31 aug. 2014 | 10:51

IFA 2014 – La ce gadgeturi să ne așteptăm? (1) [PREVIEW]

ACTUALITATE
IFA 2014 - La ce gadgeturi să ne așteptăm? (1) [PREVIEW]

IFA 2014 înseamnă cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei din Europa. După ce în primăvară am avut Mobile World Congress de la Barcelona, IFA 2014 se ocupă de lansările pentru sărbătorile de iarnă și pentru primăvară. Marii producători s-au aliniat la rând și pregătesc noi telefoane, tablete și ceasuri inteligente. Noi începem lista previziunilor și lucrurilor sigure cu trei granzi – Samsung, LG și Sony. 

IFA 2014

Anul acesta la IFA 2014 trendul este pe ceasuri inteligente și dispozitive purtabile. Ne așteptăm ca Samsung să aducă în standuri primul ceas inteligent GSM din portofoliul său, pe piață să intre și Asus și de ce nu, producători mai mici. Iată ce știm despre lansările Sony, Samsung și LG. Urmează un nou articol în care vom vorbi despre Huawei, Asus, Lenovo, Nokia și alți producători.

Sony

Sony pregătește pentru IFA 2014 o reîmprospătare completă a liniei de smartphone-uri. La Berlin vom avea Xperia Z3 și Xperia Z3 Compact, dar și Xperia Tablet Z3 Compact, o tabletă de 7 inci. De asemenea, Sony va actualiza și ceasul său inteligent.

Sony a publicat un clip teaser privind lansările din linia Xperia. Sub sloganul Demand Great (Cere măreția!), Sony vrea să arate că se păstrează la un nivel înalt în ceea ce privește calitatea produselor sale, chiar dacă vânzările nu i-au confirmat în ultimii ani.

Xperia Z3 are o cameră de 20 de megapixeli și folosește lentilele G ale companiei. Procesorul va fi un Snapdragon 801 cu patru nuclee, iar memoria RAM va fi de 3GB. Totuși, ecranul rămâne full HD la aproape 5,2 inci. În ceea ce privește dimensiunile fizice, va fi puțin mai „scund“ decât Xperia Z3 și puțin mai îngust și mai subțire.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 Compact are un ecran de 4,6 inci la rezoluție full HD, cu o lățime de 6,5 centimetri și o înălțime de 12,7 centimetri. Designul va fi același cu al Xperia Z3.

În ceea ce privește tableta Sony Tablet Z3 Compact nu se știu prea multe. Va păstra rezistența la apă a gadgeturilor de top ale japonezilor și va avea un ecran de 7 inci. Cel mai probabil rezoluția va fi Full HD, iar procesorul unul Snapdragon 801.

Pe lângă tabletă, Sony a publicat o imagine și cu Sony Smartwatch 3, ceasul inteligent care se va conecta la dispozitivele companiei pentru a primi notificări și pentru a acționa ca un pedometru pentru cei pasionați de sport.

Samsung

Samsung pregătește evenimentul Unpacked de la Berlin unde va prezenta Samsung Galaxy Note 4, dar va aduce publicului prezent și Samsung Gear S, primul ceas inteligent din portofoliul companiei care are și capacități GSM. Acesta din urmă a fost prezentat deja printr-un comunicat, dar va fi la standurile companiei.

Samsung Galaxy Note 4 va avea 4GB de memorie RAM și poate că aceasta este cea mai importantă dotare. Nu pentru că este cea mai mare de pe piață, ci pentru că va fi, în mare parte, inutilă pentru aplicațiile din Play Store. Se prea poate ca Samsung să vină cu o funcționalitate care să folosească memoria din plin. Procesorul va fi un Qualcomm Snapdragon 805 la 2,5GHz, iar ecranul va fi un QHD la 2.560×1.440 pixeli cu o diagonală de 5,7 inci, conform T3.

Pe lista de dotări se mai trece un spațiu de stocare de la 16 la 64GB cu slot pentru card microSD până la 128GB. Camera foto va fi de 16 megapixeli și, cel mai probabil, va avea aceleași funcționalități ca cea de pe Galaxy S5: focalizare prin detecție de fază, HDR în timp real și filmare 4K (și Galaxy Note 3 dispune de așa ceva). Camera frontală va fi de 5 megapixeli.

Sistemul de operare va fi Android 4.4.3 KitKat cu interfața proprie a Samsung, iar slotul de SIM va fi de tip micro. Apple folosește nano SIM, la fel și HTC și Nokia, dar alți producători întârzie să treacă la acest format. Prețul este estimat la aproximativ 2.800 de lei, adică peste 600 de euro. La IFA 2014 va fi confirmat și va fi prezentat în detaliu. Playtech va fi acolo și te vom informa.

Samsung Gear S a fost deja prezentat publicului printr-un comunicat de presă. Samsung Gear S are un ecran de 2 inci, curbat și are conectivitate WiFi, navigație prin GPS și rulează pe sistemul de operare Tizen, dezvoltat chiar de către Samsung. Samsung Gear S va ajunge pe piață din octombrie, dar Samsung nu a spus care vor fi prețurile și pe ce piețe va fi disponibil.Samsung Gear S se va folosi de asistentul virtual S Voice pentru a primi comenzi și pentru a răspunde la mesaje. Din păcate, s-ar putea ca tehnologia să aibă probleme, nefiind dezvoltată ideal. Cel mai bine veți vorbi la acest ceas cu o pereche de căști bluetooth, pentru că altfel experiența ar fi ciudată.

Un alt device care a fost deja prezentat este Samsung Gear Alpha, un telefon cu cadru metalic. Acesta va fi la standurile sud-coreenilor.

Este construit pe o structură din metal, are o textură pe spate ca cea folosită pe Galaxy S5, iar ecranul a fost limitat la 4,7 inci cu o rezoluție HD (1.280×720 pixeli). Procesorul este un Exynos octa core hibrid produs de Samsung, cu un procesor quad la o frecvență de 1,8GHz și unul la 1,3GHz, după cum se arată în comunicatul Samsung.

Samsung Galaxy Alpha este un smartphone pentru acel public care vrea și telefon premium, și mic. În afară de ecran, Samsung nu a făcut alte reduceri de dotări. Procesorul l-am numit, camera are 12 megapixeli cu 2,1 MP frontală, iar cea principală este capabilă să filmeze 4K la 3.840×2.160 pixeli cu o cadență de 30 FPS. Memoria RAM este de 2GB și spațiul de stocare de 32GB fără slot de card. De asemenea, rulează Android cu interfața Samsung și dispune de modurile care au debutat pe Galaxy S5, cum ar fi Ultra Power Saving.

Samsung Galaxy Mega 2 va fi o fabletă cu performanțe medii care-și va face apariția la standurile de la IFA 2014. Procesorul ar fi unul vechi, mai exact Snapdragon 400 (unele zvonuri zic 410), 2GB RAM și o cameră foto de 13MP. Spațiul de stocare, extensibil prin card microSD, ar fi de 8GB.

Producătorul coreean a confirmat deja într-un cadru oficial că va înfăţişa la Berlin ,,cel mai mare Ultra HD TV flexibil din lume”. Dacă vreţi să vedeţi despre ce este vorba, nu mai trebuie să aşteptaţi decât câteva zile, până când va începe IFA în prima săptămână a lunii septembrie.

Vizavi de lansarea efectivă, plecând de la zvonuri, după ce, în urmă cu 2 luni, Samsung a lansat UHD TV-ul flexibil de 78 de inci, este foarte probabil ca de aceasta dată să mărească diagonala până la valoarea de 105 inci, aproximativ 2,66 metri, dacă preferaţi sistemul metric de măsură. Acesta va fi dotat cu cele mai noi tehnologii de postprocesare ale producătorului, inclusiv UHD Dimming şi un panou Black Crystal pentru culorii vii şi un contrast sporit.

LG

Sud-coreenii se vor concentra pe gadgeturile purtabile și pe linia de telefoane din seria L, adică cea mai ieftină.

LG a prezentat deja LG G Watch R, primul ceas inteligent al companiei care are un ecran rotund. LG G Watch R seamănă cu un ceas obișnuit, ceea ce poate fi util pentru clienții care caută ceva mai elegant. Este primul dispozitiv din lume cu un ecran P-OLED (plastic OLED).

Specificațiile tehnice sunt destul de simple, dar pe un ceas inteligent nu e nevoie de mai mult. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 400 la 1,2 Ghz, display-ul este de 1,3 inci, iar capacitatea de stocare este de 4 GB. Ceasul are o memorie RAM de 512 de MB și o baterie de 410 miliamperi.

LG G3 Stylus e o alternativă oferită de sud-coreenii la Samsung Galaxy Note, dar la un preț mai bun și cu specificații modeste.

Smartphone-ul din imaginile alăturate este construit în jurul unui panou de 5,5 inci cu una dintre cele mai mici rezoluţii – 960 x 540 pixeli. De procesare se ocupă o combinaţie între un procesor quad-core tactat la 1,3 GHz, 1GB RAM şi o memorie internă de 8GB. Aceasta din urmă poate fi extinsă folosind carduri microSD.

Camera principală este de 13 megapixeli, în timp ce camera frontală se rezumă la o valoare decentă de 1,3 megapixeli. Vine preinstalat cu Android 4.4.2, iar bateria de 3000 mAh are trebui să fie suficient de eficientă în a vă ţine departe de priză mai mult de 24 de ore.

LG L Fino și LG L Bello aduc o unitate de design a companiei la nivelul tuturor telefoanelor. Practic, Fino și Bello arată la fel ca high-end-ul LG G3, dar au specificații slabe.

LG L Fino este un smartphone construit în jurul unui panou WVGA de 4,5 inci care foloseşte pentru procesare o combinaţie dintre un quad core la 1,2GHz, 1GB RAM şi un spațiu intern de 4GB. Are două camere, una principală de 8 megapixeli şi una frontală de tip VGA. Sistemul de operare preinstalat este Android 4.4.2 KitKat, iar bateria este de 1.900 mAh.

LG L Bello este doar un pic mai sprinten decât L Fino detaliat anterior. L Bello se ascunde în spatele unui panou FWVGA de 5 inci şi este dotat cu un procesor quad core la 1,3GHz şi are 1GB RAM. Spațiul de stocare este limitat la 8GB, iar cele două camere sunt de 8 megapixeli pe spate, respectiv un megapixel pe partea din faţă. Autonomia acestui model este asigurată de o baterie de 2.450 mAh, iar sistemul de operare preinstalat este acelaşi Android 4.4.2.

Sperăm și la două lansări surpriză – LG G3 Prime, adică un telefon cu un procesor Snapdragon 805 la 2,7 Ghz, mai bun decât G3 și LG G Flex 2, a doua generație a telefonului curbat cu ecran flexibil.

 

 

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele