DARPA demonstreaza ca bratele robotice nu trebuie sa fie foarte scumpe

de: Alexandru Puiu
01 04. 2013

Desi ne-am obisnuit sa vedem doar in laboratoare si sali de cercetare, DARPA ne demonstreaza ca nu mai e mult pana vor ajunge si acasa.

Low-cost nu este o asociere de termeni pe care o vedem in domeniul creatiilor robotice de orice fel. Cu toate acestea,  sta la baza unui nou proiect apartinand celor de la DARPA.

In cel mai nou clip lansat de laboratorul de cercetare, este demonstrata o situatie in care un robot reuseste sa faca o operatiune practica, indepartarea unei roti de la o masina. Cu toate ca nu a atins inca performanta de o pune inapoi, talentul si precizia sunt remarcabile. In principiu, marea bucurie a dezvoltatorilor vizavi de aceasta activitate relativ simpla este legata de finetea catorva actiuni. Acestea din urma, pana de curand, fie erau imposibil de reprodus, fie trecea o vesnicie pana erau duse la capat. In plus, au fost folosite niste membre similare cu niste maini, cu terminatii ca niste ,,degete”.

Mai presus decat performanta si pachetul de functii al robotului a fost bugetul. De cele mai multe ori, un set de functii similar, a fost dus la capat cu un buget de aproximativ 10.000 de dolari. Faptul ca DARPA a reusit aceasta performanta cu doar 3000 de dolari este adevarata parte interesanta a proiectului. Pentru acest proiect, DARPA mai are 18 luni de finantare, timp in care miscarile robotului vor fi rafinate cu o precizie si mai mare.

Pentru ca majoritatea realizarilor iesite din laboratoarele DARPA sunt legate, intr-un fel sau altul, de organizatii guvernamentale din SUA, acest caz nu este o exceptie. Pentagon-ul s-a aratat deja interesat de achizita bratului robotic cu speranta de a-l folosi la detectarea si dezamorsarea de dispozitive explozive improvizate.