iOS 7, cu plusurile si minusurile lui [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
21 09. 2013

Dupa o lunga perioada in care au fost lansate multiple versiuni beta, Apple a lansat saptamana aceasta noul SO. Iata si un review  

Am asteptat noul iOS 7 cu entuziasm. M-am jucat cu versiunile beta doar printre picaturi tocmai pentru a nu-mi strica parerea despre efortul investit de Apple in aceasta reinventare a sistemului de operare care ruleaza pe aproape 800 de milioane de dispozitive la nivel global.

Dupa cateva sesiuni de nervi si multe frustrari acumulata in prima seara, din cauza serverelor Apple care nu au facut fata fluxului de utilizatori, am reusit sa-mi instalez si eu iOS 7 pe iPhone-ul 5 si pe iPad-ul 3 din dotare. M-am jucat cateva zile pentru a-mi forma o parere concludenta vizavi de schimbari si am profitat de fiecare moment pentru a sapa prin noua interfata in speranta de a gasi ceva nou si util. Mai jos voi atrage atentia asupra catorva elemente care va vor incanta cu siguranta, in cadrul acestui review iOS7.

Minusurile din iOS 7

Inainte de partile bune, vreau sa le trecem in revista pe cele slabe in acest review iOS 7.

Noua interfata are un design infernal de colorat. Desi persoanele de sex feminin s-ar putea sa aprecieze mai mult degrade-urile decat mine, feedback-ul primit de la prieteni si cunostinte imi confirma opinia. Trecand peste niste principii de design care ma incanta enorm, precum sentimentul de spatialitate pe care ti-l ofera multiple meniuri care par suprapuse, lumina si culorile agresive parca de multe ori nu te lasa sa te bucuri de elementele pozitive. Desi nu am fost nici o secunda fanul paginilor de caiet cu „cusaturi” pe margine, omniprezente in versiunile anterioare de iOS in aplicatia de notite sau la contacte, in curand voi incepe sa am o problema cu simpla culoare alba.

Albul este o constanta in noua interfata. Intr-adevar, simplifica mult accesul la informatiile pe care le cautati, cateodata acest alb iti ia ochii sau devine obositor, mai ales cand ai luminozitatea ecranului la maxim.

Al treilea element pe care il privesc cu reticenta consta in efectele de tranzitie. Desi te incanta enorm primele 10 minute, la un moment dat incepi sa percepi respectivele efecte ca pe o intarziere care nu-ti permite sa ajungi la aplicatia de care ai nevoie. E ca si cum ai un super procesor si sistemul de operare te obliga sa astepti in jur de doua secunde la fiecare click. Arata bine, e frumos, iti creeaza un sentiment dragut, din pacate as vrea sa pot dezactiva si inlocui o parte semnificativa din noua interfata. Am incercat sa plec de la premisa ca schimbarile estetice tin de gust, iar gusturile „nu se discuta”. Problema e ca designul este o parte extrem de importanta din experienta de utilizare si, daca ceva te deranjeaza vizual, s-ar putea sa nu-i mai aloci atentia necesara mai departe pentru a aprecia functiile pozitive de sub capota.

Una peste alta, sper sa nu va descurajati cand vedeti pentru prima oara noul iOS. Nu de alta, dar ascunde niste schimbari utile, revolutionare si pe care e foarte probabil sa vi le fi dorit de mult. Detaliez mai jos, in review iOS 7, despre ce este vorba.

Plusuri iOS7

1. iOS 7 – Control Center

Din orice pagina puteti apela noul Control Center, printr-un swipe din marginea de jos a ecranului in sus. Acesta este un amalgam de functii rapide senzational de util. Va ajuta enorm sa nu mai intrati pentru fiecare detaliu in pagina de configurare a telefonului sau sa dati multiple click-uri si swipe-uri pentru a ajusta luminozitatea si volumul, pentru a activa/dezactiva WiFi-ul, Bluetooth, mod avion, blocarea rotarii ecranului si nu numai.

Tot de aici puteti apela rapid lanterna celor de la Apple, camera foto, calculatorul si cronometrul.

Daca ascultati muzica, puteti schimba melodia, o puteti pune pe pauza sau puteti trece rapid la urmatoarea. AirDrop este un alt buton complet nou, pe care il voi detalia mai jos, in acest review iOS 7.

2. iOS 7 – Notification Center

Centrul de notificari introdus in . Poate fi in continuare apelat din partea de sus a ecranului, insa acum contine trei sectiuni separate care va ajuta sa ajungeti mai repede la notificarile care va intereseaza.

Prima parte implicita, marcata „Today”, va ofera detalii despre ziua in curs, vremea de afara, programarile de pe calendar si chiar si o sincera urare de „La multi ani!”, daca aveti introdusa propria data a nasterii in telefon.

„All” va afiseaza toate notificarile, la gramada, inclusiv toate aplicatiile pe care le aveti instalate si pentru care ati optat din pagina de configurari sa primiti notificari.

„Missed” include notificarile personale pe care le-ati ratat in orele in care ati fost departe de telefon, apeluri ratate, mesaje necitite, notificari de la Facebook si alte retele sociale.

3. iOS 7 – Multitasking

Sectiunea de multitasking este de asemenea regandita total in iOS 7. Este o placere sa ai 10 aplicatii pornite simultan, sa apesi dublu click pe butonul de Home si sa le vezi foarte frumos afisate pe centrul ecranului. Instantaneu, toate aplicatiile pornite recent sunt redimensionate ca niste carti de joc prin care puteti rasfoi si dintre care, printr-un tap, o puteti aduce pe oricare in prim plan.

Printr-un swipe de jos in sus pe fereastra oricarei aplicatii, o puteti inchide. Nu este nici pe departe o idee noua, insa nu stiu daca acest aspect conteaza foarte mult. Este o reteta care functioneaza intr-un mod fluent si intuitiv, iar asta e cel mai important.

4. iOS 7 – Camera

Aplicatia de captura foo/video din noul iOS este radical diferita fata de cea pe care o utilizam pana acum. Butoanele de schimbare a modului de captura sunt in alta parte, dar interfata este intuitiva si schimbarile par sa nu necesite nici o perioada de adaptare.

Printr-un swipe pe o bara din partea jos a ecranului, puteti schimba intre captura unei fotografii obisnuite, a unei panorame, a unei fotografii patrate – gen Instagram sau a unui clip video. Tot imprumutat de la Instagram este un set de efecte simple si de impact pe care le puteti vedea aplicate in mod real capturilor statice. Celor care se joaca de mult pe iDevice-uri si sisteme Mac, respectivele filtre s-ar putea sa le aduca aminte de Photobooth.

5. iOS 7 – Photos

Trebuie sa spun in acest review iOS 7 ca ma incanta enorm noua galerie foto acccesibila prin Photos. Noul mod de filtrare a fotografiilor si clipurilor profita la maxim de coordonatele geografice asociate continutului multimedia pe care l-ati capturat cu iDevice-ul personal.

Vedem in sfarsit evenimente generate automat in galeria foto care chiar inseamna ceva. Ati facut zece poze in Bucuresti si cinci la Brasov doua zile mai tarziu, acelea vor fi separate in doua evenimente.

Pentru ca nu vorbim doar de geotagging, vorbim si de date, printr-un tap in coltul din stanga sus pe cuvantul „ani” veti vedea toate fotografiile grupate pe perioada in care au fost facute. Per ansamblu, acesta este un sistem dragut si util care arata foarte bine.

6. iOS 7 – AirDrop

AirDrop este la inceput pe iOS, iar pentru a-si demonstra adevarata utilitate are nevoie de suportul dezvoltatorilor care sa integreze aceasta functie de partajare de continut in propriile aplicatii. Pana atunci, este oricum binevenita, dar s-ar putea sa nu castige brusc o rata de adoptie foarte mare. Aceasta este prima iteratie a unei metode de partajat continut pe un iDevice care nu implica aplicatii terte sau trimis de emailuri si mesaje multimedia. Este simpla si eficienta.

Indiferent daca va aflati in galeria foto, in Safari sau in contacte, puteti trimite cu usurinta poze, clipuri video, contacte, link-uri si cam orice altceva vedeti afisat pe ecranul iPhone-ului sau iPad-ului. Nu implica configurari de nici un fel, merge atat pe WiFi cat si pe Bluetooth. Daca doi utilizatori au  sau alt iDevice recent, functia are o viteza foarte mare, deoarece merge pe WiFi-Direct.

In ceea ce priveste securitatea transferului prin AirDrop, puteti sta linistiti, este encriptat si nici nu va poate stresa cineva sa va trimita banalitati – puteti alege foarte usor cine din imprejurimi va vede ,,disponibil”.

7. iOS 7 – Safari

Safari cred ca a primit cele mai multe schimbari cu fiecare versiune importanta de iOS. Devenisem de cateva luni fan Chrome pe iPhone si iPad, insa noul Safari a reusit sa ma atraga in ultimele zile.

Browserul ofera un spatiu de navigare mult mai mare. Cele doua sectiuni separate pentru adresele web si cautare sunt unificate intr-una singura in noua versiune a browser-ului, un element care trebuia sa soseasca de mult si in aceasta aplicatie. Faptul ca tab-urile acum sunt prezentate intr-un format similar cu un roledex cu carti de vizita ma incanta enorm. Cel mai important la un browser de tab-uri mi se pare sa ofere un preview al continutului din fiecare pagina, iar asta se intampla intr-un mod foarte frumos acum in Safari. Daca folositi intens Twitter-ul, toate URL-urile postate de prieteni pot fi vazute intr-o sectiune noua din browser, intitulata Shared Links.

8. iOS 7 – Find My iPhone

Noua versiune de Find My iPhone, iPad sau iPod Touch este mai utila ca niciodata si este primul pas facut de vreun producator important de dispozitive in a preveni cat de cat furturile de terminale.

Pe langa faptul ca puteti vedea in orice moment prin intermediul unui browser web unde va este iDevice-ul, il puteti bloca sau ii puteti sterge tot continutul de la distanta.

Magia noii versiuni sta insa in alta parte: in faptul ca un terminal blocat de la distanta, chiar si daca este reinstalat, nu mai poate fi utilizat decat daca este introdus contul de iCloud al fostului proprietar. Pur si simplu, un terminal furat care avea introdus un cont de iCloud nu va mai putea fi activat prin WiFi sau pe iTunes.

9. iOS 7 – Reject Call

Cred ca cea mai populara functie printre cei care apelau la jailbreak pe iDevice-uri era posibilitatea blocarii de apeluri de la o anumita persoana. Acum aceasta a fost introdusa intr-un mod foarte simplu. Mergi pe pagina cu detalii a unui contact din agenda, dai cu degetul pana ajungi la capatul de jos al respectivei sectiuni. Printr-un tap pe „Blocati acest apelant” veti fi intampinat de mesajul de mai sus. Din acel moment, respectiva persoana va primi in permanenta un ton de ocupat, iar mesajele pe care le va trimite nu vor mai ajunge la voi. Merita sa retineti ca apelurile respective nu vor aparea nicaieri, iar mesajele, chiar daca vor figura ca fiind livrate pe terminalul expeditorului, la voi nu vor ajunge.

10. iOS 7 – Accesibilitate

Pentru persoanele cu handicap si numai, ofera cateva elemente noi pentru a va facilita interactiunea cu un iDevice. Puteti ajusta dimensiunea fontului in mult mai multe trepte si il puteti ingrosa pentru a-l face mai lizibil. Prin functia de „reducere miscare” din sectiunea Accesibilitate, mai puteti reduce miscarea din fundal si alte cateva elemente care s-ar putea sa va distraga.

11. iOS 7 – Detalii de interfata

De acum inainte, puteti accesa sectiunea de cautare (Spotlight) de pe fiecare pagina de iOS printr-un swipe de sus in jos. Acesta eficientizeaza mult mai mult procedura de a gasi ceva important prin amalgamul de informatii si documente din fiecare iDevice. Daca aveti o fixatie pentru curatenie, in noul iOS, directoarele nu mai sunt limitate la 12 aplicatii. Limita este virtual infinita si puteti naviga prin programe dintr-un astfel de folder ca prin lista de contacte.

Aceasta este mutarea pe care trebuia sa o faca Apple ca sa nu mai existe nici o limita legata de numarul maxim de aplicatii pe care le puteti instala pe un iPhone, iPad sau iPod Touch.

12. iOS 7 – Cateva detalii

Apple se lauda cu aproximativ 200 de schimbari in noua versiune de iOS. Desi 80% dintre ele vor trece neobservate, merita sa mai aveti in vedere cateva lucruri. In sfarsit, avem cateva tonuri de apel in plus si cateva imagini de fundal pe care nu le-am mai vazut, unele dintre ele dinamice si care chiar s-ar putea sa va incante.

Daca aveti prieteni cu care vorbeati pana acum prin iMessage sau Facetime, un alt serviciu exclusiv pe care vi-l ofera gigantul din Cupertino este Facetime Voice. Acesta va permite sa va sunati persoanele apropiate prin intermediul unei conexiuni 3G sau WiFi, similar cu Viber, Skype, Tango si multe alte aplicatii de tip VoIP. Avantajul Facetime Voice in fata concurentei este ca vine integrat in sistemul de operare, nu necesita conturi suplimentare, liste de prieteni sau o alta aplicatie instalata care sa ruleze in fundal.

Un alt aspect asupra caruia as vrea sa atrag atentia in acest review iOS 7, chiar daca este util doar pentru un numar infim de utilizatori, poarta numele de Busola. Aceasta aplicatie inlocuieste foarte bine o busola clasica printr-o interfata simpla si eficienta. In plus, printr-un swipe de la dreapta la stanga, a doua pagina a aplicatiei incorporeaza foarte bine un boloboc pe care il puteti folosi pentru a vedea daca ceva din casa este sau nu drept.

Ce parere aveti? Impresionati sau nu?