Cel mai bun ceas inteligent al anului 2014: Motorola Moto 360 (și așteptările pentru 2015)

de: Răzvan Băltărețu
26 12. 2014

Nu putem închide anul 2014 fără să menționăm și cea mai populară categorie de gadgeturi: purtabilele. De la brățări de fitness la ceasuri inteligente și ochelari de tip Google Glass, acestea s-au vrut vedete. Au fost, dar nu au devenit cu adevărat utile. Totuși, putem remarca un ceas util și un etalon în același timp: Motorola Moto 360.

Motorola a încercat să promoveze Moto 360 drept un gadget care deja se poate integra în stilul tău de viață.

Când discutăm de ceasuri inteligente, avem trei lumi mari și late: Samsung, Apple și Google. Cea din urmă companie a făcut poate cel mai bun pas înainte cu platforma Android Wear construită pe scheletul Google Now. Ca să înțelegi de ce e așa bună, trebuie să înțelegi Now. Încheiem cât de curând era web 2.0, adică a rețelelor sociale, și mergem tot mai bine spre web 3.0, adică era în care serviciile online și gadgeturile încearcă să prevadă ce vrem. Now face asta și se descurcă excelent.

Un ceas inteligent nu este un telefon, cum a încercat Samsung cu Gear S, și nu poate fi doar o brățară de fitness, sunt nenumărate pe care le putem alege. Un ceas inteligent trebuie să fie util, cu o autonomie bună, care să nu îți risipească timpul și nici să nu necesite mereu atenția ta. Trebuie să fie la fel de util ca telefon, dar doar cu părțile esențiale.

În acest sens, ar trebui să poată fi controlat vocal, să aibă autonomie de cel puțin o săptămână, să aibă un ecran foarte bun și să fie la limita dintre dispozitiv electronic și element de fashion. Sunt ceasuri de sute și mii de dolari, dar sunt de un anumit statut de la companii consacrate. Prețul unui ceas inteligent ar trebui să se oprească sub 1.000 de lei (maximum 300 de dolari). Aceastea fiind spuse, Motorola Moto 360 este undeva la o graniță potrivită în lumea ceasurilor inteligente (minus prețul).

De ce Moto 360 e cel mai bun ceas inteligent?

Motorola Moto 360 are un ecran rotund, de doar 1,5 inci, o rezoluție de 320×290 pixeli și este tactil. Cele mai populare ceasuri sunt cele rotunde, astfel că nu te poți aștepta ca un om să considere un paralelipiped curbat, de tipul Gear S, un ceas de purtat. Moto 360 și Asus ZenWatch sunt până acum cele pe care le poți categorisi drept „fashionable“. Poate și LG G Watch R, deși are un design mai sport.

Cât stil de viață poate transmite un ceas?

Apoi, Moto 360 este construit fix pentru Android Wear. Deși nu ajunge la acea autonomie de o săptămână de care pomenea mai sus, este un prim dispozitiv care are toate componentele de care ai avea nevoie într-un smartwatch. Wear are functionalitățile necesare, Motorola mai are să asigure partea hardware. De asemenea, nici nu este prea mare și să solicite schimbări în stilul tău vestimentar. În plus, nici nu se vrea mai mult decât e. E un ceas electronic, care se poate conecta la Internet, îți poate aduce notificări și te poate ajuta acolo unde telefonul ar fi prea mult.

Costă 250 de dolari în SUA, în România ajunge la 1.500 de lei (îl găsești la F64). Și da, e prea scump. Ceasul inteligent al prezentului și al următorilor doi-trei ani va fi dependent de telefon indiferent de ce producător discutăm. Telefonul deja te costă de la 1.000 de lei în sus și ar fi ironic să cheltuiești pe ceas mai mult decât pe telefon. De asemenea, ar fi ciudat să dai pe ceas cât ai dat și pe telefon. Trebuie reținut însă că anul 2014 a fost unul de experimente pentru aceste gadgeturi. Uită-te la Samsung: are cu Wear, are cu Tizen, are cu suport de SIM. Are tot felul de idei și niciuna concretă (nu că ceilalți ar avea, dar nu sunt dispuși să riște așa).

La ce putem spera în 2015?

La Apple Watch, desigur, speranța și salvarea, lumina și adevărul (sic)! Glumesc, desigur, căci nici Apple, la fel ca toate celelalte companii, nu știe precis cum ar trebuie să fie un smartwatch, dar știe că trebuie să fie simplu și util, ca telefonul său.

Apple Watch: două dimensiuni pentru un prim experiment purtabil al Apple. FOTO NBCNews

În 2015 putem spera la un ceas inteligent capabil să ne prevadă acțiunile și nevoile de informații – unde mergem, în cât timp ajungem, cât este schimbul valutar când suntem într-o țară străină, care sunt punctele de atracție într-un oraș nou, câte grade sunt afară, când vine furtuna, unde este stația de metrou, autobuz sau taxi și multe altele similare. Putem spera la un ceas inteligent prin care să putem plăti la supermarket pe tiparul Apple Pay (Google Wallet, ceva?). Putem spera la un ceas inteligent cu autonomie IMENSĂ! Se impune așa ceva, nu ne trebuie un gadget pe care să îl încărcăm în fiecare seară.

Dincolo de orice, putem spera. După un 2014 cu experimente, vom vedea progres în 2015, dar abia în 2016 vom ajunge să avem un ceas inteligent cum ne trebuie: nici telefon și cu autonomie proastă, nici urât și cu ecran prost. Dotările esențiale pentru un așa gadget vor fi ecranul, carcasa și bateria. Restul sunt zgomot de fond.