Google I/O: noutățile pe care le-ar putea anunța Google la cel mai mare eveniment din 2014
Google I/O este cel mai mare eveniment al Google de peste vară. Aici sunt aduse noile tablete, aici se vorbește despre Android și aici se prezintă marile planuri ale companiei. Iată ce am putea vedea în această seară.
Google I/O începe la ora 19.00, iar evenimentul este găzduit în San Francisco. La Google I/O, în anii precedenți, compania și-a prezentat proiectul Glass, au fost aduse în discuție actualizările de software necesare pentru produsele companiei și au fost prezentate planurile lui Larry Page, cofondator și director, privitoare la o insulă pe care Google să își dezvolte proiectele futuriste.
În seara acesta, Android va fi pe primul loc pe lista Google, și nu atât prin platforma cu care te-ai obișnuit pe tabletă sau smartphone, ci prin versiunea pentru ceasuri inteligente și alte dispozitive purtabile. Este anul și vremea purtabilelor, iar Google are deja totul ambalat pentru a debuta pe această piață, deocamdată prin parteneri precum Samsung, LG sau Motorola.
Android Wear, cea mai așteptată platformă de la Google
Android: viitorul și noutățile
Android Wear va fi în centrul atenției. Este o versiune derivată din sistemul creat de Andy Rubin în urmă cu aproximativ 10 ani, dar este gândită de Google special pentru purtabile. Există pe lista de dispozitive așteptate Motorola Moto 360, un ceas de la LG și există zvonuri cu privire la unul de la Samsung. Interfața acestui sistem de operare este similară Google Now, asistentul personal dezvoltat de companie: e minimalistă, colorată și infrastructura software din spate încearcă să-ți prevadă viitoarele mișcări în funcție de datele pe care le are la dispoziție.
Odată cu Wear există zvonuri cu privire la un kit Health de la Google, așa cum Apple a anunțat deja. Practic, un pachet de instrucțiuni pentru a-i ajuta pe dezvoltatorii care vor să creeze aplicații pentru monitorizarea sănătății și o arhitectură pentru ca producătorii să știe ce senzori să includă și să poată fi folosiți de aplicații.
Nu lipsește de pe listă Android pentru telefoane și tablete. De aproximativ trei ani Google a stat la Android 4.x, cea mai mare schimbare fiind Ice Cream Sandwich. În Jelly Bean a fost vorba despre optimizare și mărirea vitezei de funcționare, iar KitKat a fost despre eficientizare pentru dispozitive mai slab dotate. Acum, e așteptată versiunea Android 5.0, cu un design nou, bazat pe arhitectura „Quantum Paper“, iar Google ar plănui și o extindere a permisiunilor de care dispun aplicațiile web, atât între ele, cât și în sistemul de operare.
Android 4.4 KitKat a fost lansat în 2013
Nu trebuie uitată ideea Google a introduce Android și în mașini. Apple a făcut deja acest lucru cu iOS, prin CarPlay, iar acum e rândul altui gigant să cucerească și această nouă „platformă“. În ianuarie, Google a lansat Open Automotive Alliance, împreună cu General Motors, Audi și Honda, dar nu se va opri aici. Desigur, ar fi vorba mai mult de un intermediar între mașină și alte dispozitive decât o platformă de sine stătătoare. Cel puțin în faza asta.
Casa inteligentă și noutăți pentru Glass
La începutul anului, Google a cumpărat Nest, iar mai nou a cumpărat și Dropcam pentru a-și spori capacitățile în ceea ce înseamnă monitorizarea unei case. Încă n-a prezentat un plan uniform în acest sens, ceva definitiv, dar ar putea introduce la Google I/O, în linii mari, cum vrea să aducă la o atingere de ecran casa ta.
Cât despre Glass, există pe piață doar versiunile pe care le-a vândut cu câte 1.500 de dolari bucata celor pe care i-a denumit exploratori. Totuși, 2014 era anul în care Google voia să lanseze acest gadget, astfel că ar putea profita de evenimentul I/O pentru a prezenta noua versiune și planurile pentru acest dispozitiv. Popularizarea lui a funcționat destul de bine până acum, dar e cazul ca Glass să fie accesibil și maselor.
Pe lângă toate acestea, mai există Chrome OS și Google+. Rețeaua socială a gigantului american și-a schimbat directorul, iar sistemul de operare în cloud trebuie să devină mai „touch friendly“, cel puțin pentru a-i mări aria de utilizare. De asemenea, o nouă versiune de Chrome OS ar putea fi anunțată cu o interfață nouă, așa cum se așteaptă și pentru Android.
Ce produce Nest, compania cumpărată de Google
Ce e mai puțin probabil să vedem la Google I/O
Google mizează mult pe mașinile autonome, le-a tot promovat și a prezentat chiar un model interesant, mic și absolut autonom (fără volan), dar acestea nu intră sub incidența evenimentului din seara aceasta. Dacă vor vorbi Brin, Page sau altcineva din companie o vor face, cel mai probabil, într-o discuție mai mare despre experimente Google X, Android sau automatizare.
De asemenea, e foarte puțin probabil să vedem tablete noi, cum ar fi cea de aproape 9 inci de la HTC sau una nouă de 10 inci. Google a călcat pe urmele Apple în ultimul timp și a lansat în toamnă. Cu siguranță nu vedem niciun telefon Nexus acum. În plus, nu vom vedea nici informații despre programul Android Silver, care ar înlocui Nexus. În cadrul acestuia, Google ar apela la producători și ar promova telefoane care au cât mai puține modificări ale sistemului de operare.
Și nu, nu vom vedea un robot care ajută (sau ucide) oameni, deși compania a cumpărat Boston Dynamics, iar Rubin a devenit șef peste divizia de robotică. Dincolo de toate acestea, Google ne poate surprinde. Rămâne de văzut ce anunță la Google I/O, ce se confirmă și ce nu pentru următorul an.