Țigara electronică – bună pentru plămâni, rea pentru PC
Țigările electronice sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite când vine vorba de sănătatea plămânilor. Totuși, s-ar părea că acestea pot fi dăunătoare computerelor, potrivit The Guardian.
Mai exact, țigările electronice pot fi folosite pentru a transmite, fără voia utilizatorilor, fișiere malițioase.
Problema vine de la faptul că majoritata țigărilor electronice pot fi reîncărcate prin conectarea acestora, prin USB, la un computer. Într-o postare pe site-ul Reddit, un utilizator explică cum șeful său și-a virusat PC-ul pentru că a cumpărat o țigară electronică de la un producător necunoscut.
”Un director avea o infecție malware pe computerul său, infecție a cărei sursă nu a putut fi descoperită. După ce toate mijloacele de infecție conveționale au fost eliminate din ecuație, echipa de IT a început să se uite către alte surse. Au descoperit că o țigară electrică produsă în China avea un program malware în încărcător. Când aceasta a fost introdusă în portul USB al PC-ului, malware-ul a infectat sistemul”, se arată pe Reddit.
Rik Ferguson, consultant în securitate de la compania Trend Micro, susține că povestea este foarte plauzibilă. ”Malware-ul instalat pe linia de producție nu mai este o noutate de foarte mult timp, existând rame foto virusate, MP3 playere și multe alte dispozitive”. De exemplu, în 2008, o ramă foto produsă de Samsung avea un virus pe CD-ul de instalare.
Chiar și mai problematic este faptul că s-a dovedit că orice dispozitiv pe bază de USB poate fi infectat (tastatură, mouse etc.), iar acesta ar trebui să fie un motiv suficient de bun pentru ca marile companii să dezactiveze complet porturile USB de pe PC-uri.
Ce înseamnă, totuși, pentru utilizatorii de rând? ”Consumatorii obișnuiți trebuie să ruleze programe anti-malware actualizate la zi și să introducă în computere numai dispozitive de încredere”, a mai declarat Ferguson.
Cât despre țigările electronice, acestea ar trebui cumpărate de la producători cunoscuți, precum Aspire, KangerTech sau Innokin. Pe lângă riscul infectării PC-urilor, există și riscul de incendiu datorat încărcătoarelor sau componentelor de proastă calitate.