Zece moduri în care poţi face taskbar-ul din Windows mult mai util

de: Alexandru Puiu
29 11. 2013

Pentru că a nu toţi ne-am obişnuit cu noul meniu de start din , merită să învăţăm să profităm la maxim de funcţiile oferite de taskbar Windows.

În spatele deciziei luate de acum mai bine de un an de zile, de a elimina butonul de , a existat o logică. Un studiu a demonstrat la momentul respectiv că, după o anumită perioadă de timp în care avem Windows-ul instalat, fiecare dintre noi face din ce în ce mai rar click pe respectivul buton. În parte, explicația constă în faptul că avem programele care ne încântă cel mai mult pe desktop sau în taskbar Windows. Pentru că am preferat în totdeauna să am desktopul curat, eu personal mă încadrez în a doua categorie.

Deşi este relativ simplu să centralizezi tot ce ai nevoie în bara de start, din interacţiunile mele am observat că există în continuare foarte mulţi cu vechime care fie nu au ştiut niciodată, fie au uitat între timp cât de mult îi poate ajuta această zonă din ecran. În definitiv, exceptând orele petrecute în neştire pe YouTube, atunci când stăm în faţa computerului, încercăm să fim cât mai eficienţi. Din acest motiv ar fi păcat să nu profităm la maxim de un element de interfaţă pe care îl avem aproape în permanenţă în faţa ochilor.

Pornind de la această premisă, am realizat această selecţie de zece moduri în care îţi poţi personaliza respectivul taskbar Windows pentru a-l face mult mai util.

Alege-ţi meniul de Start

În Windows 8, Microsoft a scos din ecuaţie butonul clasic de Start. Deşi în Windows 8.1 respectivul detaliu a fost adus înapoi, acesta vă direcționează către noul meniu de Start, aspect care s-ar putea să nu vă ajute enorm. Înainte de a atrage atenţia asupra câtorva meniuri de Start create de terţi, merită să reţineţi că, prin intermediul utilitarului StartIsGone, puteţi elimina din taskbar butonul reintrodus în Windows 8.1. Nu de alta, dar poate vreţi ceva mai bun.

Două meniuri de Start pe care le puteţi descărca în mod gratuit pe m-au încântat în urma mai multor experimente. Classic Shell este un unul dintre ele. Acesta este uşor de instalat şi vine cu teme care îl pot face să arate precum meniurile de Start din Windows 98/2000, Windows XP, Windows Vista şi 7.

IOBit StartMenu8 este o altă soluţie gratuită menită să vă facă mai plăcută tranziţia la Windows 8. Aceasta va oferă un meniu de Start foarte similar cu cel din Windows 7. Ce mă încântă însă cel mai mult la acest utilitar este că în momentul în care faceţi click dreapta pe butonul efectiv din colţul din stânga jos al ecranului aveţi câteva opţiuni foarte interesante. De acolo puteţi dezactiva Sidebar-ul Charms şi funcţia Hot Corner. În plus, puteţi opta pentru a porni sistemul direct în interfaţa clasică, prin intermediul ,,Skip Metro Screen”.

Alegeţi altă poziţie pe ecran

Implicit, poziţia taskbar Windows este în marginea de jos a ecranul şi probabil că 98% dintre utilizatorii de Windows nu au fost niciodată tentaţi să o schimbe. Această opţiune există însă şi, din câteva click-uri, o puteţi muta pe marginea de sus a ecranului sau pe laterale. Având în vedere că din ce în ce mai multe sisteme portabile vin cu rezoluţii wide sau chiar extra-wide, dacă spaţiul pe verticală este o problemă pe desktop-ul vostru, mutarea taskbar-ului pe partea stângă sau dreaptă a ecranului este o soluţie simplă. Astfel câştigaţi mai mult spaţiu de lectură pentru pagini web, documente şi orice alt tip de conţinut.

Pentru a profita de această funcţie de schimbare a poziției taskbar-ului, este suficient să faceţi un click dreapta pe taskbar, să vă asiguraţi că este debifat Lock Taskbar sau eventual să-l debifaţi şi, cu click stânga apăsat pe o zonă liberă, să trageţi efectiv de acest element de interfaţă până în zona care vă convine. Pentru a evita mutările din greşeală, nu uitaţi să îl blocaţi din nou cu click dreapta şi Lock Taskbar. Dacă nu vă descurcaţi cu drag&drop, o metodă mai simplă este să faceţi click dreapta pe taskbar, să accesaţi meniul Properties şi din fereastra care apare să vă alegeţi poziţia preferată din secţiunea ,,Location on screen”.

Ascundeţi taskbar Windows

Tot pentru a câştiga un pic de spaţiu pe ecran, puteţi activa funcţia auto-hide. Dacă staţi ore în şir într-un singur program şi nu vreţi să aveţi in permanenţă vizibil taskbar-ul, soluţia să faceţi click dreapta pe el şi din fereastra Properties să activaţi ,,Auto-hide taskbar”. Această opţiune este în special utilă pentru netbook-urile vechi cu ecrane foarte mici. Odată activă funcţia, dacă vreţi să apelaţi taskbar-ul, este suficient să poziţionaţi cursorul în zona în care se afla în mod obişnuit.

Folosiţi taskbar Windows clasic

Odată cu Windows 7, taskbar-ul a început să funcţioneze complet diferit faţă de până atunci. Un singur spaţiu din taskbar combina rularea unei aplicaţii cu alternarea printre mai multe instanţe ale aceluiaşi program. Astfel, dacă aveţi trei ferestre de Chrome deschise, nu le vedeţi independent în bara de start, ci sub o singură icoană.

Dacă vreţi să reveniţi la vechiul stil de multitasking, în care aveţi în bară cinci butoane pentru fiecare fereastră de Excel, aveţi această posibilitate. Trebuie să accesaţi Taskbar Properties cu un click dreapta pe o zonă liberă din taskbar şi să optaţi pentru Never Combine din câmpul Buttons.

Cum faceţi icoanele mai mici?

Cu foarte multe programe instalate pe care le doriţi în permanenţă accesibile, taskbar-ul se aglomerează cu uşurinţă. Dacă aveţi un ecran mare cu o rezoluţie mare, puteţi păstra valoarea implicită de icoane mari.

În cazul în care sunteţi utilizator de netbook sau aveţi un sistem cu un ecran mai mic, icoanele mai mici sunt de preferat. Pentru a alege una sau alta, din acelaşi meniu Properties, bifaţi sau debifaţi ,,Use small taskbar icons”.

Reactivaţi vechiul Quick Launch

În Windows Vista şi Windows XP exista o zonă în taskbar cu numele de Quick Launch, care vă permitea să accesaţi rapid programele favorite. În Windows 7, această funcţia şi-a pierdut un pic din utilitate din cauza faptului că anumite programe pot fi păstrate în taskbar prin pinning (Click dreapta pe icoana unui program care rulează şi un al doilea click pe „Pin this program to taskbar”).

Dacă aţi făcut eforturi supraomeneşti să recreaţi experienţa utilizării de elemente de interfaţă din Windows Vista şi Windows XP în Windows 8, quick launch-ul poate fi adus înapoi. În primul rand, deblocaţi taskbar-ul debifând Lock Taskbar. După aceea, faceţi click dreapta pe o zonă liberă din taskbar şi alegeţi Toolbars \ New Toolbar. În fereastra care apare introduceţi următoarea cale fără ghilimele ,,%appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch”. Confirmaţi alegerea cu un click pe Select Folder. În secunda următoare veţi vedea quick launch-ul în marginea din dreapta a taskbar Windows. Pentru a o muta în stanga ţineţi apăsat pe punctuleţele din lateralul ei şi trageţi de ele în partea opusă a ecranului.

Acum, singurul lucru care mai e în plus faţă de quick launch-ul de care vă aduceaţi aminte constă în liniile de text de lângă icoane. Pentru a ascunde acele descrieri, faceţi un click dreapta pe linia punctată şi debifaţi ,,Show Text” şi ,,Show Title” din meniul contextual. După ce aţi terminat procedura şi sunteţi mulţumiți de rezultate, blocaţi din nou taskbar-ul cu ,,Lock the taskbar”.

Creaţi-vă toolbar-uri cu programele favorite

Barele de unelte, în frumosul grai românesc, nu trebuie să se rezume doar la clasicul Quick Launch. Acestea vă pot ajuta să accesaţi rapid programele preferate sau chiar şi niste directoare cu documente, dacă vreţi să le aveţi tot timpul la un click distanţă.

Având în vedere schimbările radicale de interfaţă introduse în Windows 8, un toolbar poate să fie si o cale rapidă pentru a înlocui meniul modern de Start. Faceţi click dreapta pe o zonă liberă din taskbar Windows să acceaţi meniul Toolbars, urmat de un click pe New Toolbar. În fereastra care apare, introduceţi directorul de interes pentru voi şi printr-un click se va transforma într-o bară de unelte pe care o aveţi în permanenţă în bara de start.

Ascundeţi ceasul

O constantă încâ de la Windows 95, poate chiar 3.1, este ceasul din colţul din dreapta al taskbar-ului. Deşi aţi fi tentaţi să credeţi că nu îl puteţi dezactiva, acest element nu este nici pe departe bătut în cuie. Pentru a-l activa sau dezactiva, faceţi click dreapta pe el şi din meniul contextual alegeţi ,,Customize notifications icons”. Din fereastra care apare alegeţi Turn system icons on or off şi activaţi sau dezactivaţi ceasul, volumul, reteaua, power managementul şi action center.

Particularizaţi-vă zona de notificări

Zona din dreapta a taskbarului, în care vedeţi notificări de la diverse aplicaţii, în ultimii ani a devenit foarte aglomerată. Acest proces a avut loc odată cu un număr mare de aplicaţii care se minimizează acolo şi cu diverse drivere care instalează un aşa zis utilitar de sistem. Din acest motiv, in versiunile recente de Windows, cea mai mare parte din ,,sistem tray” este ascunsă implicit. Pentru a ascunde sau a avea în permanenţă o icoană afişată în acea zonă aveţi două posibilităţi. Cea mai rapidă este să faceţi un drag&drop la icoanele pe care le consideraţi de interes în sau din zona ascunsă, accesibilă cu un click pe micuţul triunghi de mai sus.

Pentru a avea mai multe opţiuni legate de acest proces, printr-un click dreapta pe zona de notificări, accesaţi ,,Customize notification icons”. Veţi fi întâmpinat de o fereastră similară cu cea de mai sus şi de aici veţi putea alege ce aplicaţii sau icoane de sistem le vreţi afşate în permanenţă.

Creaţi-vă liste de acces rapid

În versiunile recente de Windows, simultan cu momentul în care aţi putut ancora aplicaţii în taskbar Windows prin pinning, au fost introduse aşa numitele ,,jump list”. Acestea sunt câteva funcţii sau opţiuni care variază în funcţie de fiecare program în parte şi pe care le vedeţi în momentul în care faceţi click dreapta pe o icoană din taskbar. În cazul Chrome, de exemplu, în jump list găsţi cele mai accesate adrese web ale voastre cât şi opţiunea de a deschide o fereastră nouă de navigare.

Pentru că nu toate programele au fost optimizate pentru aşa ceva, există multe aplicaţii pe care le aveţi în taskbar, dar nu au un jump list asociat. Există şi aplicaţii al căror jump list nu vă este foarte folositor. În ambele cazuri, merită să aveţi în vedere faptul că există aplicaţii terţe prin intermediul cărora puteţi crea respectivele liste în aşa fel încât să vă fie utile.

Una dintre aceste aplicaţii poartă numele de Jumplist Extender şi poate fi descărcată în mod gratuit. Funcţionează de minune pe Windows 7 şi pe Windows 8 sau 8.1. După ce aţi instalat-o, pentru început faceţi un click pe ,,Start a new jumplist” şi alegeţi una dintre aplicaţiile pentru care vreţi să creaţi respectiva listă personalizată. Dacă rulaţi în acel moment unul dintre programele de interes, Jumplist Extender îl recunoaşte şi-i puteţi ataşa un jump list. Ca un mic detaliu, acest program creează Jump list-uri noi pentru programele care nu au unul şi înlocuieşte complet jump list-urile celor care au deja.

Ulterior momentului în care v-aţi hotărât pe o aplicaţie în Jumplist Extender, vi se va deschide o fereastră nouă. În aceasta, accesaţi pagina de opţiuni marcată foarte sugestiv Jumplist. Din acest moment sistemul este simplu, introduceţi un nume pentru acea acţiune, alegeţi o icoană şi definiţi acţiunea pe care o doriţi executată.

În secţiunea Task Properties, pot fi introduse combinaţii de taste pe care să le executaţi în acea aplicaţie, poate fi introdusă o comandă de Command Prompt sau un script creat în AutoHotKey. Când aţi terminat de definit un scenariu, puteţi introduce unul suplimentar printr-un click pe plus în partea stângă. La final, pentru a experimenta lucrarea creată, din meniul File, optaţi pentru Save and Apply to Taskbar. Ecranul s-ar putea să clipească pentru câteva secunde, dar la final jump list-ul va putea fi accesat din taskbar Windows.

Ce am învățat?

Îmi aduc aminte din liceu sau mai probabil din şcoala generală că lecţiile se terminau cu subtitlul ,,Ce am învăţat?”. Deşi s-ar putea să nu se potrivească foarte bine în acest context, un lucru este foarte important. Astfel de tutoriale conţin un amalgam de informaţii care s-ar putea să vă încânte şi chiar să fie utile. Secretul este să vă gândiţi câteva momente pe care dintre aceste elemente credeţi că le veţi folosi pe termen lung sau pe care vă va fi uşor să le introduceţi în rutina zilnică din faţa computerului. Butoane în plus sau funcţii în minus nu sunt in permanenţă avantajoase. La baza acestui material s-a aflat un gând simplu: deşi butonul de Start s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, acest taskbar Windows nu cred că pleacă nicăieri. Din acest motiv, ar fi păcat să nu aflaţi toate tainele pe care le ascunde.