Cum să profiți de VLC Player: 25 de combinaţii de taste utile

de: Alexandru Puiu
03 10. 2014

Pentru că este inevitabil să aveţi VLC Player pe PC sau Mac, v-ar ajuta enorm să ştiţi o serie de combinaţii de taste utile.

De-a lungul anilor am schimbat de câteva ori player-ul meu software favorit de filme. Indiferent care m-a încântat însă cel mai mult la un moment dat, în permanenţă am avut instalat şi VLC Player. Este fiabil, multifuncţional, deschide orice format de conţinut multimedia şi este complet gratuit. Un bonus semnificativ constă în faptul că e cross-platform şi îl puteţi rula atât pe Windows, Mac sau Linux cât şi pe iOS sau orice altă platformă.

Pornind de la această premisă şi având în vedere că este foarte probabil să-l rulaţi şi pe un HTPC legat la TV, ar fi bine să învăţaţi nişte combinaţii de taste pentru a nu sta în permanenţă cu mâna pe mouse sau touchpad. În plus, toate scurtăturile de taste funcţionează şi atunci când rulaţi un film pe întregul ecran. Nu va dura mult până veţi realiza că este pur şi simplu mai simplu şi mai eficient să derulaţi un film, să ajustaţi viteza de redare, să modificaţi volumul, să activaţi subtitrarea sau să alegeţi altă coloană sonoră din taste.

Combinaţii de taste esenţiale

În principiu, ca orice player software de redat conţinut multimedia, VLC vine cu amalgam de funcţii utile, mai evidente sau mai ascunse. Cele mai multe dintre ele le-am detaliat într-un articol separat. Chiar dacă nu le ştiţi însă pe toate, merită să aveţi în vedere funcţiile de bază ale aplicaţiei şi combinaţiile simple prin care le puteţi apela.

Spaţiu – pune pe pauză sau reîncepe redarea filmului sau melodiei deschise. Această tastă are exact aceeaşi funcţie în aproape orice player de filme, inclusiv pe YouTube.

F – vă trece filmul în mod Full Screen, pentru a vă ocupa întregul ecran. O altă apăsare pe F sau pe Esc readuce filmul rulat în mod fereastră. Puteţi obţine acelaşi rezultat cu un dublu click pe imaginea filmului.

N – redă următorul film sau melodie dintr-un playlist.

P – redă filmul sau melodia anterioară dintr-un playlist.

CTRL + săgeată în sus şi CTRL + săgeată în jos – măreşte sau micşorează volumul audio al redării. Volumul final este afişat pe ecran şi veţi observa şi bara de volum din interfaţa aplicaţiei că se umple sau se goleşte. Un rezultat similar obţineţi prin mişcarea rotiţei de la mouse, în sus sau în jos.

M – vine de la mut şi reduce volumul audio la zero

T – afişează pe ecran pentru câteva secunde cât timp a trecut din film şi cât mai durează până se termină

Pentru navigat rapid prin conţinutul video redat, VLC are mai multe scurtături de taste pentru unităţi de timp diferite.

Shift + săgeată stânga sau Shift + săgeată dreaptă – derulează cu trei secunde într-un sens sau altul

Alt + săgeată stânga sau Alt + săgeată dreapta – derulează cu zece secunde mai în faţă sau mai în spate

CTRL + săgeată stânga sau CTRL + săgeată dreapta – sare cu un minut mai în faţă sau mai în spate

CTRL + ALT + săgeată stânga sau CTRL + ALT + săgeată dreptate – sare cu cinci minute mai în faţă sau mai în spate.

CTRL + T – vă afişează o fereastră în care puteţi introduce manual ora, minutul şi secunda din film la care vreţi să săriţi. Alegerea făcută o confirmaţi prin apăsarea tastei Enter.

Combinaţii de taste pentru parametrii de redare

Pe lângă faptul că redă orice format de conţinut video sau audio, VLC Player face minuni în manipularea diverselor particularităţi ale fluxului audio/video. În mod obişnuit nu aţi umbla la aceşti parametri, dar există mai multe scenarii în care combinaţiile aferente de taste v-ar fi utile.

[ sau ,,– ” fără ghilimele – micşorează viteza de redare. [ funcţionează în incremente mai mici, pe când – funcţionează în incremente mai mari.

] – măreşte viteze de redare

,,=” fără ghilimele – resetează viteza de redare la valoarea implicită de 1X.

Dacă vă uitaţi la DVD-uri sau chiar şi la filme descărcate de pe internet, există posibilitatea ca acestea să aibă incluse subtitrări sau fluxuri audio în diferite limbi. Nu trebuie să bâjbâiţi prin meniuri pentru a le activa sau schimba.

V – activaţi sau dezactivaţi subtitrarea

B – schimbaţi fluxul audio redat dintr-un fişier video. Dacă respectivul film are doar o coloană sonoră, apăsarea tastei nu are nici un efect.

Personalizaţi-vă combinaţiile de taste

Spre deosebire de multe alte soluţii software de redare disponibile online, toate scurtăturile integrate în VLC Player sunt personalizabile după gustul vostru. Ca urmare, dacă v-aţi obişnuit ani de zile cu BSPlayer, dar aţi trecut între timp la VLC, puteţi folosi scurtăturile pe care le ştiţi deja şi în noul player. Pentru a accesa respectivul panou de control, faceţi click pe Tools – Preferinţe şi, din partea stânga a noii ferestre, faceţi click pe Hotkeys. În colţul din dreapta sus există o căsuţă de căutare. Dacă vreţi să modificaţi tasta asociată sau tastele asociate unei funcţii, o puteţi face de acolo printr-un dublu click pe zona hotkey sau global. Diferenţa dintre cele două este că o tastă globală funcţionează indiferent de aplicaţia pe care o aveţi în prima plan, nu doar în VLC Player. Ca urmare, dacă aveţi un playlist cu muzică care rulează în fundal în VLC şi voi navigaţi pe internet în Chrome, prin intermediul combinaţiilor de taste globale din VLC Player puteţi schimba o melodie sau o puteţi pune pe pauză.

Tot aici găsiţi o tastă intitulată Boss care implicit nu este definită. Pe sistemul ,,Vine şeful”, prin apăsarea tastei Boss, VLC încetează redarea de conţinut multimedia şi se ascunde în Systray. Dacă ajustarea volumului prin scroll-ul de la mouse nu vă este pe plac, chiar şi rolul mouse-ului poate fi schimbat tot din acest panou.

În final, acestea scurtături înşirate mai sus reprezintă o parte infimă din volumul de opţiuni pe care le puteţi controla în VLC Player prin intermediul tastaturii. Cele mai multe le găsiţi în panoul Hotkeys din Preferences, dar sunt răspândite şi prin celelalte meniuri ale programului, Media, Playback, Audio, Video, Tools, View. Practic, orice funcţie inclusă în VLC Player are deja o tastă asociată sau îi poate fi asociată  una, nici măcar nu este complicat.