LG G2 Mini – Marele ”mini” [REVIEW]

de: Radu Neagu
23 05. 2014

Pentru că trendul preferințelor pe piața smartphone-urilor o impune, LG s-a aliniat cu un dispozitiv de tip mini. Așa a apărut LG G2 Mini. Lansat în cadrul unui eveniment cu o zi înainte de începerea MWC 2014, LG G2 Mini este un produs care ne-a trezit interesul și recent a ajuns și pe mâinile noastre în laborator. Probabil că Samsung a fost cel care a început acest trend, cu Galaxy S3 Mini și Galaxy S4 Mini, versiuni mai ieftine și ceva mai slabe ca specificații ale vârfului de gamă de la momentul respectiv.

LG G2 a avut parte de un interes ridicat încă de la lansarea sa anul trecut și, chiar și acum mai am prieteni care optează pentru el ca o nouă achiziție. Desigur, butoanele pe partea din spate sunt puțin controversate, însă doar la nivel de opinie. Utilizatorii produs se declară foarte mulțumiți de modul dispunere a butoanelor, odată ce s-au obișnuit cu poziția acestora.

Design LG G2 Mini

Din punct de vedere al design-ului, LG G2 Mini respectă stilul impus de producător cu LG G2, aceeași linie de design cu margini subțiri ce încadrează display-ul, aceeași poziționare a conectorilor și aceleași butoane de volum și Power/Stand-By pe partea din spate a carcasei. Modelul primit de noi la test este de o culoare roșie aprins, și am observat că este disponibil pe două nuanțe de negru, unul mat și unul lucios, precum și pe alb, crem și auriu. Desigur, nu pot să mă exprim în acest sens, mai mult pentru natura subiectivă a acestei afirmații, dar personal consider că nu este cea mai bună alegere a paletei cromatice.

Încă o dată, însă, acest lucru îl pun pe seama departamentului de design al companiei, care deține prea mulți coreeni care se ocupă de acest aspect. Butoanele funcționale sunt de tip touch, la fel ca și la fratele său mai mare, iar din punct de vedere software arată la fel. Dimensiunea acestui mini este însă foarte atipică, având în vedere că display-ul are o diagonală de 4,7 inci și, dacă ne uităm mai atent la restul portofoliului de produse din acest segment, observăm că toate au cu maxim 0,2 sau 0,3 inci mai mult decât alternativele lor de la alți producători.

Specificații LG G2 Mini

[table id=231 /]

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/LG G2 Mini/”/]

Display LG G2 Mini

Display-ul este, după cum am spus, unul de 4,7 inci și are o rezoluție specifică unui mini, adică 960×540 pixeli. Nu este deranjantă densitatea mică a rezoluției, însă consider că pentru un display cu această diagonală se putea mai mult. Ecranul este luminos, chiar și la exterior, și oferă o bună redare a culorilor fiind un ecran de tip IPS LCD.

Sunt totuși curios de ce LG nu a folosit o rezoluție mai mare a display-ului, mai ales în anul 2014, când deja bătălia pentru dispozitivele de 5 și peste 5 inci urmează să se dea pe rezoluții mai mari decât FullHD. Dacă îmi aduc bine aminte, în 2012, dispozitivele de vârf avea 4,7 inci și o rezoluție de 1280×720 pixeli. HTC One, varianta de anul trecut, avea un ecran de 4,7 inci și o rezoluție FullHD.

Știu că această decizie era influențată probabil de costurile de producție, însă aș fi preferat să plătesc puțin mai mult pentru un ecran foarte bun. Așa, la un preț puțin ridicat, nu am nici măcar 1000 de pixeli pe latura mare.

Camera Foto

Camera principală are 8 Megapixeli și deține un bliț de tip LED chiar lângă aceasta. Camera este controlată de interfața Optimus UI, așa cum ne-a obișnuit LG până acum și deține o serie de funcții interesante precum controlul vocal prin comenzi de genul ”wink” sau ”cheese”, comenzi ce declanșează preluarea imaginii.

Pe lângă meniul aglomerat și specific ultimei serii de telefoane a producătorului, avem totuși o calitate decentă a imaginii, mai mult decât ne-am fi așteptat. Culorile sunt vii și pline de viață, nivelul de detaliu este chiar destul de bun și poate concura cu mai toate dispozitivele la acest nivel de preț.

Modul HDR activat permite afișarea mai multor detalii în zonele întunecate, iar scenele arată mai bine decât ne-am fi așteptat.

Autonomie LG G2 Mini

Autonomia este destul de bună, aici se vede desigur capacitatea ridicată a bateriei de 2100 mAh și faptul că folosește un procesor tactat la doar 1,2 GHz. Rezoluția scăzută a display-ului are și ea un rol destul de important în această discuție, necesitând o procesare ceva mai redusă, și implicit economisește energie. Nu știu valorile exacte de consum pentru toate tipurile de display, oricum, chiar dacă nu are un ecran AMOLED, se descurcă destul de bine la acest capitol. Având în vedere cele 4 conturi de e-mail configurate pe telefon, 4 conturi de social media, luminozitate medie, acces la internet 65% pe wifi și 35% pe 3G, LG G2 Mini a rezistat aproximativ 16 ore cu o încărcare completă. De menționat că toate conturile de e-mail și cele de social media aveau activate notificările de tip push, consumând astfel mai multe resurse și implicit și baterie.

Un utilizator normal nu va avea probabil atât de multe elemente configurate pe smartphone și va obține valori mai ridicate ale acumulatorului, cu o utilizare modestă putând ajunge și la două zile de utilizare.

Audio și voce LG G2 Mini

La capitolul audio am fost surprins destul de plăcut. Sunetul se aude puternic și fără distorsiuni, indiferent că vorbim de rularea unui clip video, a unui track mp3 sau de convorbiri. Chiar și atunci când e folosit pe speaker, nu distorsionează vocea și reușește să atenueze frecvențele mai ridicate care ar duce la distorsiuni.

Cel puțin la acest capitol, producătorul este pe direcția cea bună și instalează un difuzor și o cască de dimensiuni mai mari. Până la urmă vorbim de un smartphone, a cărui funcție principală rămâne cea de telefon. Nu dispune de noise cancelling, însă acest lucru nu este neapărat rău, având în vedere că poți crește volumul în cască, cât să îți asculte convorbirea toți cei din cameră.

Concluzii

Chiar dacă poartă numele „mini”, LG G2 Mini este mai mare decât un mini obișnuit. Este, totuși, un mini din punct de vedere al configurației și al dotărilor.

LG își dorește să se reinventeze, din orice punct de vedere. Noile smartphone-uri, și aici vorbim de modelele lansate începând cu jumătatea anului trecut, depășesc cu puțin atât standardele autoimpuse de diagonală, specificații, aranjare a butoanelor, meniu, software. La fel și LG G2 Mini, este mai mare decât orice al model de pe piață ce deține această notație, dar se comportă la fel.

Dacă ar fi ținut cont de acest aspect, și ar fi ridicat atât frecvența procesorului cât și rezoluția display-ului la un nivel acceptabil de anul în curs, probabil că LG G2 Mini ar fi putut fi numit, ”Mini-ul Anului”. Așa, rămâne puțin în urma competitorilor săi, pe motivele enumerate mai sus.

Prețul este puțin măricel. Telefonul poate fi găsit la 1369 lei de exemplu, la eMag. Totuși, pentru aproximativ 350 lei în plus, poți găsi un dispozitiv la dimensiuni asemănătoare, cu performanță de două ori mai mare.

Cred că nu am mai depunctat de mult vreun dispozitiv pentru atât de multe elemente înțelese greșit. Sunt de părere că LG are un altfel de concept pentru seria Mini, și anume, mai mare, mai slab și totuși scump.