06 nov. 2014 | 12:25

Un malware descoperit în China amenință toate dispozitivele cu iOS

ACTUALITATE
Un malware descoperit în China amenință toate dispozitivele cu iOS

Spre deosebire de Android și alte sisteme de operare, iOS a fost considerată o platformă extrem de sigură, însă un program malware descoperit recent ar putea schimba totul.

ios malware securitate jailbreak apple id

Majoritatea programelor de malware care afectează sistemele de operare mobile sunt concepute pentru Android. iOS, spre deosebire,  a fost perceput până acum ca un sistem de operare extrem de sigur. Însă un nou program descoperit de curând în China ar putea schimba situația actuală, acesta demonstrând că până și iOS este vulnerabil la astfel de elemente malițioase.

Noile programe care au afectat deja un număr mare de utilizatori în China se folosesc de programe infectate pentru Mac pentru a depăși setările de siguranță ale celor de la Apple. Astfel ajung să fie expuse chiar și dispozitivele cărora nu li s-a efectuat un jailbreak. Programul, poreclit WireLurker, a fost descoperit pentru prima oară pe Maiyadi App Store unde existau 467 de aplicații infectate. Aparent aceste aplicații au fost descărcate de 350 de mii de ori, un număr foarte mare de oameni riscând acum să își compromită device-urile.

Aplicațiile infectate au fost blocate

Apple a declarat că aplicațiile infectate au fost deja identificate iar acestea au fost deja blocate, astfel că nu vor putea fi pornite de acum încolo. Programul funcționează extrem de simplu, răspândindu-se pe orice dispozitiv car este conectat prin cablu cu un Mac infectat. Acesta va înlocui unele aplicații de încredere și va instala altele dăunătoare. Mai mult decât atât, WireLurker ar capacitatea de a modifica unele aplicații deja instalate.

În China, WireLurker a atacat până acum Taobao și AliPay, cel mai probabil datorită faptului că acolo sunt stocate date despre conturile bancare ale clienților. Acesta este primul program descoperit vreodată care este capabil de a instala aplicații pe dispozitive cărora nu li s-a efectuat jailbreak.