21 iul. 2014 | 15:20

Nokia Lumia 930 versus Sony Xperia Z2: cine câștigă „războiul“ celor 20 de megapixeli

ACTUALITATE
Nokia Lumia 930 versus Sony Xperia Z2: cine câștigă „războiul“ celor 20 de megapixeli

La început, camerele foto erau mari și poza se făcea în câteva secunde până la câteva minute bune. Acum, ai telefon și fotografiezi tot ce vrei. Dar și telefoanele au devenit tot mai bune. Anul acesta, două telefoane se bat în megapixeli și în tehnologie: Nokia Lumia 930 și Sony Xperia Z2.

Nokia Lumia 930

Atât Nokia Lumia 930, cât și Sony Xperia Z2 au camere de câte 20 de megapixeli. Tehnologia de la Nokia se numește PureView și include un stabilizator optic foarte bun și rezultate excelente noaptea. Cel puțin în teorie. Sony Xperia Z2, pe de altă parte, este bogat în aplicații pentru camera foto și în spate ar trebui să aibă expertiza Sony din domeniul imagisticii.

Introducere

Ambele telefoane au două puncte comune, căci în rest sunt foarte multe diferențe. Au camerele de 20 de megapixeli cu buton pentru declanșare și ecranele full HD. Nokia folosește un senzor de 1/2,5 inci, cu lentile Carl Zeiss și camera poate înregistra full HD la 30 de cadre pe secundă cu sunet stereo. Sony are un senzor Exmor de 1/2,3 inci capabil să filmeze 4K și în slow motion la 120 de cadre pe secundă, iar aplicația poate face poze HDR.

Sony Xperia Z2 gadget (1)

Marea diferență dintre cele două telefoane e ecosistemul în care se regăsesc. Lumia 930 rulează Windows Phone 8.1, având aplicația Nokia Camera pentru poze, iar Sony Xperia Z2 utilizează Android cu aplicația proprie a companiei, încărcată cu câteva funcționalități mai mult pentru distracție decât utilitate, cum ar fi realitatea augmentată. Le-am avut pe amândouă timp de o săptămână, le-am testat camerele foto și aș putea numi un câștigător.

Preț: Lumia 930 costă aproximativ 2300 de lei sau mai puțin, în funcție de magazin. Este disponibil și la operator. Xperia Z2 are un preț de 2.699 de lei la eMAG și e în oferta operatorilor.

Lumia 930 va fi într-un review viitor la Playtech.ro. Un review pentru Sony Xperia Z2 este disponibil pe „Adevărul“.

comparatie

Camera de pe Nokia Lumia 930

Marele avantaj al Nokia e tehnologia camerelor foto. Nokia Lumia 1020 a fost impresionant când l-am testat și a fost mai interesant când a revenit pentru un test al fotografiei RAW (în format .dng). Lumia 1520 și 930 preiau aceste aptitudini, dar o fac mai prost. O fi o tăiere de costuri, o fi doar zgârcenie, dar cert e că senzorul foarte bun de pe Lumia 1020 a ajuns în cele două „înjumătățit“ și doar okay, bun.

Stabilizarea optică a rămas la fel de bună, mai ales când vrei o poză rapidă, iar controlul manual oferit de aplicație este la fel de bun, dar senzorul este mai mic, ceea ce înseamnă performanțe mai slabe noaptea, iar partea de filmare nu a avansat prea mult. Dincolo de cele patru microfoane de pe Lumia 930, care înregistrează foarte bine sunetul, calitatea imaginii nu a devenit mai bună, iar funcții precum slow motion, 4K sau full HD la 60 de cadre pe secundă lipsesc.

Nokia Lumia 930

Am apreciat foarte mult pasul înainte făcut de Nokia, când a introdus fotografia RAW. Sunt fanul post-procesării și acest format îmi oferă o mai mare libertate. Doar că l-a introdus și cam atât. Pe Lumia 930 poți realiza fotografii JPG la 5 megapixeli + 16 MP (în format 4:3) sau 19 MP (în format 16:9) JPG sau RAW. Partea proastă e că în telefon nu poți manipula decât fotografiile mici, de 5 MP. Da, e în regulă pentru Instagram, pentru Facebook, pentru mail, dar dacă vrei să editezi ceva în poză, să decupezi, ai nevoie de un PC, iar acesta e deja un minus major. Pe telefoanele cu Android, implicit Sony Xperia Z2, ai toată imaginea la dispoziție.

Cred că minusul de mai sus se poate îndrepta cu o aplicație nouă de procesare, cele disponibile sunt ușor învechite și ușor limitate. Pe Android și iOS dispui de tot felul de alternative, dar mă bucur că și pe Windows Phone există acum Adobe Photoshop Express.

Gata, acum despre calitatea fotografiilor. Foarte bune ziua, dar după cum mi-a spus un editor foto la un moment dat, și un telefon de 50 de lei face poze bune ziua. Nokia Lumia 930 are o gamă dinamică foarte bună, chiar dacă înainte să faci poza unele zone sunt supraexpuse, reglează asta din software. Apoi, stabilizarea e excelentă și controlul manual de asemenea, dacă stai să te joci cu setările. Minusurile sunt balansul de alb pe care uneori îl greșește, dând o tentă roz pozelor, și noaptea reduce foarte mult timpul de expunere, mărind valoarea ISO până peste 3.200. Rezultă poze mediocre, cu zgomot de imagine și mai mereu mișcate (viteză prea mică de declanșare).

Fotografii realizate cu Nokia Lumia 930 – primele sunt procesate în Lightroom, urmează cele originale, din telefon.

Camera de pe Sony Xperia Z2

Sony are o experiență mare în producerea de camere foto și video, dar în telefoanele sale parcă uneori uită să aducă tot ce poate. Acum, a pus 4K și același senzor de pe Xperia Z1. Nu are o stabilizare ieșită din comun și se descurcă cel mult acceptabilă în situații dificile. Cum Sony a obișnuit, mizează mult pe partea software, creând aplicații cu tot felul de funcționalități. Ai realitate augmentată, ai transmisiune live pe Facebook, dar calitatea imaginilor nu este nici pe departe la nivelul de expertiză cu care se fălește Sony.

Sony Xperia Z2 gadget (2)

Senzorul este mai mare decât cel de pe Nokia Lumia 930, dar noaptea nu se descurcă mai bine. Nokia mizează pe ISO mare și viteză mici, pe când Sony nu s-a concentrat chiar atât de mult pe calitatea pozelor când nu mai ai lumină. Oferă însă filmare în slow motion și la 60 de cadre pe secundă, având astfel un pachet mai echilibrat pe care îl propune.

Apoi, platforma Android presupune că ai Instagram ultima versiune, Facebook la fel, tot felul de aplicații de procesare – VSCOcam, Pixlr sau Aviary – și aproape 20 de megapixeli de poze. Da, niciunul dintre aparate nu face poze fix de 20MP, ci aproape de acea valoare.

Venind la calitatea pozelor, Xperia Z2 face o treabă destul de proastă la reproducerea detaliilor. Arată bine imaginile, atât timp cât nu faci un zoom pe ele. Gama dinamică e rezonabilă, saturează puțin culorile, dar a devenit un fapt obișnuit pentru Sony, dar de la un astfel de telefon, din partea unei companii cu un astfel de renume în fotografie, te aștepți să se descurce bine cu orice presupune un instantaneu. Bănuiesc că la Sony uneori e algoritmul de reducere a zgomotului care afectează pozele. Am observat ceva similar la modelele LG de anul trecut.

Fotografii realizate cu Sony Xperia Z2 – primele sunt procesate în Lightroom, urmează cele originale, din telefon.

Concluzie

Sunt două dintre cele mai lăudate telefoane pentru camerele lor foto, dar livrează aproximativ la nivelul laudelor. Nokia rămâne în urmă cu partea software, pe când Sony introduce funcționalități interesante și (poate) dezirabile: 4K, slow-motion, dar la fotografii pierde pe amănunte importante. Dintre cele două Nokia Lumia 930 e un telefon mai bun, dar pentru trei lucruri: stabilizarea optică, formatul DNG și oversamplingul care salvează poze la 5MP și peste 16MP, și controlul manual. Xperia Z2, dintre cele două, se descurcă mai bine pentru video și, da, rezistă la apă și praf.

Un duel mai puțin obișnuit: în rime. A apărut pe 20 iulie 2014 la emisiunea „Tech în 3“.

Tech în 3, ep. 18 – Lumia 930 versus Xperia Z2: bătălia în versuri a două telefoane cu camere foto de 20 megapixeli
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele