Epson M200 – un multifunctional pentru tiparit intens [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
09 11. 2013

M200 este un multifunctional ce poate imprima din start aproximativ 11000 de pagini alb negru cu costuri ce rivalizeaza cu imprimantele laser.

Se discuta de foarte multi ani de birourile in care hartia tiparita nu mai exista. Se lucreaza exclusiv cu continut digital, tablete, smartphone-uri si alte gadget-uri menite sa va stimuleze sa nu mai scoateti nimic la imprimanta. Din ce in ce mai multe email-uri pe care le primiti in interes de serviciu se incheie cu afirmatia ,,Ganditi-va daca este cu adevarat necesar sa imprimati acest mesaj”. Una peste alta, din motive ecologice sau pentru a preveni pe termen lung incarcarea unor pereti intregi de dosare intr-un birou, este evident ca situatia s-a schimbat radical fata de acum 10 ani.

Pe de alta parte, exista foarte multe contexte in care trebuie sa va listati documentele. Foarte multi isi imprima articole sau eseuri pentru a le lectura departe de un ecran de calculator. Nu in ultimul rand, in mediul corporate distantarea de hartia tiparita este un mit. Solutia? O imprimanta economica, cu cartuse mari, de preferat alb-negru, care sa indeplineasca si functia de copiere si scanare. O imprimanta rapida, cu un consum redus de energie electrica care, in felul ei, sa fie un pic mai ecologica decat gigantii de acum cativa ani. O astfel de imprimanta este

Design

La prima vedere, Epson M200 pare un multifunctional obisnuit. Are 6 Kg si se incadreaza in 226 x 377 x 435 milimetri. Nu este mare, dar reuseste sa fie impozant si in acelasi timp sa se potriveasca in orice mediu. Are o singura tava prin care iese hartia si o singura zona in care puteti pune o stiva de foi la imprimat. Partea de copiere/scanare implica un sistem ADF – Auto Document Feeder capabil sa lucreze fara nici un fel de interventie din partea utilizatorului cu 30 de pagini. In functie de grosimea hartiei s-ar putea sa stivuiti si mai multe acolo, cu conditia ca grosimea teancului sa nu depaseasca 3 milimetri.

Ca un mic „mare” detaliu, merita retinut ca acest sistem de copiere cu ADF functioneaza la fel de bine si fara un computer in preajma, indiferent daca vreti sa realizati una sau 100 de copii.

Consola de control este simpla, cu un afisaj monocrom si butoane dedicate pentru copii rapide. Meniul este usor de inteles si intr-o utilizare normala s-ar putea nici macar sa nu fie necesar sa umblati prin el. In spatele imprimantei gasiti un locas pentru cablu de alimentare, portul USB aferent conectarii la un PC si o mufa ethernet. Desi nu vine cu conectivitate wireless, modelul M200 se poate integra foarte usor intr-o retea wireless daca il legati cu cablu UTP  la un router. In acel context, puteti imprima cu usurinta de pe un smartphone sau o tableta prin aplicatia Epson iPrint.

Partea mai putin obisnuita a constructiei este evidenta pe partea dreapta a produsului. Este vorba de un tanc de cerneala, o noua solutie a celor de la Epson, gandita pentru ,,trafic greu”. Acesta integreaza un perete semitransparent care va permite sa vedeti cu usurinta care este situatia la cernelea si o sina in partea superioara ce se poate glisa pentru a reumple cu usurinta cartusul gigant. Pe termen lung, aceasta este una dintre cele mai eficiente solutii pe care le-am intalnit, mai ales cand vine vorba de continut monocrom.

Specificatiile producatorului

Epson M200 este un mulifunctional monocrom care foloseste un sistem de imprimare piezoelectric. Acesta din urma genereaza foi al caror continut si in plus are si o precizie foarte mare. Rezolutia maxima a continutului tiparit este de 1440 x 720 dpi. La scanare, rezolutia sare pana la 1200 x 2400 dpi. Depozitul de hartie suporta maxim 100 de foi, iar zona pentru continutul tiparit poate gazdui simultan un total de 30 de foi.

La imprimare, zgomotul specificat pentru Epson M200 este intre 39 si 50 decibeli, in functie de hartia folosita si de calitatea selectata. Despre performanta testata voi povesti mai tarziu, dar trebuie mentionat ca producatorul se lauda cu o viteza de 34 de pagini A4 pe minut in format draft. La scanare, performanta este 2,2 milisecunde per linie pentru continut monocrom la 300 dpi si creste pana la 8,5 milisecunde pentru o rezolutie de 1200 dpi. In ceea ce priveste continutul color, incepe de la 7 milisecunde pentru 300 dpi si ajunge pana la 25,4 milisecunde pentru 1200 dpi.

Cu totii stim ca cel mai neplacut aspect al utilizarii unei imprimante tine de cartuse. In cazul de fata, cu aproximativ 6000 de pagini cu text la o incarcare, este clar ca singura problema va fi sa lucrati intr-un mediu in care se imprima atat de mult. In plus, din start fiecare imprimanta este livrata cu doua butelcute cu cerneala optimizate pentru a nu va murdari atunci cand faceti procedura de reincarcare. Daca tot vorbim de consum, la capitolul energie electica, acest model este Energy Star Certified datorita consumului infim pe care il genereaza. De la 0,3W atunci cand este inchisa si 1,8W cand este in mod sleep, consumul creste pana la un maximum de 4W in Standby si 10W atunci cand executati niste copii.

Teste si performanta

Acest model de la Epson este foarte usor de instalat si ocupa spatiu putin pe birou. Dupa ce am scos Epson M200 din cutie si am descarcat driverul de pe site-ul producatorului, in aproximativ 5 minute am putut incepe testele.

In scenarii de utilizare normala, multifunctionalul nu este deloc zgomotos, iar in testele mele care au implicat aproximativ 50 de foi tiparite nu am intampinat nici un fel de probleme. Doar la inceput, am rulat o curatare a capetelor de imprimare pentru a fi sigur ca obtin tiparituri de cea mai buna calitate si maxima precizie. Pentru testele efective am folosit o prezentare in PowerPoint de 10 pagini cu fotografii si text, plus un document cu text Lorem Ipsum generat prin intermediul www.lipsum.com. Desi acest aspect nu ar trebui sa fie atat de relevant, am folosit si o fotografie de test de inalta rezolutie cu degradeuri si diverse obiecte pentru a verifica daca poate imprima in conditii optime fotografii alb-negru.

Cel mai mult dureaza prima pagina, asa se intampla la toate imprimantele. In cazul de fata, a durat 7,51 secunde tiparirea unei pagini in Word cu font Arial de 12. Avand in vedere ca imprimarea unui document de 10 pagini in mod draft s-a incadrat in 49,98 secunde, este evident ca incepand cu a doua foaie timpul necesar acestei operatiuni este mult mai mic. Cinci pagini cu font Arial de 4 au fost imprimate in 25 de secunde, o dovada a faptului ca nu conteaza atat de mult dimensiunea caracterelor. O pagina in PowerPoint la cea mai buna calitate a durat 23,88 secunde, in timp ce 10 slide-uri in mod draft s-au incadrat intr-un minut si 13 secunde. Imprimarea unei fotografii A4 cu rama de 0,10 pe hartie fotografica la cea mai buna calitate a durat 41,31 secunde.

Nu in ultimul rand, am imprimat o foaie cu text Lorem Ipsum in care fiecare alineat a avut o dimensiune a fontului diferita. Am inceput cu 1 milimetru, urmat de 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 3,5 mm si 4 mm. Aceasta m-a ajutat sa-mi formez o parere concludenta vizavi de precizia la imprimare. Desi cu ochiul liber textul a inceput sa fie lizibil de la aproximativ 2 milimetri, in momentul in care am facut o fotografie la respectiva pagina, era evident ca si la 1,5 milimetri continutul imprimat este citet. Acesta este un beneficiu major pentru cei care printeaza documente ce includ elemente de finete.

Concluzie

Cum au confirmat si testele mele, aceasta este o imprimanta rapida. Continutul listat este clar, iar atata timp cat sunteti in cautarea unui multifunctional alb-negru, acesta este unul dintre cele mai eficiente pe care le-am testat. Cerneala folosita si tehnologia piezoelectric se complementeaza pentru a genera tiparituri care rezista in timp si nici macar in apa nu se intinde tusul.

La aproximativ 1200 de lei pe piata din Romania, acesta nu este un model ieftin. In acelasi timp, insa, se bate pe aceasta zona de pret cu imprimante laser profesionale pe care din multe puncte de vedere le depaseste, din punct de vedere al calitatii, dar si al consumului de energie electrica.

Nu in ultimul rand, costurile de imprimare sunt infime. In noua din zece cazuri sunteti tentat sa luati o imprimanta cu tehnologie laser in momentul in care listati industrial si experienta v-a convins ca un astfel de model e mai eficient sub raportul costurilor. In realitate, insa, cei de la Epson muncesc mai mult ca oricand pentru a micsora efortul financiar al utilizatorului. Din start, cartusele cu care este livrat Epson M200 va sunt suficiente pentru un fabulos nivel de 11.000 – 12.000 de pagini.  Un cartus suplimentar T7741 compatibil cu acest model de 140 ml, suficient pentru aproximativ 6000 de pagini, are un pret mediu de 66 de lei. In aceste conditii, costul per 1000 de pagini este de aproximativ 11 lei, mai mult decat decent pe termen lung si mult mai mic decat al altor modele din aceasi marja de pret.

Cu alte cuvinte, este o investitie buna, cu singura mentiune ca ar fi pacat sa faceti o investitie atat de substantiala si sa o tineti acasa. Epson M200 este pentru birouri mici si mijlocii, unde listatul de documente stufoase este la ordinea zilei.