Tot ce trebuie să știi despre Android 5.0 Lollipop

de: Bogdan Cristea
04 11. 2014

Android 5.0 Lollipop reprezintă cea mai mare schimbare pe care Google a adus-o sistemului său de operare în ultimii ani de zile.

Google a lansat de luni, 3 noiembrie, ultima versiune a sistemului său de operare denumită Android 5.0 Lollipop. De obicei, primele dispozitive care beneficiază de update-ul oficial sunt cele din seria Nexus alături de toate celelalte modele Google Play Edition , însă până acum nici măcar acestea nu au fost actualizate. Unul dintre motivele vehiculate este faptul că cei de la Google nu au reușit încă să creeze o versiune stabilă pentru Nexus-urile precedente.

Odată cu lansarea phablet-ului Nexus 6 și a tabletei Nexus 9 au început să apară și primele impresii în legătură cu Android 5.0 Lollipop. După cum era de așteptat, acestea laudă design-ul noii versiuni și securitatea sporită pe care o oferă. Să vedem, deci, cum a reușit Android 5.0 Lollipop să își impresioneze utilizatorii până la acest moment și ce ar mai trebui îmbunătățit la acesta.

Design

După cum notează cei de la TechCrunch, noul ”Material Design” folosit de Google este o schimbare majoră față de cel folosit până de curând. Elementele cuprinse în interfața de utilizare sunt suprapuse într-un mod estetic și impresionează prin efectele implementate. Android 5.0 Lollipop conferă un sentiment de spațialitate, cu mici goluri lăsate atât între notificări și diversele butoane.

Acum, ferestrele de notificări „plutesc“ deasupra ecranului tău și e o senzație pe care o ai cu tot felul de elemente vizuale. Totul „plutește“ deasupra a ceva pentru a-ți arăta că sub acel lucru mai e încă ceva. E o ierarhizare vizuală foarte bine gândită de Google.

Apoi, există un control mai mare asupra notificărilor și e schimbat modul în care acestea intervin în fluxul tău obișnuit de utilizare. Spre exemplu, un joc nu îți va mai fi întrerupt de un apel, ci vei vedea în partea de sus că te sună cineva, vei putea accepta sau respinge, și jocul va fi tot acolo. De asemenea, poți răspunde rapid la mesaje din acest meniu de notificări. Puteai și până acum în unele, dar nu era la fel de intuitiv.

La apăsarea butonului care te duce la lista cu aplicații instalate, o pagină mare albă se va deschide pe ecran, pagină pe care apar toate acestea din urmă. Atât efectul de deschidere, cât și cel de închidere sunt frumos realizate, contribuind la experiența plăcută. Unii ar putea privi aceasta ca o simplificare prea mare a sistemului, o apropiere deranjantă de ceea ce oferă iOS la acest moment.

Siguranță în Android 5.0 Lollipop

Sunt mai mult elemente de siguranță incorporate în Android, dar probabil cea mai importantă este deblocarea automată atunci când dispozitivul este cuplat cu altul înregistrat ca fiind de încredere. În acest fel, când sunteți acasă nu va mai trebui să deblocați telefonul de fiecare dată, acesta fiind conectat permanent cu alte device-uri recunoscute.

Aplicații în Android 5.0 Lollipop

Google Keyboard și Gmail au suferit ambele niște schimbări majore. Tastatura, în particular, are butoanele mai depărtate, motiv pentru care unii au observat deja mult mai puține greșeli produse în timpul tastării. Aplicația pentru calendar a fost și ea îmbunătățită, suportând adăugarea de poze și hărți în cadrul ei.

Per total, Android Lollipop este o experiență nouă, o schimbare care trebui să se producă la un moment dat cu Android. Deși mai sunt unele bug-uri, așa cum se întâmplă de obicei în cazul sistemelor de operare, acestea nu par a fi deranjante, iar Google va lansa cel mai probabil update-uri în viitorul apropiat.

Ultima mare schimbare: ICS

Ice Cream Sandwich reprezintă, până acum, cea mai mare schimbare pentru Android, de la interfața grafică, până la suportul pentru mai multe dispozitive. Galaxy Nexus, fabricat de Samsung, este telefonul cu care a fost lansat. Funcția de screenshot este încorporată, browser-ul a fost îmbunătățit, la fel și funcția pentru copy/paste. Aplicațiile pot fi accesate din ecranul stand-by, widget-urile pot fi redimensionate, iar telefonul poate fi deblocat prin recunoașterea feței.

Notificările şi viteza de navigare au fost punctele principale rezolvate de Jelly Bean, lansat cu Nexus 7, prima tabletă Google. Astfel, în meniul de notificări sunt disponibile mai multe detalii şi în cazul SMS-urile se poate răspunde printr-o fereastră de tip pop-up. Iar performanţa a fost îmbunătăţită prin „Project Butter“, după cum îl denumeşte Google, care sporeşte viteza de navigare şi pe cea de reacţie la atingere. Poți afla mai multe detalii despre istoria Android aici.