Paranoia justificată. Șase metode prin care eviți să fii spionat pe Internet

de: Octavian Palade
28 11. 2014

În cadrul conferinței Kaspersky Cyber Security Weekend, organizată în Polonia, Sergey Lohzkin, Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team Kaspersky Lab, a oferit o serie de sfaturi privind modurile în care ne putem proteja intimitatea atunci când suntem online.

În prezentarea din cadrul evenimentului la care a participat și Playtech, Lohzkin s-a adresat în special presei, care nu întotdeanua se poate exprima liber și în siguranță privind anumite subiecte, lucru care poate pune în pericol, în unele cazuri, libertatea sau viața jurnaliștilor sau a surselor acestora.

Totuși, metodele prezentate de expertul Kaspersky pot fi aplicate și de către cei care își doresc să își știe datele în siguranță și care pun foarte mult preț pe intimitatea lor.

Paranoia justificată

Sergey Lohzkin și-a numit prezentarea ”Paranoia justificată”. ”Nu este un secret că suntem urmăriți. Eu sunt urmărit, voi sunteți urmăriți, toată lumea e urmărită. Înainte de Edward Snowden, nu eram siguri de acest lucru. Suspectam faptul că am putea fi spionați de către guverne”, a explicat expertul rus.

Totuși, nu numai guvernele ne spionează și ne interceptează informațiile. Și operatorii de Internet sau cei de servicii de comunicare online culeg informații despre noi, informații pe care, uneori, sunt obligați să le predea diverselor agenții de stat. Mai mult, mai există și advertiserii, care au nevoie de datele noastre pentru a ne servi reclame cât mai bine personalizate, dar și infractorii cibernetici.

Unelte și sfaturi pentru a te proteja

Așadar, ce se poate face pentru a limita accesul la informațiile noastre personale?

1. Renunță la Windows

Sistemul de operare Microsoft a evoluat foarte mult în ultimii ani din punct de vedere al securității. Totuși, având în vedere că are o cotă de piață enormă, majoritatea uneltelor de spionaj sunt create special pentru a trece de sistemele de securitate integrate.

”Sistemul de operare Windows este printre cele mai bune din lume și nu am nicio problemă personală cu el. Cea mai mare problemă cu el este popularitatea lui, care îl face o țintă. 99% dintre toate programele de spionaj au fost create pentru sistemul de operare al Microsoft, iar dacă ești un infractor cibernetic, nu are niciun rost să încerci să infectezi un computer cu Linux, având în vedere cât de multe programe ce pot fi infectate sunt pe Windows”, a explicat Lohzkin.

Asta nu înseamnă că toată lumea ar trebui să treacă pe OS X, de la Apple. Expertul recomandă folosirea unei versiuni de Linux.

”Cei care vor un grad de securitate mai mare, ar trebui să treacă pe Linux. În urmă cu câțiva ani, sistemul de operare era foarte neprietenos. Trebuia să ai cunoștințe tehnice destul de avansate pentru a reuși să te descurci. Acum lucrurile sunt complet diferite. Există versiuni, precum Ubuntu sau Linux Mint, care sunt foarte ușor de folosit”, a spus el.

2. Criptează fișierele

În cazul în care un hacker, de exemplu, reușește să intre în PC-ul tău, este bine de știut că îl poți împiedia să îți vadă conținutul fișierelor pe care le ai pe hard. Acest lucru se face prin criptarea fișierelor. Există numeroase servicii care pot fi folosite pentru a face acest lucru, însă sistemul de operare Windows are preinstalată această opțiune.

Criptarea fișierelor este esențială și se pot folosi diverse soluții, precum și cele oferite de Kaspersky. Însă, acest lucru se poate face direct din Windows. Cei care folosesc Windows 7 Ultimate, sau versiuni mai noi, au această opțiune în Control Panel. Odată activată, toate fișierele vor fi blocate și vor putea fi citite numai pe computerul respectiv”, a mai spus Sergey Lohzkin.

3. Criptează traficul online

Totuși, intimitatea noastră poate fi compromisă chiar și în cazul în care criptăm conținutul hard drive-ului. Site-urile pe care le vizităm, lucrurile pe care le căutăm online, toate pot fi folosite pentru a obține și informații despre noi. De asta, reprezentantul Kaspersky ne propune să folosim unelte care maschează activitatea noastră pe Internet.

Browserul Tor este cea mai la îndemână unealtă de acest gen, fiind gratuită și disponibilă ori ui. Totuși, platforma și-a făcut un renume prost, fiind folosită de traficanți de droguri, de arme sau de pornografie infantilă.

”Trebuie să curățăm reputația browserului Tor. Multă lume spune că Tor este folosit numai de către infractorii cibernetici, pentru a se ascunde de autorități. Însă Tor este numai o unealtă și cum folosești această unealtă depinde de tine.”

Există întotdeauna și opțiunea de a folosi un serviciu de tip Open VPN. VPN vine de la Virtual Private Network și ”securizează canalele de comunicare dintre computer și site-urile vizitate. Nimeni nu mai poate accesa aceste canale și nimeni nu va mai putea să spioneze informațiile transmise de tine pe Internet. Aceste servicii nu sunt gratuite, ca Tor, dar costă între 3 și 10 euro pe lună, ceea ce nu este foarte mult.”

4. Folosește Bitcoin

Monedele virtuale au căpătat și ele o popularitate destul de mare în ultimul an, însă nu au ajuns să fie folosite de toată lumea. Însă, toți ar trebui să luăm măcar în calcul renunțarea la contul bancar în favoarea unui portofel de Bitcoin.
”La fel ca și Tor, sistemul Bitcoin are o reputație proastă, fiind numit moneda infractorilor. Totuși, atunci când ești pe Internet și faci cumpărături, chiar dacă ești protejat de un software de tip VPN, tot îți folosești cardul bancar. Site-urile pe care cumperi pot fi sparte, iar toate datele tale personale – numele și adresa, numărul contului, lista de cumpărături – pot fi furate. Asta nu se întâmplă și cu Bitcoin. Acum există și bancomate cu bitcoin.”

5. Folosește servicii sigure de email

Degeaba te chinui să îți criptezi traficul și fișierele dacă emailurile pe care le trimiți pot fi accesate cu ușurință de către angajații companiilor care oferă astfel de servicii. Noroc că există servicii de email care oferă criptare și confidențialitate 100%.

”Multe companii de servicii de tehnologie au acces la emailurile tale. De ce ai vrea să folosești un astfel de serviciu? Folosește un serviciu care îți dă acces la criptarea completă a mesajelor de tip email. Un exemplu bun este Proton Mail, sau Safe-Mail”, a spus Lohznik.

6. Ai grijă pe unde chat-uiești

Poate că este convenabil să vorbești pe Facebook Messenger, pentru că toți prietenii tăi sunt acolo, însă ar trebui să te gândești de două ori dacă ții la intimitatea ta. La fel ca și în cazul emailurile, mesajele din chat pot fi interceptate de un terț sau de compania care îți furnizează serviciul.

”Multe servicii de chat au introdus o opțiune numită «off the record messaging». Mesajele sunt criptate și nimeni din exteriorul conversației nu va putea înțelege mesajele interceptate. Și prin Google Hangouts se poate acest lucru, iar alte exemple mai sunt ICQ Chat sau Jabber”