Top 10 comenzi DOS care iti sunt mai utile pe Windows ca niciodata

de: Alexandru Puiu
04 10. 2013

Eficienta aferenta renumitelor comenzi DOS este la fel de prezenta si in cea mai recenta versiune de Windows, prin intermediul Command Prompt.

 

Indiferent daca apasati pe Windows + R si introduceti comanda cmd sau cautati in meniul accesorii optiunea Command Prompt, intotdeuna vor exista cateva comenzi pe care le puteti introduce de la tastatura pe un fundal negru pentru a va face viata mai usoara. Nu vorbim aici de comenzi precum cd.. sau dir, ci de functii care fie nu si-au gasit un echivalent vizual in versiunile mai recente de Windows, fie este pur si simplu mai usor sa le apelati dintr-o consola decat prin intermediul a zece click-uri de mouse. In plus, daca vreti sa impresionati pe cineva cu vastele voastre cunostinte de IT, aceasta este cea mai rapida metoda.

[related]

In practica, exista un numar enorm de comenzi pe care le puteti introduce intr-o fereastra de Command Prompt sau PowerShell si un numar aproape infinit de parametri. In randurile de mai jos, voi atrage atentia asupra unor comenzi DOS care mi se par utile in cele mai multe scenarii.

Daca aveti vreodata nevoie de vreo functie in forma ei complexa si ati uitat linia de comanda, singurul element pe care trebuie sa-l tineti minte este /? . Un slash urmat de un semn al intrebarii va va afisa toti parametri suportati de o comanda insotiti de explicatiile aferente. Astfel, daca introduceti “dir /?” fara ghilimele puteti vedea ca dir /p va va afisa continutul unui director pe pagini.

ipconfig – cum sa-ti afli rapid IP-ul

Din Control Panel – Network Connections – Local Area Network ai putea sa-ti afli IP-ul din vreo cinci sau zece click-uri. Cu comanda ipconfig, vedeti rapid IP-ul calculatorului pe care va desfasurati activitatea, IP-ul router-ului sau adresa fizica a placii de retea. Daca aveti o structura de retea mai complexa, cu mai multe placi de retea, puteti folosi comanda ipconfig –all pentru a vedea un set de informatii mai detaliat impartit pe retea cu fir si retea fara fir.

ipconfig /flushdns – iti goleste memoria cache a serverului DNS

Daca vreti sa va schimbati serverul DNS sau tocmai ati scapat de un virus care, printre altele, v-a influentat acest parametru al retelei, e foarte probabil sa asteptati ceva timp pana cand Windows-ul isi va actualiza informatiile. Aceasta problema se datoreaza unei memorii tampon in care sunt pastrate o parte semnificativa din intrarile specifice un Domain Name Server. Aceeasi comanda s-ar putea sa va ajute daca sunteti online si vi se incarca majoritatea paginilor web cu exceptia unora, care stiti ca functioneaza, dar nu la voi pe sistem.

ipconfig /flushdns este solutia pentru a va asigura ca Windows-ul isi ia adresele de la noul server si ca le-a inlocuit pe cele vechi din memoria cache cu unele de actualitate.

Ping si tracert – te ajuta sa verifici starea conexiunii la internet

Pentru ca, indiferent de stabilitatea retelei pe care o aveti acasa sau la birou, pot aparea din cand in cand probleme, este vital sa stiti doua sau trei comenzi care va vor ajuta sa intelegeti vinovatul.

Prin ping google.com, verificati conexiunea la Google, trimitand niste pachete de date pe care  serverul companiei va va confirma ca le-a receptionat. Daca o parte din pachete nu au ajuns la destinatie sau au intarziere foarte mare, e foarte posibil sa aveti o retea aglomerata sau routerul sa nu mai faca fata traficului generat local.

tracert google.com este o alta comanda care verifica starea conexiunii catre serverul gigantului, de aceasta data insa pe ecran vor fi afisate toate IP-urile sistemelor prin care trece o cerere de incarcare a paginii www.google.com. In plus, tracert va ajuta sa vedeti daca problema pe care o aveti in a accesa un website este locala sau tine de operatorul vostru de internet.

shutdown – inchide-ti computerul la comanda

Desi comanda shutdown este foarte eficienta in a va inchide computerul din command prompt, adevarata magie a acestei comenzi sta in posibilitatea folosirii in scurtaturi. Mai ales in Windows 8, unde e nevoie de trei click-uri pentru a inchide computerul, v-ar ajuta enorm sa faceti o scurtatura pe desktop prin intermediul careia sa dati un singur click pentru aceeasi comanda. Daca vreti sa va restartati PC-ul printr-o comanda, exista un parametru si pentru asa ceva.

Practic, retineti ca shutdown /s va inchide computerul instant, in timp ce shutdowns /s /t 60 va va inchide sistemul in 60 de secunde sau orice alt numar de secunde il mentionati ca parametru. Este suficient sa inlocuiti /s cu /r si aceleasi explicatii sunt valabile si pentru un restart de sistem.

recimg – creeaza-ti propria imagine de recovery

Functia Refresh Your PC din meniul de start al Windows 8 va permite sa aduceti sistemul la setarile din fabrica sau la starea in care v-a fost oferit de producatorul OEM. Astfel, daca HP, Toshiba, Acer sau alta companie v-a oferit un sistem incarcat de aplicatii nefolositoare, Refresh Your PC vi le va pune pe toate inapoi. Daca vreti sa creati o imagine de recovery pe gustul vostru, cu aplicatiile care va sunt utile gata instalate, este suficient sa folositi comanda recim /createimage c:\CustomRefreshImages\Image1. Desi dureaza un pic pana va fi gata, din acel moment puteti sta linistiti in cazul unei infectii cu virusi sau a altor probleme software.

wbadmin start backup – creeaza-ti rapid imagini de backup

Windows 8.1 a eliminat complet din ecuatie interfata de backup cu care ne-am obisnuit de la Windows 7. Astfel, nu mai puteti realiza din cateva click-uri copii de siguranta ale unor partitii intregi pe care sa le puneti la pastrare oriunde. Diferenta majora dintre aceste imagini si cele de recovery care sunt suportate in Windows 8 este ca pot include toate fisierele de pe un sistem, nu doar sistemul de operare si programele instalate.

Partea buna este ca doar interfata prietenoasa a fost eliminata din noul Windows.

Cu un pic de rabdare, aceeasi functionalitate este obtinuta printr-o linie de comanda. Diferenta fata de celelalte comenzi din articol este ca aceasta comanda poate fi apelata doar din Windows PowerShell, apelabil tastand powershell in fereastra de run, urmat de tasta enter. Daca nu vreti sa analizati toti parametrii comenzii wbadmin, o varianta simpla este ,,wbadmin start backup –backupTarget:e: –include:C: –allCritical” fara ghilimele.

sfc /scannow – verifica integritatea sistemului de operare

Indiferent ca ati avut un virus si ati scapat de el intr-un final sau ati dezinstalat niste programe care s-au sters cu ce nu trebuia, e bine sa stiti ca exista o modalitate prin care sa verificati integritatea sistemului de operare pe care il aveti pe instalat.

Folosind sfc, care vine de la System File Checker, automat se verifica daca lipseste vreun fisier din Windows sau daca un DLL nu este exact ca atunci cand ati instalat sistemul de operare. In cazul descoperirii unei probleme, sfc /scannow va inlocuieste fisierele defecte cu versiuni originale de provenienta sigura.

telnet – cum sa comunici cu servere telnet

Desi a fost un serviciu foarte popular in urma cu cativa ani, telnet si-a pierdut atat de mult din popularitate, incat nici macar nu mai vine preinstalat cu sistemul de operare. Din fericire, daca aveti un dispozitiv sau un server care foloseste acest standard, din cateva clickuri il puteti aduce inapoi.

Faceti click pe Start in Windows 7 sau apasati pe butonul de cautare din Windows 8, scrieti Turn Windows Features on or off si accesati primul rezultat. Din noua fereastra bifati Telnet Client si, daca vreti, Telnet Server. Confirmati alegerea cu ok.  Dupa cateva secunde, printr-o fereastra de Command Prompt, veti putea introduce comenzi telnet.

cipher – cum sa-ti razi hard disk-ul din Windows

Cipher este o comanda care, dupa cum ii zice si numele, este responsabila de encriptarea fisierelor si directoarelor din Windows. Mai este insa buna si la altceva. Daca vreti sa stergeti niste fisiere si sa suprascrieti spatiul liber de pe un hard disk pentru a nu mai putea fi recuperat nimic, nu trebuie sa instalati un program tert, cipher este suficient.

Daca vreti, de exemplu, sa va asigurati ca nimeni nu va putea recupera documentele de pe o partitie, introduceti in Command Prompt ,,cipher /w:c:” fara ghilimele, unde C este numele partitiei.

netstat –an – o viziune de ansamblu asupra retelei locale

Comanda netstat este una care vine cu un numar foarte mare de parametri si care va poate afisa un numar generos de statistici si informatii privitoare la retea. In acest caz particular, vom atrage atentia doar asupra unui parametru: netstat –an. La introducerea comenzii ,,netstat –an”, va va fi afisata o lista cu toate conexiunile pe care le aveti deschise la un moment dat, toate porturile si IP-urile straine cu care comunicati printr-un anumit port.

La ce ajuta?

Acestea sunt doar cateva exemple de comenzi DOS si parametri. Ramane la latitudinea voastra sa experimentati, sa veniti in comentarii cu noi comenzi DOS si sa le folositi suficient de des incat sa le tineti minte. Abia atunci le veti aprecia la adevarata valoare si veti intelege de ce mai sunt atat de multi utilizatori care nu se pot dezlipi de acel ecran negru neprietenos. 🙂