Top 10 telefoane ieftine şi bune

de: Alexandru Puiu
17 04. 2014

Nu toate telefoanele bune sunt şi scumpe, iar dacă sunteţi în căutarea unor telefoane ieftine cu Android sau Windows Phone, avem variante.

 

Explozia globală a smartphone-urilor, cu o rată de adopţie incredibilă şi modele noi lansate în fiecare săptămână nu avantajează nici pe departe doar căutătorii de vârfuri de gamă.

Android-ul ca platformă a ajuns să ruleze pe un procent din peste 70% din telefoanele inteligente de pe mapamond. Această valoare nu se datorează vârfurilor de gamă de la Samsung, HTC, LG, Motorola, Huawei şi alţii. Telefoanele ieftine, multe dintre ele nesubvenţionate de vreun operator, sunt responsabile pentru această rată de adopţie care a îngenunchiat fanii iPhone-urilor. Dacă vă uitaţi în vreun magazin de telefoane sau pe vreo ofertă a magazinelor online, cu mici excepţii, toate opţiunile pe care le aveţi se pot încadra la smartphone-uri şi 90% dintre ele rulează sistemul de operare al celor de la Google.

De asemenea, este adevărat că Windows Phone a început să fie privit mai bine de utilizatori şi în câteva ţări europene tinde să ocupe 10% din piaţă. Acest segment cuprinde, în proporţie de aproximativ 95%, dispozitive ale celor de la Nokia. Chiar şi aici, însă, producătorul finlandez a recunoscut că, la nivel global, cel mai popular terminal cu WP8 este Lumia 520, un smartphone ieftin, entry-level.

Pornind de la premisa că nu toţi vă propuneţi să daţi 3000 de lei pe un telefon şi nici nu vreţi să vă legaţi de un abonament pe câţiva ani, mai jos am agregat cele mai bune opţiuni cu preţuri mai mici de 1000 de lei. Nu în ultimul rând, mulţi dintre noi sunt obligaţi de diverse conjuncturi să aibă două telefoane, iar acesta este un alt scenariu în care, dacă aţi făcut un efort supraomenesc să vă luaţi un iPhone sau un Galaxy Sx, cu siguranţă nu mai aveţi nevoie de un al doilea.

Mai mult decât atât, veţi rămâne surprinşi să aflaţi că nu trebuie să spargeţi o bancă pentru a avea o cameră decentă la smartphone, un procesor quad core sau o rezoluţie HD la display. Problema este că nu se investeşte foarte mult în marketing pentru aceste modele, de aceea, multe dintre ele trec neobservate. În concluzie, citiţi mai departe.

1. ZTE Blade V  – 600 lei

Arată bine, este foarte ieftin şi vine cu o configuraţie mai mult decât decentă. Chinezi de la au creat acest smartphone în jurul unui ecran cu o calitate decentă de 4 inci, cu o rezoluţie de 480 x 800 pixeli. Partea de procesare este asigurată de un Snapdragon quad core tactat la 1,2GHz, ajutat de 1GB de memorie RAM.  Are o baterie detaşabilă de 1800 mAh, iar memoria internă de doar 4GB poate fi extinsă prin intermediul unui card microSD. Camera principală este de 5 megapixeli, iar cea frontală se rezumă la VGA.

Vine preinstalat cu Android 4.1 Jelly Bean, are 130 de grame şi se încadrează în nişte dimensiuni mai mult decât rezonabile – 126 x 64 x 10,9 milimetri.

ZTE Blade V

2. Sony Xperia M – 700 lei ; variantă dual SIM – 800 lei

Dedicat celor care au, pe bună dreptate, o sensibilitate pentru , Xperia M este primul model din acest top care este disponibil atât într-o variantă cu un singur SIM, cât şi una Dual SIM. Este un telefon care se aude foarte bine. E lansat de curând şi îl puteţi achiziţiona în trei variante de culoare, alb, negru şi mov.

Panoul de 4 inci are unghiuri de vizibilitate foarte bune şi o rezoluţie de 854 x 480 de pixeli. Se încadrează în 115 grame, iar dimensiunile sale sunt 124 x 62 x 9,3 milimetri. Procesorul este un Qualcomm dual core tactat la 1GHz, în timp ce sistemul de operare preinstalat este un Android 4.3 Jelly Bean. Camera principală este de 5 megapixeli cu autofocus şi are un zoom digital de 4x. Vizavi de baterie, cei de la Sony se laudă cu o autonomie de peste 10 ore de vorbit şi aproape 10 ore de redare de conţinut video, motiv pentru care nu ar trebui să aveţi probleme în a-l ţine o zi întreagă departe de priză. Memoria internă de 4GB poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 32GB.

Spre deosebire de alte câteva modele din această marjă de preţ, Xperia M are NFC, Bluetooth 4.0, este certificat DLNA si suportă oglindirea ecranului pe un TV prin Wireless.

Sony Xperia M

3. HTC Desire 501 Dual Sim – 950 lei

Un alt model dual sim din topul nostru este . Lansat în luna februarie a acestui an, acest model are un display de 4,3 inci cu o rezoluţie de 480 x 800 de pixeli.

Fiind foarte apropiat de 1000 de lei, se laudă cu câteva specificaţii peste medie. Camera principală este 8 megapixeli, iar procesorul dual core la 1,2 GHz este ajutat de 1GB de memorie RAM. Se încadrează în 130 de grame şi, chiar dacă nu este cel mai suplu la aproape un centimetru grosime, atenţia la design este cu siguranţă un punct forte al acestui model. Are o baterie de 2100 mAh, radio FM, WiFi b/g/n şi Bluetooth 4.0. Dacă v-aţi plictisit de interfaţa clasică Android, merită să aveţi în vedea că Desire 501, ca toate celelalte smartphone-uri HTC, vine cu interfaţa Sense UI 5.0 care s-ar putea să vă atragă.

HTC Desire 501 Dual Sim

4. Nokia Lumia 625 LTE –  825 lei

În cazul în care cochetaţi de mult cu tranziţia la Windows Phone, dar nu vă doreaţi cea mai ieftină variantă, de frica unei performanţe îndoielnice, cea mai bună soluţie este un . Este multi color şi, cu toate că este plasticos, atenţia la detaliu nu vă dă sentimentul că vă jucaţi cu un smartphone ieftin.

Are un display mai generos, protejat cu Gorilla Glass 2, de 4,7 inci şi o rezoluţie de 480 x 800 pixeli. Aş vrea să nu omit faptul că, deşi densitatea de pixeli nu este foarte mare, la aproximativ 200 ppi, panoul folosit în acest caz este IPS, motiv pentru care aveţi unghiuri de vizibilitate impecabile. Memoria internă este de 8GB şi nu poate fi extinsă. Partea de procesare este o combinaţie dintre un CPU Snapdragon dual core tactat la 1,2 GHz, un GPU Adreno 305 şi 512 MB RAM.

Deşi litere LTE sunt trecute şi în titlul acestui model, merită să aveţi în vedere că se numără printre singurele modele, până în 1000 de lei, capabile de o rată de transfer de 100 Mbps download şi 50 Mbps upload pe o conexiune de date mobilă. Are o cameră de 5 megapixeli şi o baterie integrată de 2000 mAh care promite 15 ore de conversaţii 3G departe de priză.

Nokia Lumia 625 LTE

5. Motorola Moto G  – 850 lei ; variantă dual SIM – 900 lei

Acest model este mândria celor de la Motorola adresată segmentului mainstream.  Cu un raport preţ/performanţă de invidiat, display-ul IPS de 4,5 inci cu o rezoluţie de 1280 x 720 pixeli este punctul forte al . Faptul că este protejat de zgârieturi cu Corning Gorilla Glass generaţia a treia este doar cireaşa de pe tort. Nu este nici uşor, nici subţire la 143 de grame şi 130 x 66 x 11,6 milimetri, dar nu veţi simţi niciodată că aveţi un telefon ieftin. Partea de procesare este asigurată de o combinaţie dintre un Snapdragon 400 quad core la 1,2 GHz şi un GPU Adreno 305.

Vine preinstalat cu Android 4.3, dar este foarte probabil ca, până îl veţi achiziţiona, să poată fi actualizat fără probleme la 4.4.2 KitKat. Are o cameră principală de 5 megapixeli, suportă HDR pe foto şi filmare, iar bliţul face o treabă mai bună decât v-aţi aştepta. Bateria de 2070 mAh nu poate fi înlocuită cu uşurinţă, dar măcar vă oferă aproximativ 24 de ore de vorbit.

Motorola Moto G

6. Prestigio MultiPhone 5400 Duo – 570 lei

Creaţia celor de la este un smartphone perfect pentru cei care vor un dual SIM cu o configuraţie decentă, care să fie în jurul valorii de 500 de lei şi să nu arate rău deloc. Are un display de 4 inci cu o rezoluţie de 480 x 800 lei. Procesorul folosit este un quad core la 1,2 GHz, iar cantitatea de memorie RAM este egală cu 512 MB. Memoria internă este de 4GB, dar poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 32GB. Este preinstalat cu Android 4.1. Are 132 de grame şi 126 x 63,5 x 99 milimetri.

Bateria de 1700 mAh promite 12 ore de convorbiri departe de priză. La capitolul captură, camera principală este 8 megapixeli cu autofocus şi filmează HD 720p.

Prestigio MultiPhone 5400 Duo

7. Allview P5 Quad – 750 lei

Braşovenii de la fac eforturi semnificative în a aduce pe piaţă dispozitive din ce în ce mai performante la preţuri accesibile. P5 Quad este un exemplu clar al acestei filozofii. Vine cu un panou LCD-IPS de 4,5 inci cu o rezoluţie de 960 x 540 pixeli. Performanţa acestuia se datorează combinaţiei dintre un quad core Cortex – A7 tactat la 1,2GHz, un GPU PowerVR SGX 544 şi 1GB RAM.

Sistemul de operare preinstalat este doar Android 4.1, greutatea sa este egală cu 140,7 grame şi dimensiunile sale sunt 136 x 67 x 9,8 milimetri. Memoria internă este egală cu doar 4GB, dar se poate extinde fără probleme cu microSD-uri. Camera principală este de  8 megapixeli, capabilă să filmeze Full HD 1080p, în timp ce pentru selfie-uri trebuie să vă mulţumiţi cu 1 megapixel. Bateria de 2100 mAh ar trebui să fie suficientă pentru aproximativ 6,5 ore de convorbiri. Dacă ar fi să punctez un aspect care m-a impresionat la acest model, acela este puterea audio, de care este responsabil în mare parte un amplificator Yamaha.

Allview P5 Quad

 

8. Evolio Happy – 700 lei

a creat un alt dispozitiv fără compromis la un preţ rezonabil. Happy se ascunde în spatele unui ecran IPS HD de 4,5 inci cu o rezoluţie de 1280 x 720 pixeli. Este un dual sim cu un quad core la 1,2 GHz şi un GB de memorie RAM ce rulează implicit Android 4.2 Jelly Bean. La doar 115 grame, dimensiunile sale sunt 130 x 69 x 8,9 milimetri. Memoria internă este de 4GB, dar poate fi exinsă fără probleme cu până la 32GB printr-un MicroSD. Pentru fotografii amatori, care nu-şi mai doresc să-şi ia un aparat foto dedicat în vacanţă, cei 8 megapixeli ai camerei foto principale au mari şanse să fie suficienţi.

Evolio Happy

9. Utok 450D – 500 lei

Un alt brand intrat destul de recent pe piaţa autohtonă, nu se încurcă în momentul în care încearcă să creeze smartphone-uri accesibile performante. La 500 de lei, primiţi practic un telefon cu un ecran IPS de 4,5 inci ce are o rezoluţie de 854 x 480 şi un procesor dual core la 1,2 GHz. Cantitatea de memorie RAM este egală cu 512 MB, iar spaţiul de stocare se rezumă la 4GB. Nu lipseşte, desigur, suportul pentru microSD-uri de până la 32GB.

Rulează însă doar Android 4.2.2 Jelly Bean, iar de partea de captură foto/video este responsabilă o cameră principală de 5 megapixeli. Dimensiunile sale sunt 132 x 66,8 x 9,5 milimetri, în timp ce greutatea este egală cu un generos 140 de grame. Cel puţin în teorie, bateria de 1750 mAh ar trebui să vă fie suficientă pentru 7 ore de dialog.

Utok 450D

10. E-boda Rainbow V40 – 470 lei

Un telefon căruia în urmă cu câteva luni i-am făcut un review complex, se încadrează la categoria dispozitive capabile să vă surprindă. Are un display de 4 inci cu o rezoluţie de 480 x 800 pixeli şi unghiuri de vizibilitate foarte bune. La 133 de grame, corpul acestuia se încadrează în 125,3 x 65,5 x 12,3 milimetri. Procesorul folosit este un MediaTek dual core la 1,3 GHz, ajutat de un cip grafic Mali 400 şi 512 MB de memorie RAM. Memoria internă este de 4GB şi poate fi mărită cu până la 32GB, datorită slotului pentru carduri MicroSD. Cu o cameră principală de doar 2 megapixeli, s-ar putea să vă amintească de nevoia unei camere foto dedicate, dar acesta este un minus insignifiant în comparaţie cu plusurile pe care vi le oferă. Rulează Android 4.2 Jelly Bean şi, pe o conexiune 3G, autonomia specificată este de aproximativ 10 ore de convorbiri.

E-boda Rainbow V40

Există multe telefoane ieftine

Datorită preţurilor din ce în ce mai mici pentru componente, telefoanele ieftine şi bune nu mai reprezintă de mult timp un mit. Este adevărat că noţiunea de ieftin poate fi clasificată ca fiind relativă, 500, 800 sau 1000 de lei s-ar putea totuşi să fie o valoare pe care mulţi dintre noi suntem dispuşi să o investim în astfel de gadgeturi. Mai ales, în contextul în care multe dintre telefoanele de vârf, precum HTC One M8, Galaxy S5, iPhone 5S sau LG G2 de multe ori depăşesc un preţ real, fără subvenţii, de 2500 lei.

Pe lângă cele 10 enumerate mai sus, există multe alte dispozitive a căror configuraţie hardware şi calitate a construcţiei s-ar putea să vă lase cu gura căscată, mai ales când aveţi în vedere şi preţul. Personal, sunt de părere că aproape fiecare producător care se respectă are un telefon mai mult decât decent în această marjă de preţ.

Secretul este să vă alegeţi un model care se aliniază pretenţiilor voastre. E adevărat, întotdeauna există un compromis, iar dacă nu e prețul, atunci e altceva. Unii s-ar putea să prefere o autonomie mai mare, alții o cameră mai performantă sau un design mai compact. Încrederea mea este însă că aceaste telefoane ieftine alese de noi au mari şanse să satisfacă pretenţiile a peste 90% dintre utilizatori.

Citește și Top 10 tablete ieftine și bune