Nokia Lumia 930 – Cu dublă personalitate: când cameră, când smartphone [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
30 07. 2014

Nokia Lumia 930 va deveni o legendă. Nu pentru că este cel mai bine dotat din punct de vedere hardware, nu pentru că fixează un anumit trend în industrie, ci pentru că este ultimul din „familia“ sa. Lumia 930 este ultimul smartphone high-end prezentat de Nokia înainte de a deveni oficial divizie Microsoft. Rulează Windows Phone 8.1, are o cameră foto foarte bună și o construcție solidă.

Eu am așteptat Lumia 930, este telefonul pe care consideram că mi-l voi cumpăra și voi fi fericit să folosesc acest gadget. Este mai mare decât mă așteptam din poze și din descrieri, dar nu este cu nimic diferit de ceea ce mă așteptam să livreze Nokia. Acum, compania finlandeză a devenit divizie a Microsoft. Poate că o să dispară brandul acesta, dar vă rămâne acest telefon drept unul pentru colecționari. La acest moment Nokia Lumia 930 este cel mai bun telefon cu Windows Phone, din punct de vedere tehnic.

Introducere

Nokia Lumia 930 este o combinație interesantă între policarbonatul mat cu care Nokia s-a remarcat și marginea solidă din aluminiu care îi servește drept prelungire exterioară a șasiului. Rulează Windows Phone 8.1, iar dincolo de noutățile Microsoft nimic nu s-a schimbat cu acest ecosistem. Camera de pe Lumia 930 este din familia PureView, dar undeva cu un etaj sub Lumia 1020, încă un flagship în acest domeniu.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 930/”/]

Lumia 930 vine ca o versiune europeană și globală pentru Icon, un smartphone lansat în Statele Unite ale Americii exclusiv în rețeaua Verizon. Este mai gros decât Lumia 925, un telefon întrucâtva chiar atrăgător, dar are un ecran mai bun decât acesta. Este AMOLED full HD de 5 inci cu nuanțe puternice de negru și culori care îl fac remarcat. Rulează fără vreo problemă sistemul de operare Windows Phone 8.1 și orice aplicație i-ai da.

Performanțele bune erau de așteptat, are un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 800 la o frecvență de 2,2GHz cu 2GB de memorie RAM. Spațiul de stocare este de 32GB și nu ai suport pentru card microSD. Este însă suficient cât oferă „din fabrică“. Se mai trec pe listă dotări precum Bluetooth 4.0, WiFi, 3G și 4G și un port microUSB. Ei bine, nimic ieșit din comun până aici, dar Lumia 930 nu duce lipsă de atuuri.

În primul rând, camera foto PureView. Senzorul este de 20 megapixeli cu o dimensiune de 1/2,5 inci. Trec și dimensiunea, deoarece aici e diferența: Lumia 1020 are un senzor de 1/1,5 inci. Cu cât e mai mare senzorul, cu atât captează mai multă lumină, de aceea Lumia 930 este puțin în urma „fratelui“ mai mare. Apoi, acest smartphone înregistrează sunetul în videoclipuri foarte bine, având patru microfoane spre deosebire de alte telefoane cu două. Difuzorul, deși poziționat pe spate, într-unul dintre cele mai proaste locuri alese de producători (LG și Samsung fac la fel), se aude foarte bine.

Bateria este de 2.420 mAh și cam mică. Este un telefon căruia i-ar fi stat mult mai bine cu un acumulator de 2.600-2.800 mAh, dacă Nokia n-a vrut să încerce cu unul de 3.000 mAh. Dar acesta va fi un minus multă vreme la multe telefoane.

Cea mai importantă dotare: camera foto

Nu poți discuta despre un high-end Nokia fără să îi numești camera foto. De când s-a remarcat cu N73 și „mai nou“ cu Nokia 808 PureView, compania aceasta a știut cum să facă telefoanele să imite măcar capacitățile unei camere compacte. Lumia 930 nu se dezminte și scoate niște poze foarte bune. Senzorul are 20 de megapixeli, dar pozele le ai în trei forme diferite.

Citește și: Nokia Lumia 930 versus Sony Xperia Z2: cine câștigă „războiul“ celor 20 de megapixeli

Ai imagini la 5 megapixeli create prin procesul de oversampling (n.r.: un pixel final e creat din alții secundar de pe lângă el, din cantitatea totală de 20 megapixeli), iar acestea sunt ideale pentru Instagram, Facebook, Twitter, practic orice înseamnă social media, social sharing, distribuție electronică. Apoi, ai poze de 16 sau 19 megapixeli în format JPG sau RAW și diferă rezoluția, deoarece diferă formatul: 4:3 e similar televizoarelor vechi CRT și 16:9 e imaginea HD pe care o avem pe toate dispozitivele din prezent.

Fotografii realizate cu Lumia 930 – procesate din DNG și neprocesate direct din telefon

Puncte contra

Autonomia este mai scăzută decât ar trebui și mă refer aici în comparație cu ceea ce poate face și cu cât consumă în utilizarea de zi cu zi. Dacă te apuci să faci poze cam două ore, la finalul procesului s-ar putea să te găsești cu prea puțină baterie ca să mai consideri că e un smartphone pe care să îl ții departe de priză măcar 10 ore.

Butonul camerei foto este cel mai prost pe care Nokia l-a pus pe următoarele telefoane: Lumia 920, 820, 1020 și 925. Are o cursă prea mare și nu pare deloc precis când îl apeși. Desigur, te obișnuiești în folosirea de zi cu zi, dar este dezamăgitor finisajul.

Windows Store încă este „călcâiul lui Ahile“. Microsoft poate că face eforturi să aibă o platformă competitivă, la fel și Nokia, dar magazinul cu aplicații nu este deloc competitiv. Suntem la 4 ani de când Windows Phone există și YouTube nu există. Instagram e încă Beta la aproape un an de la lansare, aplicația de Facebook e o versiune veche și singurul dezvoltator care se descurcă excelent este Nokia. Windows Store este un haos cu clone, aplicații prost finisat și cu un raport dezastruos între „aplicații oficiale și actualizate“ și „aplicații prea puțin utile“. Windows Phone 8.1 avansează, dar magazinul parcă stă pe loc. Dacă vrei să îți iei Windows Phone, altceva în afară de Nokia ar fi o idee proastă.

Puncte pro

Camera foto e foarte bună pentru ceea ce ai vrea de la un telefon mobil. Singurul lucru la care pare că se „pierde“ este balansul de alb. În rest, stabilizarea este foarte bună, alături de o paletă de controale manuale, dacă vrei să te „joci“ în acest domeniu.

Citește și: Cea mai bună poză digitală, între un mirrorless „de buget“ și un cameraphone foarte bun


O construcție de apreciat, un telefon compact și robust, care știi că poate rezista la o căzătură. Iar ecranul este foarte bun, cu un potențial în viitor de a concura cu cele de la Samsung în ceea ce privește nivelurile de luminozitate.

Rulează Windows Phone 8.1, dar la fel vor face și celelalte telefoane Nokia și toate cu WP8. Treaba e că sistemul de operare a devenit mai bun, mai util, iar aplicațiile Nokia sunt mai numeroase (față de acum câteva luni, când am avut ultimul astfel de smartphone). Am zis și mai sus, dacă iei un WP, ia un Nokia. Chiar și-a făcut treaba pe partea de dezvoltator software, iar asta se vede în Windows Store.

Health&Fitness este cea mai bună idee a Microsoft și Nokia și am adorat această aplicație. Monitorizează pașii pe care îi faci într-o zi, conform datelor introduse de tine, monitorizează ședințele de fitness și caloriile consumate. Și spre deosebire de aplicații pentru Android sau iPhone (în afară de 5s), aceasta nu poate fi „păcălită“ printr-o mișcare pe verticală a telefonului.

Concluzie

Nokia Lumia 930 a fost lansat și va „muri“ legendă. Este detronat la capitolul „cameră foto“ de Lumia 1020, alte telefoane au un desgin mai atrăgător, dar este un telefon care pentru banii săi face ceea ce te-ai aștepta de la el. Ecosistemul e stabil, rulează fără problemă, hardware-ul e printre cele mai bune (nu vârful), iar autonomia este mediocră precum la majoritatea smartphone-urilor actuale. Încă mi-aș cumpăra acest smartphone, dacă n-ar fi acel ultimul minus numit: Windows Store. De partea bună numesc Health&Fitness și camera foto.

Dacă ar fi un joc de șah, Lumia 930 ar fi tura care merge doar în linii drepte. Lumia 1020 ar fi un nebun cu o cameră foto excelentă. Galaxy S5 ar fi o regină, LG G3 un rege și iPhone 5s un cal care știi cum poate ataca, dar nu poate face extraordinar de multe lucruri.