarece, dacă depăşiţi acele 1000 de imagini, cele vechi dispar şi sunt înlocuite cu cele noi, în limita acelui număr. Partea bună este că, în situaţia în care vă instalaţi utilitarul iCloud Control Panel pe PC, de pe site-ul Apple, respectivul flux se sincronizează automat cu un director de pe computer şi imaginile voastre vor fi tot timpul în siguranţă.

Pentru a restaura un backup din iCloud, singura opţiune este să vă reinstalaţi sistemul de operare pe telefon sau să vă ştergeţi tot ce aveţi pe el din Configurări – General – Reset – Şterge conţinut şi configurări. După repornirea aparatului, acesta va fi reactivat şi veţi putea introduce numele de utilizator şi parola de iCloud, urmând ca la pasul următor să vă alegeţi o copie de siguranţă pe care o doriţi restaurată.

Aplicaţii terţe de backup – Dropbox, Bitcasa, Flickr, etc.

Deşi este recomandabilă realizarea de backup-uri săptămânale sau cel puţin lunare la tot ce aveţi pe iPhone şi iPad, există câteva aplicaţii care vă pot realiza copii de siguranţă la anumite tipuri de conţinut. Fotografiile sunt cele mai importante pentru mulţi dintre noi, prin urmare, cu un cont gratuit pe Dropbox, sau , aplicaţiile de iOS aferente acestor servicii vă pot pune fotografiile în Cloud imediat după ce le-aţi realizat. Implicit, acest proces are loc doar când vă aflaţi în raza unei conexiuni WiFi, dar puteţi opta şi pentru upload-ul folosind data celulare.

Există multe aplicaţii care au un serviciu de Cloud în spate, context în care, este suficient să vă autentificaţi cu acelaşi nume de utilizator şi parolă şi să vă accesaţi informaţiile. Evernote este cel mai bun exemplu. Indiferent dacă aveţi trei telefoane şi două tablete, cu sisteme de operare diferite, când intraţi în contul vostru de Evernote, toate notiţele vor fi acolo. WhatsApp are de asemenea un sistem de backup independent.

Întrucât contactele din agendă sunt vitale pentru activitatea de zi cu zi a multora dintre noi, vă recomand şi o soluţie terţă de backup a acestora. Aplicaţia My Contacts Backup este perfectă pentru această sarcină. În momentul în care intraţi prima oară în aplicaţie aveţi un singur buton marcat mare Backup. După un tap pe el, aşteptaţi câteva secunde şi toate contactele voastre, sub forma unui singur fişier cu extensia VCF vor fi ataşate unui email pe care vi-l puteţi trimite către o adresă personală de email. Partea bună a acestui format VCF este că îl puteţi deschide direct de pe un iDevice, iar sistemul de operare recunoaşte contactele din el şi vă oferă opţiune să le importaţi, pe toate sau câte unul.

Versiunea gratuită My Contacts Backup este limitată la backup-ul a 500 de contacte, în timp ce varianta Pro, contra sumei de 2 dolari, nu are nici un fel de limitări. Ca un bonus al acestei aplicaţii, din meniul de configurare la MC Backup aveţi posibilitatea, printr-un singur buton, să vă ştergeţi toate contactele din agenda telefonului – o funcţie care nu este inclusă nativ în iOS. My Contacts Backup există şi pe Android, iar ataşamentul pe care îl generează este perfect pentru a vă ajuta să faceţi o tranziţie rapidă de la un iPhone la un Galaxy S sau invers fără să pierdeţi contactele sau să apelaţi la un PC.

Ce mai e de ştiut despre backup la iPhone?

Cum am scris şi în introducere, acest subiect este unul foarte vast. Cu tutorialul de mai sus am încercat, totuși, să surprind toate detaliile pe care trebuie să le aveţi în vedere. Nici măcar nu trebuie să le ştiţi pe toate, e suficient să parcurgeţi acest material când aveţi nevoie.

În schimb, e foarte important să conştientizaţi importanţa realizării de backup-uri şi să nu vă gândiţi niciodată că telefonului vostru nu i se poate întâmpla nimic. Nici un sistem de operare nu este perfect şi nici un gadget nu este imun la furt sau defecţiuni hardware. Acesta este cel mai bun exemplu pentru cuvintele „Paza bună trece primejdia rea”.